Ja, ik geniet af en toe van een alcoholisch drankje, en ik vind het geweldig om ermee te experimenteren – vooral met verschillende fruitsmaken uit mijn eigen moestuin. Afgelopen seizoen heb ik flink wat likeuren gemaakt. Sommige hebben maar liefst vijf maanden staan rijpen en hebben daardoor de kans gekregen om hun smaken volledig te ontwikkelen.
Deze week heb ik samen met Bas de ultieme smaaktest gedaan. Hieronder deel ik onze uitslag, samen met alle recepten.
Zwarte bessen likeur
Deze likeur krijgt van ons 4,5 ster van de 5
Ingrediënten
- 500 gr zwarte bessen
- 200 gr rietsuiker
- 2 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 5 zwarte bessen bladeren
- 1 liter brandenwijn 28% (ik gebruik de inmaak brandenwijn van Mispelblom hiervoor)
Stappenplan
- Was de bessen
- Doe alle ingrediënten in een grote weckpot en laat alles 3 maanden staan en zet op een donkere koele plek weg.
- Schud de pot een aantal keer per week
- Zeef de likeur en giet het af in een weckfles.
Creme de cassis
Deze likeur krijgt van ons 5 sterren
Ingrediënten
- 800 gr zwarte bessen
- 500 ml wodka (ik gebruikte hiervoor 40% Absolut wodka)
- 300 gr rietsuiker
- 150 ml water (optioneel aan het einde toevoegen, heb ik wel gedaan om hem wat minder sterk te maken)
Stappenplan
- Was de bessen
- Doe alle ingrediënten in een grote weckpot en laat alles 5 maanden staan.
- Schud de pot een aantal keer per week en zet op een donkere koele plek weg.
- Zeef de likeur en giet het af in een weckfles.
- Lekker met een bubbel wijn.
Rode bessen likeur
Deze likeur krijgt van ons 4,5 ster van de 5
Ingrediënten
- 500 gram rode bessen
- 600 ml Vanille brandenwijn 28% (ik gebruik de inmaak brandenwijn van Mispelblom hiervoor)
- 300 ml water
- 100 gr suiker
Stappenplan
- Doe de rode bessen in een glazen weckpot en doe de brandenwijn erbij.
- Laat dit 4 weken staan en schud zo vaak mogelijk en zet op een donkere koele plek weg.
- Verwarm het water met daarbij de suiker, laat het afkoelen en voeg toe aan de likeur.
- Giet het geheel af in een schone beugelfles.
- Superlekker met bubbelwijn of bruiswater.
Vlierbessen likeur
Deze likeur krijgt van ons 4,5 ster van de 5
Ingrediënten
- 300 gr vlierbessen
- 300 gr suiker
- 1 liter vanille brandenwijn 28% (ik gebruik de inmaak brandenwijn van Mispelblom hiervoor)
Stappenplan
- Was de bessen af en doe alles in een grote weckpot.
- Laat dit 4 weken trekken en schud zo vaak mogelijk en zet op een donkere koele plek weg.
- Zeef de likeur en doe het in glazen gesteriliseerde beugelflessen
Peren likeur
Deze likeur krijgt 3 van de 5 sterren (de smaak viel tegen)
Ingrediënten
- 750 gr peren
- 175 gr rietsuiker
- 1 kaneelstokje
- 1 liter vanille brandenwijn 28% (ik gebruik de inmaak brandenwijn van Mispelblom hiervoor)
Stappenplan
- Was de peren en snij in stukken, haal de klokhuizen eruit.
- Doe ze in een grote weckpot en doe alle ingrediënten erbij en laat 4 weken staan en zet op een donkere koele plek weg.
- Zeef de likeur en doe het in glazen gesteriliseerde beugelflessen en laat het beste nog eens 4 weken staan.
Frambozen/japanse wijnbessen likeur
Deze krijgt 4 van de 5 sterren
Ingrediënten
- 500 gr frambozen of Japanse wijnbessen
- 250 gr suiker
- 500 ml wodka (ik gebruikte hiervoor 40% Absolut wodka)
- 1 vanillestokje
- 100 ml water (optioneel aan het einde toevoegen, heb ik wel gedaan om hem wat minder sterk te maken)
Stappenplan
- Was de frambozen of Japanse wijnbessen af en doe in een weckpot.
- Giet de suiker erover en doe de wodka erbij.
- Laat de pot voor 4 weken staan en schud zo vaak mogelijk en zet op een donkere koele plek weg.
- Na de 4 weken kun je het geheel zeven en zorg dat er geen troebele resten overblijven. (dit voorkomt dat het geheel gaat schimmelen)
Weckpotten & Beugelflessen steriliseren
Je hebt verschillende manier om potten te steriliseren voordat je van start gaat of je de likeur giet.
- Gebruik kokend water, zet een grote pan op en kook de potten uit voor ca. 10 minuten. Zorg dat ze in zijn geheel ondergedompeld zijn. Dit is enkel toe te passen als je kleine potten gebruikt.
- Gebruik de oven, zet de oven op 130 graden en laat de potten 20 minuten in de oven staan. Wil je losse potten met deksels steriliseren, doe de deksels niet in de oven, deze kunnen hier niet tegen.
- Gebruik de vaatwasser, zet de potten en deksels in de vaatwasser en kies een heet programma zonder vaatwasmiddel.
Houdbaarheid van zelfgemaakte likeur
Zelfgemaakte likeur met een alcoholpercentage tussen de 20% en 30% kun je doorgaans heel lang bewaren, meestal 1 tot 3 jaar. Sommige flessen redden dat echter niet eens, simpelweg omdat de inhoud te lekker is om te laten staan! Zorg ervoor dat je de flessen op een koele en donkere plek bewaart.
Ziet je likeur er vreemd uit, bijvoorbeeld met wollige pluisjes? Gooi het dan voor de zekerheid weg. Soms kun je een zwevende substantie in de fles opmerken. Dit zijn vaak vezels of restjes fruit. Gebruik bij het zeven van je likeur daarom een fijne neteldoek of zeef om deze onzuiverheden zoveel mogelijk te verwijderen.
Met de juiste bereiding en opslag kun je lang genieten van je heerlijke, zelfgemaakte likeur!