Knoflook kweken
Het kweken van knoflook is eenvoudiger dan je misschien denkt. Als je eenmaal je eigen knoflook hebt gekweekt, wil je dit ieder jaar opnieuw doen. Een groot voordeel is dat je nooit meer knoflook in de supermarkt hoeft te kopen. In deze blog leg ik uit hoe je zelf knoflook kunt kweken, met speciale aandacht voor het poten van knoflook.
Knoflook Poten: Hoe en Wanneer?
Wist je dat je knoflook niet zaait maar poot? Je gebruikt pootgoed: hele knoflookbollen waar je de teentjes vanaf breekt. Deze teentjes plant je direct in de grond. Dit heet ‘poten’. Binnen ongeveer 10 maanden groeit er een nieuwe knoflookbol onder de grond.
Beste periode om te poten:
- Wanneer: Tussen september en december, vóór de vorst.
- Ezelsbruggetje: 10-10-10: Op 10 oktober, 10 cm uit elkaar, en 10 cm diep. Dit kan maar hier mag je dus ook gewoon, net zoals ik, vanaf wijken. Hoe eerder je de knoflook poot, hoe eerder je dus ook kunt oogsten.
Hoe poten:
- Breek de knoflookbol in losse teentjes.
- Maak rijen in je moestuinbed.
- Plant de teentjes met de punt omhoog, 10 cm diep en 10 cm uit elkaar.
- Bedek de grond voorzichtig en geef water.
Goede Knoflookrassen
Er zijn veel soorten knoflook, van witte kleine bollen tot olifantenknoflook en zelfs paarse rassen. Elk ras heeft zijn eigen smaak, dus variëren is leuk én lekker!
Aanraders voor biologische pootknoflook:
- Vallelado
- Morado
- Messidor
- Flavor – voorjaarsknoflook – Plukkers.com bied de bio variant aan
Websites waar je goede biologische pootgoed kunt krijgen zijn:
Knoflook uit de supermarkt gebruiken?
Nadelen:
- Behandeld met kiemremmers: Veel supermarktknoflook is behandeld om spruiten te voorkomen. Dit kan de groei sterk verminderen of volledig tegenhouden. Kies daarom bij voorkeur biologische knoflook, die vaak onbehandeld is.
- Minder geschikt voor het klimaat: Supermarktknoflook is vaak van rassen die in warme klimaten worden geteeld. Deze kunnen het minder goed doen in koelere tuinen.
- Kleinere opbrengst: De bollen uit supermarktknoflook zijn meestal kleiner dan die van speciaal gekweekte pootknoflook.
Wil je zeker zijn van een grote en gezonde oogst? Kies dan voor pootknoflook uit een tuincentrum of kwekerij die speciaal is geselecteerd voor jouw klimaat.
Water Geven
Na het poten is water geven essentieel. In de zomer mag de grond niet uitdrogen, want dan kunnen de bollen ook uitdrogen. Bedek de bodem daarom met een laag stro om vocht vast te houden. De sprietjes van de knoflook zullen vanzelf boven het stro uitsteken.
Verzorging
Knoflook is heel onderhoudsvriendelijk. Behalve regelmatig water geven, is er nauwelijks verzorging nodig. Een belangrijke tip: knip in mei de bloemen uit de plant zodra ze verschijnen. Zo gaat alle energie naar de bol en niet naar de bloem. Wist je dat deze bloemen ook eetbaar zijn? Ze hebben een milde uiensmaak en zijn heerlijk in salades!
Oogsten
Je kunt knoflook oogsten zodra het loof begint te hangen en geek wordt. Wacht tot het loof volledig bruin en afgestorven is en vooral de kroon goed is ingedroogd (dan kun je ze langer bewaren en gaan ze niet rotten); dit is meestal in juni of juli, afhankelijk van het ras en de pootperiode. Controleer regelmatig het loof om het juiste moment niet te missen.
Knoflook Bewaren
Om knoflook goed te bewaren, moet je de bollen eerst goed laten drogen. Dit doe je het beste buiten, in een krat of mand of hang ze op onder de overkapping waar lucht goed kan circuleren. Na twee weken drogen kun je de bollen binnen op een droge en koele plek bewaren. Zorg dat ze helemaal zijn ingedroogd om schimmelvorming te voorkomen. Je kan er zelfs een mooie vlecht van maken en ophangen in de keuken.
Met deze tips kun je zelf knoflook kweken en het hele jaar genieten van je eigen oogst. Veel succes en smakelijk eten!