Floors Moestuin XL _ Update 16

Een nieuwe Floors Moestuin XL update 17. 14 april

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Ja hoor, we zijn er weer met een gezellige update uit Floors Moestuin!

De XL-moestuin groeit als kool – het wordt groener en groener, en we bouwen vrolijk verder. Sinds 1 april is er zelfs een extra strook bijgekomen. Dat betekent dat Floors Moestuin XL nu uit welgeteld 3000 m² bestaat! Een flink stuk grond, maar met al mijn plannen en ideeën voor de komende jaren, vrees ik dat ik zelfs dáár nog ruimte te kort ga komen… haha!

Ik neem jullie natuurlijk weer graag mee de tuin in. Daar gaan we!

Plantjes plantjes en nog meer plantjes

Ik heb met een partij plantjes aangeplant, veel van mijn BIO kleinfruit en klimfruit waar ik eerder een blog over schreef, staat inmiddels in de grond maar er is nog veel meer bij gezet en het wordt groener en groener!

Kruidenplantjes

Al deze onderstaande BIO kruidenplantjes komen via Plukkers.com een website die alles in huis heeft voor de moestuin!

Laurier

Oregano

Wilde marjolein

Annans munt

Oregano tijm

Sinaasappelmunt

 

Aardbeienplantjes

ik heb heel veel aardbeienplanten aangeplant dit jaar, bijna wel 150 stuks. Ik ben gek op aardbeien dus laat maar komen al die saus, jam, invriezen of gewoon opsnoepen. Wist je dat er heel veel verschillende rassen aardbeien zijn namelijk niet allene de rassen maar ook of ze kortdragers of doordragers zijn. Maar wat is hierin het verschil. Heel simpel:

Kortdragend = één flinke oogstpiek.

Doordragend = kleinere hoeveelheden, maar veel langer plukplezier

Dus door deze rassen met elkaar te combineren kun je dus uiteindelijk een hele lange tijd aardbeien oogsten en daar word ik echt heel erg blij van als aarbeienliefhebber. Ik heb de plantjes gekregen van Joep en Joost, 2 broers die het familiebedrijf runnen, aardbeiplantjes.nl. Alle rassen die je hieronder vindt zijn biologische en via hun (meteen vanaf de kweker) te bestellen dus neem zeker eens een kijkje. Voordeel van meteen bestellen bij de kweker, is dat de prijzen een stuk voordeliger zijn.

Kortdragers
  • Falco – De Falco aardbeiplant is een aanrader voor in de moestuin vanwege zijn groeikracht. De Falco aardbei blijft ook bij warm weer of veel regen, uitstekend van kwaliteit. De aardbeien zijn groot, stevig en ook prima een aantal dagen te bewaren.
  • VerdiVerdi aardbeiplant is een echte aanrader voor in de moestuin vanwege zijn goede resistenties tegen ziektes en daarnaast de heerlijke aromatische smaak. De aardbeien zijn groot, donkerrood, kegelvorming en ook prima een aantal dagen te bewaren.
  • FaithHet sterke aardbeienras Faith valt op door zijn grote helderrode aardbeien, lange plukperiode, hoge opbrengst en intensieve smaak. De rijptijd is net na midden juni (na Sonata en Korona).
  • Sonsationkortdragend aardbeienras met een hoge productie in midden juni.  De vruchten van Sonsation kenmerken zich door een goede smaak en mooie, glanzende aardbeien. Qua plant onderscheid Sonsation zich van andere soorten vanwege zijn makkelijke groei waarbij het weinig gevoelig is voor bodemziektes. Dit ras is geschikt voor zowel de teelt in bakken als de teelt in de volle grond.
  • Rumba Even verleidelijk als de beroemde dans. Rumba is een vroegrijpe kortdrager, die vooral opvalt door de glorieuze, felrode vruchten. De prachtige vruchten van de Rumba zijn uniform, zeer glanzend en rood tot donkerrood. Ze zijn sappig en hebben een zeer goede smaak. De sterke punten zijn de uitstekende duurzaamheid van de aardbeien. De ziektegevoeligheid van het aardbeienras is erg laag. De aardbeienplant is bijzonder vitaal.
  • KoronaZoet, zoeter… Korona!  De aardbeien van het populaire aardbeienras Korona zijn dieprood, heerlijk zoet en sappig en daardoor ook zeer geschikt voor de jam! Rijptijd midden juni. TOPPER!
  • MalwinaDe grote, donkerrode, heerlijke aardbeien van het aardbeienras Malwina mogen niet ontbreken in de moestuin. Ze rijpen pas eind juni/ begin juli en zorgen zo voor een extra lange plukperiode.
Doordragers
  • OstaraOstara is een traditioneel doordragend aardbeienras, dat bekend staat om zijn kleine maar lekkere sappige aardbeien. Met name geschikt voor de teelt in bakken op terras of balkon.

