- 16 feb -
0 Minuten om te lezen
We zitten midden in de zomer, heerlijk is dat! De tuin is werkelijk waar ontploft en ik heb nog nooit zo veel kleur in de tuin gehad. Ik word er blij van als ik er weer een rondje loop, want het is zo ontzettend fijn. Ik ga binnenkort (net zoals heel veel mensen) op vakantie, maar wat is nou slim om te doen in de (moes)tuin voordat je vertrek, zodat niet alles dood is na 2 à 3 weken. Ik geef je in deze blog een aantal handige tips hierover.
1. Regel een oppas
Ik heb de luxe dat ik iemand in de buurt heb wonen die zelf ook een moestuin heeft, dus zij weet heel goed wat ze doet. Is er iemand die bij jouw tuin langskomt om alles een beetje in de gaten te houden en water te geven? Als die persoon zelf geen moestuin heeft en niet zo goed waar te beginnen, dan kun je alvast wat maatregelen treffen zoals ik hieronder aangeef. Zelf stem ik altijd even af hoe vaak diegene, in mijn geval Loes ????, langskomt om de tuin te inspecteren, water te geven en te oogsten. Het ligt heel erg aan het weer, maar Loes komt meestal 2 keer in de week even een kijkje nemen.
2. Leg een druppelslang aan
Ik vind water geven aan mijn planten een heel leuk klusje. Het duurt wel even, maar het is zo ontspannend. Tijdens mijn rondje door de tuin bekijk ik altijd alles even om te zien of het wel goed gaat. Aangezien de tuin 350m2 aan groen bevat, heb ik wel besloten om sommige delen (vooral waar de eenjarige moestuin zich bevindt en in de kas) een druppelslang aan te leggen van Gardena, het Micro-Drip systeem. Hier heb ik eerder ook een blog over geschreven. Deze is aangesloten op een timer, dus ook als ik er niet ben, wordt de tuin gewoon water gegeven.
Als je bijvoorbeeld geen stroom hebt buiten op het terras of op de volkstuin, dan is het heel handig om het vakantiebewateringsset AquaBloom te kiezen. Hiervoor zou je de regenton of een grote emmer met water kunnen gebruiken die je vult voordat je vertrekt. Deze set bestaat uit een apparaatje op een zonnepaneel waar ook meteen een timer op zit. Je hangt de aanzuigpomp in de regenton of emmer en legt de slangen aan. Dit systeem gebruik ik voor mijn potten op het terras. Je zou het uiteraard ook voor een deel van de moestuin of in de kas kunnen gebruiken.
3. Zet potten op het terras op een minder zonnige plek
Heb je veel planten in potten, zoals sierplanten of moestuinplanten, dan kun je deze verplaatsen naar een plek waar wat minder zon is op een dag. Dat zou ik zeker aanraden. Doordat de zon er minder lang op staat, verdampt het water uit de potten ook veel minder snel en dat zorgt er dus voor dat er minder vaak water gegeven hoeft te worden.
4. Bedek de planten met een laag mulch
Een hele goede aanvulling op tip 3, is het afdekken van de bodem rondom de planten (in potten of in de volle grond) die heel veel water nodig hebben. Zelf doe ik dit altijd al in het voorjaar, zodat ik sowieso minder water hoef te geven. Ook zorg het ervoor dat de bodem, die ook leeft natuurlijk, niet uitdroogt en beestjes daar kunnen leven en voor mij de boel opruimen. Kies voor een afdeklaag van houtsnippers, boomschors, stro, gemaaid gras (niet te dikke laag) of cacaodoppen. Dit materiaal wordt Mulch genoemd als je het op deze manier toepast. Ik schreef er eerder ook al een blog over, zeker een aanrader.
5. Zorg dat de tuin opgeruimd is voordat je vertrekt
Het hoeft natuurlijk niet helemaal netjes te zijn, maar zelf zorg ik er altijd voor dat de planten allemaal nagelopen zijn. Ook zorg ik dat ervoor dat er geen rotting te zien is bij planten en vruchten en dat ik dorre bladeren en uitgebloeide bloemen weghaal. Zo staat alles er op en top bij als de oppas langskomt. Zo hoeft de oppas geen uren onderhoud te verrichten in de moestuin.
Haal ook plantjes weg die er niet horen of die je in ieder geval niet gezaaid hebt. Ik kan het onkruid noemen, maar dit zijn eigenlijk gewoon plantjes op de verkeerde plek.
Bekijk ook de tomaten goed, want in de zomer kunnen de dieven in 2 weken tijd zo groot worden dat ze erna niet meer te onderscheiden zijn van de hoofdstam, waardoor er een heuse tomatenstruik ontstaat. Ik zou zeggen: laat het bij één plant eens gewoon gebeuren en dan zul je dat jaar ook zien wat voor verschil het oplevert in oogst. Zelf haal ik alle dieven weg voordat ik vertrek. Ook top ik de tomatenplanten als ze al meer dan 6 bloemtrossen aan de planten hebben zitten. Laat je meer bloemtrossen zitten, dan is de kans vrij groot dat niet alle tomaten rood zullen kleuren. De plant moet namelijk zijn energie verdelen over bladgroei en rijping van de tomaten. Wij willen natuurlijk graag tomaten, dus door bladgroei te verminderen, zal er meer energie gaan naar de tomaten en dat resulteert op meer rijpe oogst.
6. Geef alle planten nog een goede scheut water
Als je zorgt dat je alle planten, voordat je vertrekt, nog goed water geeft, dan hoeft de oppas na een dag of 3 pas weer langs te komen om te checken. Je zou zelf nog kunnen kiezen om waterreservoirs in te graven in de grond. Dit kan een bloempot of een olla pot zijn die je vult met water. Hierdoor wordt het water geleidelijk afgegeven aan de grond. Doordat de pot onder de grond zit en afgesloten is, verdampt het water ook minder snel en zullen de planten langer gebruik kunnen maken van het water.
7. Oogst en pluk alles wat bijna rijp is
Maak voor vertrek een uitgebreide ronde door de tuin en bekijk alle planten om te zien of er al iets (bijna) te oogsten is. Je kunt aan de oppas laten weten wanneer deze te oogsten zijn, maar als dit te ingewikkeld is, zou ik dit er allemaal uithalen. Laat geen vruchten hangen die al overrijp zijn. Megacourgettes kunnen namelijk de hele plant leegzuigen qua energie en er zullen daarna dus minder courgettes volgen. Daarnaast is het vervelend als er vruchten blijven hangen, want die gaan rotten en kunnen andere vruchten daardoor ook aansteken. Daarom haal ik dan ook altijd de bijna oogstbare lekkernijen uit de tuin.
8. Neem je vakantie voortaan mee in je planning van het zaaien en beplanten van de moestuin
Loop je er vaker tegenaan dat alles te oogsten is op het moment dat jij precies op vakantie bent? Aangezien je ongeveer kunt inschatten hoe lang het duurt voordat iets te oogsten is na het zaaien, kun je hier bij het zaaien al rekening mee houden. Wil je in augustus heel veel komkomkommers eten, dan is het verstandig om de planten net wat later buiten te zetten dan in mei. Helaas kan dit niet bij alle gewassen, maar je zou je vakantie hier wel op aan kunnen passen. Misschien ga jij ieder jaar wel op hetzelfde moment op vakantie vanwege de kids. Dan is er natuurlijk niet heel veel aan te doen, maar je zou bijvoorbeeld 2 maanden voordat je vertrekt even 2 weken niet kunnen zaaien, zodat je de oogst in de vakantie dan uitsluit.
Geniet allemaal lekker van deze zomer en vooral van de vakantie als je nog op pad gaat.