Komkommers kweken

Wil je komkommers kweken? Komkommers zijn zo ontzettend lekker als snack en het is ook niet voor niks een van de meest gegeten groenten. Ik ben er gek op en ik vertel je hieronder meer over het kweken van komkommers.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Komkommers kweken, ik ben er gek op. De komkommer is een van de meest gegeten groenten in Nederland. Het is lekker in salades en als snack en zelfs kinderen eten het graag. Een komkommer bevat heel veel water, waardoor het ook nog eens dorstlessend werkt. Ik reserveer alleen maar plek in de moestuin voor gewassen die ik vaak eet, wat naar mijn idee geen gekke gedachte is. Want waarom zou je gewassen kweken die je niet lekker vindt?

De komkommers die je koopt in supermarkt of bij de groenteboer worden gekweekt in kassen. Hierin is het lekker warm en daar houden ze van. Maar wist je dat je ook snackkomkommers in de buitenlucht kunt kweken? Kies hiervoor het juiste ras, dat resistent is tegen ziekten en geschikt is voor het klimaat in Nederland. Zo heeft komkommers kweken de meeste kans van slagen.

Komkommer zaaien

Het zaaien van komkommers doe je vanaf half april. Dit doe ik warm binnen in potjes. Na 2 weken zaai ik er nog een aantal. Zo heb ik altijd een back-up staan mochten er een aantal doodgaan en zo verspreid je ook meteen de oogst omdat deze beide ook op verschillende momenten oogst zullen leveren. Ik zaai komkommers altijd meteen in potgrond, het zijn planten die veel water en voeding nodig hebben.

Plant de zaailingen pas uit als het buiten lekker warm is. Dit is meestal begin juni bij een temperatuur van 20-22 graden. Als het half mei ook al boven deze temperatuur blijft durf ik het wel aan maar anders blijven ze na het zaaien mooi nog even binnen staan.

Komkommer kweken in de kas of koude bak

Komkommers kun je heel goed kweken in een kas of een koude bak, het grote voordeel van de kas is dan ook dat je je seizoen heel erg kunt verlengen. Je start eerder dan zonder kas een je kunt ook nog eens langer door gaan met kweken. Dit geldt net zo met komkommers en helemaal omdat ze van veel warmte houden. In de maanden dat het buiten koud is, is de kas een geschikte plek om komkommers te zaaien.

Weetjes over het zaaien van komkommers

  • Komkommers kunnen gekweekt worden in potten, maar ook in de volle grond.
  • Ze groeien langs een rekwerk naar boven. Help ze wel een handje met klimmen, want ze hebben namelijk geen grijpertjes zoals bijvoorbeeld doperwtjes. Dit kan je bijvoorbeeld doen door ze vast te binden met een touwtje.
  • Opkweken kan binnen in potjes 3 weken voordat ze worden uitgeplant.
  • Plant de zaailingen pas uit als het buiten lekker warm is. Dit is ongeveer in de maand juni bij een temperatuur van 20-22 graden.
  • Meteen buiten zaaien kan ook, maar de oogstperiode is dan wel wat later dan wanneer je de komkommerplantjes eerst binnen opkweekt.
  • Plant of zaai ze op een plek waar veel zon komt.
  • Het zijn planten die veel water nodig hebben, dus voorkom dat de grond heel droog wordt en uitdroogt. Geef dus zeker in de zomermaanden veel water aan deze plant. Dit voorkomt ook de bittere smaak van de vruchten.
  • Groeien ze in een pot, giet het water dan op de schaal die onder de pot (met gaten) staat. Zo zullen de wortels dieper wortelen en is de plant een stuk sterker en minder gevoelig voor ziekten.
  • Komkommers hebben ook veel voeding nodig. In iedere oksel van de plant verschijnt namelijk een komkommer. Als je de eerste komkommers ziet verschijnen, geef de plant dan wat extra voeding. Dit kan speciale moestuinvoeding zijn.
  • Voorkom de bittere smaak bij komkommers door ze op tijd te oogsten en ze niet te groot te laten worden. De snackkomkommers kun je ze het beste oogsten als ze ca. 10 cm lang zijn.
  • Door vaak te oogsten, stimuleer je de plant om meer komkommers aan te maken.
komkommer zaaien
kweken komkommer
komkommer buiten kweken
komkommer kweken in kas

Komkommers gekweekt en last van slakken?

Heb je net je komkommers helemaal opgekweekt en zijn ze ineens aangegeten of helemaal verdwenen? Ja helaas zijn de komkommers af en toe ook de sjaak, ze kunnen dan ineens opgegeten worden door de slakken. Balen is dat dan he? Raap iedere avond in het donker met een lampje op je hoofd alle slakken die je kunt vinden en zet ze 500 meter verderop. Ook kan kopergaas werken om rondom je plantjes te zetten om ze op een afstand te houden. Dit is te koop in mijn webshop.

Komkommers oogsten

Het is natuurlijk afhankelijk van het ras wanneer ze te oogsten zijn, maar over het algemeen zijn komkommers die klein zijn het allerlekkerste. De zaden binnenin zijn dan namelijk nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor de smaak een stuk beter is. Wacht je langer, dan wordt hij bitterder. Merk je dat je een harde schil hebt? Dat kan betekenen dat de plant in de groeiperiode te weinig water heeft gekregen.

Favoriete rassen om te zaaien

Mijn favoriete komkommer rassen zijn de ‘lange slangen’ en de ‘Marketmore’. De eerste is een lange komkommer en de tweede een snackkomkommer. Door ze te combineren met elkaar, kun je op meerdere momenten komkommers oogsten. Heerlijk, ik hou van het kweken van komkommers.

snackkomkommers zaaien en oogsten
kweken van komkommers
moestuin komkommer
Komkommers en slakken