Eigen stek en eigen kweek

Ook heb ik heel veel plantjes uit onze eigen achtertuin gehaald en gestekt. waarom alles nieuw kopen als je zelf ook kan vermeerderen. en met planten gaat dat ook nog eens heel erg makkelijk. Ja het kost tijd en geduld omdat deze stekken nog klein zijn maar dat is niet erg, we hebben tijd genoeg. En een beetje geduld heb je wel nodig als je een tuin hebt ;P

De moestuinbeurs

Ook hebben we dit jaar samen op de moestuinbeurs gestaan. Dit was 3 dagen lang en het was fantastisch. Ik wil meteen ven via deze weg alle bezoekers bedanken voor jullie komt, want wat waren er veel mensen (11.000 in 3 dagen) en wat hebben wij een mensen gesproken. We hebben ook aan heel veel nieuwe mensen ons verhaal kunnen doen over de aanleg van onze tuin of ik heb mensen geholpen. Ik heb nu alweer zin in volgend jaar!! Was je er niet bij dit jaar, jammer want je hebt ontzettend veel gemist 😉 maar niet getreurd want volgend jaar komt het weer terug, dit zal in de maand Maart zijn. Houd vooral hun website in de gaten.

Start overkapping aan het tuinhuis

Bas en zijn vader zijn begonnen met de overkapping aan het tuinhuis. Ook dit is weer een bouwpakket, dus je zou denken: gewoon de gebruiksaanwijzing volgen. Nou, ze liepen toch nog best tegen wat uitdagingen aan. Vooral het waterpas krijgen van het geheel was lastig, omdat de palen stuk voor stuk gemonteerd moeten worden aan hardhouten paaltjes, die op hun beurt weer op een vaste plek in de grond staan. En ook die ondergrond moet natuurlijk recht zijn.

Wij hebben geen laser of iets dergelijks om dat precies uit te meten, dus het was even puzzelen, maar uiteindelijk is het ze gelukt. De structuur staat inmiddels! De bedekking maken we later samen af, maar daarvoor moeten eerst de balken en het hout worden gebeitst. Dat maakt het bewerken natuurlijk een stuk makkelijker dan wanneer alles al in elkaar zit.

Wordt vervolgd! Het ziet er in ieder geval alweer een stukje meer ‘af’ uit 😉.

Bomen geplant

Oh, dit maakt me zó gelukkig! André belde me – onze buurman op het land, van het bedrijf De Hollandse Houthakkers – en zei: “Ik heb net een appelboom gerooid bij een klant. Zou je deze als adoptieboom willen hebben?” Ja natuurlijk, zei ik meteen!

Een dag later hebben we deze boom uitgeplant op het grasveld, en dat was het begin van onze fruitboomgaard! We geven de boom ongeveer 50% kans dat hij het overleeft, want het is natuurlijk totaal niet het juiste seizoen om appelbomen te verplanten – en zeker niet met een halve kluit. Die droogt nu ontzettend snel uit. Maar we proberen het gewoon! Ik geef hem vaak emmers water… en praat ook lief tegen de boom 😉.

Daarna heb ik nog 15 jonge boompjes gekocht bij Zorgkwekerij Smaak, een kwekerij bij ons in de buurt die niet alleen bomen, maar ook struiken en kruiden kweekt. Ik mocht de boompjes ophalen, en we hebben ze allemaal uitgeplant – deels op het bestaande grasveld, en deels op een stukje waar nog gras gaat groeien.

Dit is ook de plek waar later onze kippen komen te scharrelen. Ze hebben dan meteen wat beschutting van de bomen, en dat is fijn – want kippen zijn eigenlijk bosdieren en houden daarvan.

Ik heb verschillende soorten boompjes uitgezocht. Ze zijn ongeveer vier jaar oud, dus ze hebben nog even nodig om groot te worden, maar het begin is er!

In onze boomgaard vind je nu:

  • Appel ‘Red Love’

  • Nectarine ‘Madame Blanche’

  • Stoofpeer ‘Gieser Wildeman’

  • Appel ‘Gala’

  • Abrikoos ‘Tomcot’

  • Pruim ‘Ontario’

  • Pruim ‘Reine Victoria’

  • Pruim ‘Opal’

Wilgenveld

We zijn gestart met de aanplant van het wilgenveld! Hierbij kreeg ik hulp van de moeder en zus van Bas – zo fijn 😊. Ik heb gekozen voor ronde vormen, waar ik later ook echt ín kan gaan zitten. Van tevoren had ik een schets gemaakt van wat ik wilde, en die zijn we vervolgens gaan uitzetten.

We begonnen met het snoeien van de groenbemester die op deze plekken op het veld groeide. De wortels hebben we in de grond laten zitten en het loof hebben we op de grond teruggelegd, als bodembedekker – zo komt er minder snel onkruid op. Daarna hebben we met een stok en touw alles uitgezet en cirkels gemaakt in de juiste afmetingen.

