Knoflook kweken doe je zo.
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Een echt herfstklusje. Als je eenmaal je eigen knoflook hebt gekweekt, dan zul je merken hoe makkelijk het is en dat je dit dan gewoon ieder jaar blijft doen en koop je nooit meer een bol knoflook in de supermarkt. In deze blog leg ik je uit hoe je je eigen knoflook kunt kweken, en dat is echt heel erg makkelijk.

Poten

Wist je dat je knoflook niet zaait maar dat je pootknoflook poot. Je koopt dus pootgoed, dit zijn gehele knoflook bollen waar je de teentjes vanaf breekt. Deze stop je in de grond met het puntje omhoog. Dit heet poten. Hier groeit dan in ongeveer 10 maanden weer een hele knoflookknol van onder de grond. De beste periode om knoflook te poten is tussen september en december. In ieder geval voor de vorst. Ik kies altijd het ezelsbruggetje 10-10-10. 10 oktober, 10 cm van elkaar en 5 cm diep.

Je kan de knoflook nu gemakkelijk zetten op een de plek waar de kolen maar ook de bonen hebben gestaan.

Poten in potten

Knoflook poten kan ook gemakkelijk in potten, neem hiervoor wel een grote pot. Vul deze met Potgrond of tuinaarde wat je uit de tuin haalt en doe het zelfde als hierboven. De tenen zou je net wat dichter bij elkaar kunnen zetten. Zorg ervoor dat er gaten onderin zitten zodat de grond niet te nat blijft na de flinke regenbuien die kunnen vallen in de herfst en wintermaanden. Hierdoor kunnen de teentjes gaan rotten en remt dit het kiemproces of stopt het zelfs.

Mulchen

na het uitplanten van de teentjes knoflook is het aan te raden om de bodem erboven af te dekken met een laag mulch, dit kunnen bladeren maar ook houtsnippers of stro zijn. Zo is de bodem goed beschermd tegen vorst en schade. Knoflook kan heel goed tegen de koude temperaturen, maar je helpt er het bodemleven mee te overwinteren + het onkruid zal minder snel opkomen. Groot voordeel voor jou dus.

Goede rassen

Er zijn ontzettend veel rassen knoflook beschikbaar, van witte kleine tot olifanten knoflook. Er zijn zelfs paarse teentjes op de markt. Smaken allemaal net iets anders dus erg leuk om mee te variëren. Kies voor gekweekte poot knoflook, en beter niet voor de knoflook bollen zo standaard uit de supermarkt. Er zal wel een bolletje uitkomen maar de bol is veel minder groot. Pootknoflook daar en tegen zullen grotere opbrengst leveren. Mijn favorieten biologische rassen zijn. Deze heb ik aangeschaft bij Zadenhandel van der wal

Morado

Water geven

Na het poten kun je het beste de grond bewateren en zorg ervoor dat in de zomermaanden de grond niet te droog wordt dan kunnen de bollen in de grond ook uitdrogen.

Verzorging

Knoflook is makkelijk dat zei ik al eerder want er is eigenlijk geen verzorging nodig, dus bijvoeden is niet nodig. Enkel water geven natuurlijk, en uiteindelijk de bloem die erin ontstaat in mei eruit knippen zodat de voeding naar de bol blijft gaan in plaats van naar de bloem. Deze bloem kun je ook eet en smaakt lekker uiachtig.

Oogsten

Het oogsten gebeurt zodra het loof gaat hangen, en het liefste zodra het loof echt bruin en afgestorven is. De top van de knoflook moet goed ingedroogd zijn zodat je hem langer kunt bewaren. Dit is meestal in de maand juni/juli. Het ligt een beetje aan het ras want dit kan wat verschillen maar ook of je de bollen in september of in december hebt gepoot. Let daarom dus op het loof. Is het loof nog wat groen, dat is geen probleem maar laat het dan goed in drogen in de openlucht. Ik doe dit altijd onder de overkapping van het schuurtje en dat werkt prima. Bind de tenen aan elkaar vast en hang ze op. Laat dit zeker 2 weken hangen tot het gedroogd is.

Bewaren

Je kan de knoflook het beste bewaren op een droge en koele plek. Zorg dat je ze na het oogsten eerst goed laat indrogen. Dit kun je het beste buiten doen, leg ze in een krat of een mandje los van elkaar en zorg ervoor dat de lucht erdoorheen kan zodat ze drogen. Na een week of 2 kun je de bollen naar binnen halen. Laat je ze niet goed drogen dan kunnen ze gaan schimmelen.