BIO kleinfruit in de tuin
Floor Korte
0 Minuten om te lezen

ZO ontzettend leuk! Ik ben op het punt gekomen dat ik volop bezig ben met het uitzoeken van beplanting voor de tuin. Alle compost is geleverd en, na het verspreiden over de bedden (ik hoop binnen nu en 3 weken) in de moestuin en de borders in de rest van de tuin, is het tijd om daadwerkelijk plantjes uit te zetten.

Ik pak dit stap voor stap aan—niet alles in één keer, maar stukje bij beetje. Deze keer heb ik me gericht op klimmend kleinfruit en struikvormig kleinfruit. Hieronder heb ik alle keuzes uitgewerkt.

Bij het uitzoeken van dit kleinfruit voor de tuin heb ik vooral gelet op de bloei- en oogstperiode. De planten die je hieronder vindt, zijn bedoeld voor moestuin 1. Dit betekent dat ik niet 10 exemplaren per ras plant, maar slechts 1 of 2 per soort. Ze groeien vanzelf en leveren elk jaar meer oogst. Bovendien kan ik van veel struiken stekken nemen en ze later zelf vermeerderen.

Het hoeft niet meteen helemaal af of perfect te zijn—op deze manier bouwen we het rustig op! 😊

Klim kleinfruit

Doornloze braam – Black satin – Oogsten: juli-augustus

Doornloze braam – Navaho – Oogsten: augustus-september

Tayberry (kruising framboos/braam)  – Oogsten: juni tot juli

Zwarte framboos – Black Jewel – Oogsten: juli tot augustus

Japanse wijnbes – Oogsten: juni – juli

 

Struikvormig kleinfruit

Framboos – Willamette – Oogsten: juni/juli eerste vruchten

Framboos – Sugana Red – Eerste oogst: vanaf juni (op oud hout) – Tweede oogst: vanaf begin augustus (op nieuw hout)

Framboos – Golden Everest – Oogsten: augustus, september, oktober

Framboos – Autumn Bliss  – Oogsten: augustus – september

Blauwe bes – Bluecrop –  Oogsten: augustus – september

Blauwe bes – Brigitta Blue – Oogsten: augustus – september

Blauwe bes – Goldtraube – Oogsten: augustus – september

Blauwe bes – Bluegold – Oogsten: augustus – september

Begeleiding klim kleinfruit

Deze planten zijn klimmers, wat betekent dat ze ondersteuning nodig hebben om goed te kunnen groeien. Dit kan op verschillende manieren:

  • Door een paar hardhouten palen van 3 meter in de grond te slaan (waarbij 1 meter in de grond zit) en hier betongaas tegenaan te bevestigen.
  • Door staaldraden met draadspanners te spannen, zodat de planten zich daaraan kunnen hechten.

Op deze manier kun je de steeds langer wordende scheuten geleidelijk hoger opbinden. Ik gebruik hiervoor meestal klemmetjes, hennep touw of ijzerdraad om de planten netjes in het rek te houden. Je kunt klimplanten ook tegen een schutting laten groeien, zoals wij in onze achtertuin hebben gedaan. Tegen de schutting zijn ijzerdraden gespannen, waardoor het fruit ertussen geleid kan worden. Je moet de planten hierbij wel zelf een handje helpen om ze goed te begeleiden.

Uitplanten klim kleinfruit

De beste periode om deze planten aan te planten is tijdens hun rustperiode, van oktober tot maart. Daarna kan het ook nog, maar zorg er dan voor dat de planten in de zomer voldoende water krijgen. Voor klimmend kleinfruit plant ik 2 planten per meter in de volle grond.

Begeleiding struikvormig kleinfruit

Deze planten hebben geen begeleiding nodig, omdat ze meer als een struik of bosje groeien.

Bij frambozen zou je misschien denken: die groeit toch omhoog? Dat klopt, maar frambozen blijven van nature een struik en blijven grotendeels zelfstandig overeind. Wil je de framboos liever laten groeien zoals een braam, dus langs een rekwerk, dan kan dat ook. Het voordeel hiervan is dat je makkelijker kunt oogsten. Dit rekwerk hoeft maar 150 cm hoog te zijn, omdat de framboos niet hoger wordt dan dat.

De blauwe bes is een struik en heeft geen ondersteuning nodig bij het groeiproces.

Uitplanten struikvormig kleinfruit

De beste periode om deze planten aan te planten is tijdens hun rustperiode, van oktober tot maart. Daarna kan het ook nog, maar zorg er dan voor dat de planten in de zomer extra water krijgen.

  • Frambozen plant ik met 2 planten per meter.
  • Voor de blauwe bes houd ik 1 meter afstand aan.

Ik plaats de blauwe bessen langs een pad, zodat ik er gemakkelijk bij kan tijdens de oogst. Zo hoef ik niet in de borders te stappen, waardoor de bodem minder wordt verstoord en het bodemleven behouden blijft.