En toen was het tijd voor het leukste deel: aanplanten!
In mijn vorige blog had ik al verteld dat ik dit wilgenveldje aanleg zodat ik later de twijgen kan gebruiken om mijn eigen manden mee te vlechten, én voor bouwwerken in de tuin.

De stekken kreeg ik van iemand – het zijn zes verschillende soorten wilg, waarvan sommige in het voorjaar zelfs katjes krijgen. Dat is geweldig voor de bijen, die dan net uitvliegen en op zoek zijn naar hun eerste voeding.

De eerste drie soorten zijn inmiddels geplant. Deze week zijn de volgende drie aan de beurt. En gelukkig komt Veerle me dan weer gezellig helpen. Topper!

Meer lezen over de rassen etc. bekijk dan even deze blog: Update 16

Kas update

De kas is nu bijna een maand geleden geplaatst, en wat heb ik er al ongelofelijk veel plezier van! Ik heb al van alles voorgezaaid: tomaten, pepers, paprika en aubergine staan er inmiddels stevig bij – en ze doen het fantastisch. In de volle grond groeit er paksoi, venkel, kropsla en lente-ui, en ik ben ook lekker aan het stekken geslagen: vijgen, zwarte bessen en rozemarijn. Heerlijk om daar mee bezig te zijn.

In zaaitrays heb ik daarnaast komkommers, courgette en pompoenen voorgezaaid – en de eerste komkommertjes piepen al boven de grond uit. Zo’n magisch momentje elke keer weer! Wat het nog fijner maakt: alles staat nu gewoon centraal in de kas, in plaats van in huis op een stellingkast onder groeilampen. Dat werkte prima als noodoplossing, maar nu ik deze kas heb… ik zou écht niet meer zonder willen! Alles ligt bij elkaar, het werkt overzichtelijker, en het is echt mijn plekje waar ik volop van geniet.

Kas luchten

Overdag wordt het al flink warm in de kas, dus dan zet ik de ramen open – en soms ook de deur – voor wat frisse lucht. Dat doe ik meestal als de temperatuur boven de 20–25 °C uitkomt. Vanaf 30 °C is goed luchten echt een must, want dan wordt het te warm voor veel planten en kan de groei zelfs stagneren.

’s Nachts doe ik alles weer dicht, zodat de warmte een beetje blijft hangen. De temperaturen zakken hier gelukkig niet meer onder nul, dus afdekken hoeft eigenlijk niet meer. Juist die wat koelere nachten zorgen ervoor dat de plantjes sterker worden. Mocht het tóch onverwacht gaan vriezen, dan dek ik de gevoelige planten even af met een vliesdoek of een handdoek. Zo simpel kan het zijn!

Kast achter de kas – update

De ruimte achter de kas, het houten huisje – de kast, zoals ik het noem – had nog een goede upgrade nodig. En daar zijn we dan ook mee begonnen. De kast is een plek waar ik veel spullen kan opbergen, zoals potgrondvoorraad, zaaitrays, gereedschap, maar ook mijn hydroforpomp van Gardena. Deze pomp wordt het hart van het bewateringssysteem in de tuin. Hier komt alle techniek te hangen waarmee we straks als het ware de tuin kunnen besturen – zodat we zelfs op vakantie kunnen 😉.

De pomp heeft een lange aanzuigslang met een dobber eraan, die uitkomt in de sloot waar wij het water uit halen. Deze sloot stroomt goed door en is diep, dus geen vieze luchtjes of stilstaand water.

Voor de indeling hebben we gekozen om oude grindtegels te hergebruiken. Daaronder hebben we straatzand gelegd om het mooi vlak te maken. Al het grote gereedschap hangt aan de muur met steunen die ik zelf heb geknutseld van wat restlatten – en het werkt nu al supergoed!

Later zal ik natuurlijk meer uitleg geven over het bewateringssysteem.

Toog in de moestuin

Afgelopen weekend hebben Bas en ik gewerkt aan een toog voor in de moestuin. Hier begint moestuin 1 en daar wilde ik iets leuks mee doen. Ik heb uiteraard heel veel plaatjes opgezocht en ideeën opgedaan, maar ik had al snel in mijn hoofd dat het een stevige structuur moest worden – lekker breed, en geschikt voor plantjes om langs omhoog te groeien.

We hebben ervoor gekozen om de structuur van kastanjehouten palen te maken. Deze palen staan in twee bakken waarin ik plantjes kan uitplanten, die later omhoog kunnen groeien. Tussen de structuur bevestigen we betongaas. Deze toog blijft ieder jaar staan, en elk jaar kan er weer iets nieuws tegenaan groeien.

Dit jaar kies ik voor lathyrus – zo mooi en het ruikt heerlijk – en ik ga voor een klimcourgette of pompoen, in combinatie met oost-Indische kers. Deze bloemen, het blad en de zaden zijn eetbaar, en de plant blijft leven tot het gaat vriezen. Een plantje dat dus heel lang in de moestuin aanwezig is, en daar houd ik van.