- 09 jan -
0 Minuten om te lezen
Wat een heerlijk weer is het he?! We zitten nog steeds allemaal binnen, maar hopelijk start alles over een paar weken weer beetje bij beetje op. In de tussentijd is het een ideale tijd om lekker buiten aan de slag te gaan. Of misschien ben je al bezig met de aanleg of aanpassingen aan je tuin of ben je gestart met een moestuintje? Superleuk!
Zoals jullie weten ben ik vanaf de eerste week van maart begonnen met de verbouwing van mijn tegeltuin naar een groene tuin. Het lukt al aardig, moet ik zeggen. Natuurlijk zie je nog veel kale grond, maar hier komt snel verandering in zodra de tijd vordert. De plantjes hebben natuurlijk tijd nodig om te groeien, echt vorm te krijgen en groot te worden. Het is alleen maar leuk om van zo dichtbij het groeiproces te zien, nu het in mijn eigen achtertuin gebeurt.
Groene plantjes
Er staan al heel wat plantjes buiten in de volle grond, maar er komen er nog veel meer bij. Heel veel planten staan nog binnen, die later uitgeplant worden en anderen zijn onderweg. De vaste beplanting komt van een kweker uit Boskoop. Ik heb een mix gemaakt van heel veel soorten, maar er zit wel eenheid in: er is groen te zien in de winter en in de zomer bloeit het mooi. Ik heb gekozen voor de volgende soorten, maar natuurlijk is dit niet alles. Beetje bij beetje komen er nog leuke dingen bij.
Vaste klimplanten zon
· Kamperfoelie// oranje, roze// lonicera heckrottii ‘amerian beauty’
· Klimhortensia// wit// hydrangea anomala petioloris
· Wilde wingerd// verkleurt met het seizoen// Parthenocissus tricuspidata ‘veitchii robusta’
Vaste klimplanten schaduw
· Hop// groen// Humulus Lupulus
Vaste planten zon
· Zonnehoed// 50/60 cm// wit// echinacea purpurea ‘white swan’
· Zonnehoed// 50/60 cm// roze// echinacea purpurea ‘magnus’
· Lupine// 80/100cm// blauw// ‘gallery blue’
· Brunel// 60/70 cm// wit// prunella grandiflora ‘Alba’
· Vingerhoudskruid// 150cm// roze// digitalis purpurea
· Blauwe monnikskap// 90cm// blauw// aconitum napellus
· Anemone// blauw// anemone coronaria ‘blue poppy’
· Lampenpoetser// 60cm// Pennisetum alopecuroides ‘Hameln
· Pluimstruisriet// 150cm// Calamagrostis Acutiflora ‘Karl Foerster’
Vaste planten schaduw
· Tongvaren// groenblijvend// Phyllitis-scolopendrium
· Hosta fortunei// groen// Aureomerginata
· Helleborus Niger// wit//
· Maagdenpalm// groen blijven blauw// Vinca Minor
· Kruipend zenegroen// groenblijvend paars// Ajuga reptans
· Gewone salomonszegel// wit klokje// Polygonatum multiflorum
In de zomer zou ik graag naar mooie showtuinen willen gaan om hier nog mooie beplanting te zoeken. Als je in de bloeitijd van de beplanting gaat kijken hoe ze eruitzien, dan kun je natuurlijk ook beter oordelen of je het wel mooi vindt en je dat in de tuin wilt hebben. Het blijft toch lastig om dit op basis van een plaatje te beoordelen. Mocht je leuke suggesties hebben van siertuinen, laat het me vooral weten.
Qua moestuinplantjes heb ik de tuinbonen, doperwtjes en kapucijners al een paar weken geleden uitgeplant. Deze doen het goed en groeien goed. Ook heb ik al flink wat gezaaid in de volle grond: wortels, bieten, snijbiet, palmkool, pastinaak, schorseneren, radijsjes, rucola, spinazie en slasoorten. Begin april plantte ik heel veel fruit uit, dat nu inmiddels goed aanslaat. Daar ben ik natuurlijk superblij mee. Het is altijd een beetje spannend als de nieuwe beplanting de grond in gaat. De grond onder de blauwe bessen, frambozen en bramen heb ik inmiddels voorzien van een laag houtsnippers. Dit zorgt ervoor dat het water minder snel verdampt en dit is ook meteen goed voor de beestjes.
Groen schuurtje
Het schuurtje schuren en verven stond ook nog op de planning. Het huisje had nu wat weg van een echt blokhutje en de kleur ging op in de schutting. De tuin was daardoor wat vlak en miste diepte. De eerste keuze qua kleur was zwart. Zodat het een diepte effect zou krijgen. Maar bij nader inzien dacht ik: ‘Waarom niet groen?’. Groen kun je nooit genoeg hebben in de tuin, vind je niet? En wauw, wat is het een mooie kleur geworden.
Het klusje schuren is altijd iets waar ik heel erg tegenop kan kijken, want je ziet weinig verschil, het duurt lang, maakt herrie en is zwaar. Maar als je het licht opschuurt, weet je wel zeker dat de verf veel langer blijft zitten en niet gaat bladderen en je dus de komende jaren er niks meer aan hoeft te doen. Dat moet reden genoeg zijn om het toch leuk te vinden ???? Hierna was het aftapen van de raampjes aan de beurt. Ik heb gekozen voor net wat duurdere gele tape. Deze krijg je er supermakkelijk weer af en is heel makkelijk te plakken. De grondlak was de volgende laag. We waren gestart met verven in de kleur wit. Tot ik ineens dacht: Waarom maken we het wit terwijl we het daarna weer donkergroen maken? Dit voelt heel erg krom. Natuurlijk is het stom dat ik hier niet eerder over nagedacht had. Toen heb ik m’n pa om raad gevraagd en hij zei: ‘doe er een beetje zwarte verf door, dan heb je een grijze grondlak waardoor de laag erna beter dekt’. En dat deed ik. Het kleurtje sloeg alleen een beetje blauw uit, wat ook een heel gaaf effect gaf. Het was een megagroot verschil en hier werden we al supergelukkig van.
Maar het huisje moest uiteindelijk natuurlijk nog een keer gedaan worden en het is uiteindelijk een supermooie kleur groen geworden. De kleur is van Histor en de naam is Verruiming. Deze hebben we laten mengen als buitenverf van Sikkens met code: S7010-G30Y. Deze kleur groen is prachtig; er zit een grijstintje in, waardoor het heel natuurlijk overkomt en daar word ik blij van. De kleur was voor mij niet geheel onbekend, want de leuke groene potten van Elho die ik in de tuin heb staan, vond ik qua kleur zo mooi dat ik op zoek ben gegaan naar het kleurnummer en voilà, dit is het resultaat!
Het raster van de de raampjes zijn ook afgelakt met witte lak in kleur Ral9001. Dit is warm wit, wat ook bij ons op en in het huis terug te vinden is. Zo houd je er een eenheid in. Het was flink wat afplakken maar het eindresultaat is het helemaal waard.