Hallo allemaal, het is ineens 2025! Wat gaat de tijd ontzettend snel en wat heb ik zin in dit jaar zeg!! Eigenlijk gat de tijd té snel voor alles wat ik nog wil afronden voordat het moestuinseizoen begint. Maar ik heb mezelf beloofd om gewoon te doen wat ik kan, en dat is al snel goed genoeg. 😊 We doen dit natuurlijk grotendeels met z’n tweeën (Bas en ik samen), dus het is niet gek dat sommige dingen wat meer tijd kosten dan verwacht.
Het is alweer een maand geleden sinds mijn laatste update, maar in de tussentijd is er veel gebeurd. Er zijn dingen afgerond, knopen doorgehakt en nieuwe bestellingen geplaatst. Inmiddels ben ik zelfs al op zoek naar een grote tafel met leuke stoelen voor in het tuinhuis. Het voelt geweldig om steeds meer stappen te zetten naar een ruimte die echt af is. Zo kan ik me straks, in die fijne plek, volledig op de tuin richten.
Hierbij dus een wat langere update dan normaal. Laten we beginnen!
p.s. we hadden hier gewoon een beetje sneeuw van de week, mooi plaatje zo vind je niet?!
Vloer gelegd, gebeitst en gelakt
Net voor kerst heb ik samen met Loes de vloer afgemaakt. Het was niet alleen een productieve klus, maar ook ontzettend gezellig om het samen te doen. Alle isolatieplaten hebben we tussen de vloerconstructie aangebracht. Soms moesten we de platen op maat zagen met de decoupeerzaag. Over de isolatie hebben we een dampwerende folie gelegd, die we met aluminium tape zorgvuldig hebben dichtgemaakt bij de naden. Dit voorkomt dat vocht vanuit de ondergrond in de vloer trekt en zorgt ervoor dat het tuinhuis beter geïsoleerd is en warmer blijft.
Daarna was het tijd om de vloer zelf te leggen. De vurenhouten planken zaten al bij het kant-en-klare pakket van het tuinhuis en waren grotendeels op maat gezaagd, wat ons veel tijd heeft bespaard. We konden lekker vlot doorwerken, superhandig! Om de vloer een wat oudere uitstraling te geven, heb ik ervoor gekozen om hem te beitsen. Hiervoor heb ik dezelfde beits gebruikt als voor de balken aan het plafond, maar deze verdund met 50% water. Dit gaf de vloer een lichtere tint en het resultaat is prachtig. Let op: dit verdunnen kan alleen met deze specifieke beits en alleen binnenshuis. Voor buitengebruik is het hout dan niet voldoende beschermd. De beits die ik gebruikte is Dimma Vibsy Brunn van Moose Färg.
Tot slot bracht ik een beschermlaag aan, zodat de vloer bestand is tegen modderschoenen en Flip, die graag in en uit rent. Hiervoor heb ik de kleurloze matte lak Topp van Moose Färg gebruikt. Nu is de vloer niet alleen mooi, maar ook praktisch en duurzaam!
Na het beitsen was het de bedoeling dat de lak transparant zou opdrogen voordat ik de volgende laag aan zou brengen. Ik dacht: dat kan prima een nachtje drogen zonder verwarming aan. Helaas is door de hoge luchtvochtigheid en de koude temperaturen (waarvoor de fabrikant me nog had gewaarschuwd) de lak wat wit uitgeslagen. Het resultaat is daardoor niet helemaal geworden zoals ik had gehoopt.
De ideale omstandigheden voor dit soort werk zijn een temperatuur van 20 graden, geen vochtige lucht en voldoende ventilatie. Helaas voldeed mijn situatie daar niet aan. Dit is meteen een les voor mezelf: ik moet niet te snel willen en dingen de tijd geven.
Voor nu heb ik een tijdelijke oplossing gevonden. Door de lak te verwarmen met een verfbrander wordt deze weer transparant. Maar omdat dit een tijdrovende klus is en het uiteindelijk maar een vloer betreft, heb ik besloten het voorlopig zo te laten. Als ik me in de zomer nog stoor aan de witte waas, doe ik het dan opnieuw. En eerlijk gezegd begin ik er nu al steeds meer aan te wennen. 😉
Pantry opbouw
Een maand geleden zijn we naar mijn vader in Den Haag gegaan om een flinke berg haardhout op te halen, zoals je ook in update 13 hebt kunnen lezen. Daarnaast nam ik ook twee oude keukenkastjes uit ons vorige huis mee. Hij wilde ze wegdoen, maar ik dacht: die kan ik mooi hergebruiken!. De frames waren nog in prima staat, en het ladeblok had twee grote lades die perfect van pas komen in de pantry.
De pantry wordt een plek waar ik koffie (de machine komt ook van mijn vader) of thee kan zetten, en er komt een koelkastje in, samen met een plintboiler zodat ik een afwasje kan doen. Verder komt er een inductieplaatje bij, handig voor het opwarmen van een soepje of het bakken van een eitje. Heel basic, maar ontzettend fijn om straks op de tuin te hebben. Voordat alles echter werkt, was er nog flink wat werk te doen: onderdelen verzamelen, ontwerpen, bouwen en bestellen.
De pantry is een van de belangrijkste elementen in het tuinhuis en valt meteen op vind ik. Daarom wilde ik dat het een leuke, gezellige uitstraling krijgt. Tegelijkertijd wilde ik het betaalbaar houden en zoveel mogelijk materialen hergebruiken. Denk aan de kastjes van mijn vader, tegeltjes die we nog hadden liggen, groene lak voor de frontjes, oude balken en hout voor het frame van de achterwand waarop ik kan tegelen. Ook had ik twee eikenhouten planken die boven het aanrecht komen te hangen, en inbouwstopcontacten. Kortom, bijna alles had ik al – het moest alleen nog bij elkaar komen.
Om te beginnen heb ik een schets gemaakt van wat ik ongeveer wilde, en ik heb sfeerbeelden opgezocht op Pinterest om inspiratie op te doen. Met dit plan kon ik eindelijk aan de slag!
De frontjes die er oorspronkelijk op zaten, waren niet helemaal naar mijn smaak. Daarom ben ik verder gaan zoeken en nadenken over wat ik precies wilde. Zoals ik al zei, wilde ik een gezellige sfeer creëren. Strakke kastjes vond ik niet passen; een sierlijk lijstje op de frontjes leek me veel mooier. Ik besloot dit zelf te maken – dat moest toch lukken! Dus ik ging aan de slag.
Als basis heb ik multiplex gebruikt, dat ik zelf op maat heb gezaagd. Eén grote plaat diende als basis, en daarop heb ik stroken van 8 cm breed geplakt met montagekit. Dit liet ik goed drogen. Voor de sierlijsten die ik hierop wilde bevestigen, had ik het idee om ze zelf te maken met de bovenfrees. Maar na een poging moest ik toegeven dat het met de hand onmogelijk is om het strak te krijgen. