Wanneer radijs zaaien
Radijs zaaien kan in de maand maart buiten in de volle grond of pot of krat. Ik zaai 2 zaadjes op een plek, zodat ik zeker weet dat er eentje boven komt. Ik houd daarnaast een tussenruimte van 5-10 cm aan, zodat de radijsjes voldoende ruimte hebben zelf om te groeien zonder dat ze met elkaar hoeven te concurreren. Komen beide zaailingen boven de grond? Dan kun je uitdunnen en een van de zaailingen eruit halen, zodat er eentje overblijft.
Zaai niet 6 rijen radijs in een keer, maar zaai om de week wat extra bij. Radijsjes groeien vrij snel. In het voor- en na seizoen (febr-mei / sept-dec) zijn ze na ongeveer 7-8 weken klaar om te oogsten. In de zomermaanden gaat het een stuk sneller en kun je op een plek waar niet al te veel zon staat in 5-6 weken al heerlijke radijsjes oogsten. Eigenlijk kun je radijsjes het hele jaar door zaaien. Je kan dit doen in de volle grond, maar ook in een kas.
Radijsjes hebben veel water nodig, dus zorg ervoor dat de grond nooit te droog is. Dek de bodem rondom het radijsje eventueel af met houtsnippers of stro, zo verdampt het water minder snel en hoef je dus ook minder water te geven aan je gezaaide radijsjes.
Radijs in bak of kas zaaien
Radijsjes kun je heel goed zaaien in een kas of een koude bak. Je start in de kas eerder met zaaien dan wanneer je geen kas hebt en je kunt ook nog eens langer door gaan met kweken. Het grote voordeel van de kas is dan ook dat je je seizoen heel erg kunt verlengen. In de maanden dat het buiten koud is, is de kas een geschikte plek om radijs te zaaien.
Weetjes over radijsjes
- Wist je dat er één radijsje uit een radijszaadje komt? Veel mensen die niet weten hoe een radijs groeit, denken namelijk dat er uit een zaadje een hele tros groeit, zoals je ze in de winkel ziet liggen. Dat is dus niet waar, uit 1 zaadje groeit 1 radijsje. Zo, dan is dat ook even uit de wereld. 😉
- Radijsjes hebben veel water nodig, ze bestaan dan ook niet voor niks uit heel veel water. Hoe meer water de radijsjes krijgen, hoe minder bitter ze zijn. Eigenlijk een ideaal gewas voor hier in Nederland met die natte zomers van tegenwoordig.
- Radijsjes groeien eigenlijk het beste op plekken in de moestuin waar het wat koeler is en waar geen volle zon aanwezig is. In het voor- en najaar zaai je ze dus het beste in de volle zon, omdat het dan nog wat koeler is buiten. In de zomermaanden is een plekje met 4 uur zon het beste. Dan worden ze ook het lekkerst én blijven ze knapperig – dat komt door het watergehalte dat er in het radijsje te vinden is.
- Zaai je ze in pot? Gebruik dan verse basis potgrond. In de volle grond hoef je geen compost extra door de grond te werken. Radijsjes zijn namelijk niet veeleisend. Ze hebben eigenlijk zo min mogelijk stikstof nodig, zodat er meer knol gaat ontstaan en niet teveel blad.
Last van slakken?
Ja helaas zijn de radijsjes af en toe ook de sjaak, dan wordt het loof ineens helemaal opgegeven door de slakken. Balen is dat dan he? Raap iedere avond in het donker met een lampje op je hoofd alle slakken die je kunt vinden en zet ze 500 meter verderop. Ook kan kopergaas werken om rondom je plantjes te zetten om ze op een afstand te houden.
Radijs oogsten
Hoe weet je of je radijs kunt oogsten? Heel simpel, test er eens eentje en kijk of deze naar wens is, alle radijsjes die je op dit zelfde moment gezaaid hebt kun je dan in een keer oogsten.
Verschillende rassen radijsjes zaaien
Wist je dat er niet alleen maar ronde rode radijsjes bestaan, maar veel meer soorten en maten? Bekijk onderstaand lijstje eens:
- Cherry Bell – rond rood
- French breakfast – langwerpig rood met een wit puntje
- Diana – rond paars
- Pink beauty – rond roze
- Zlata – rond geel
- Icicle – langwerpig wit
Bovenstaande soorten zijn zeker aanraders om een leuk gevarieerd bord vol radijs te zaaien.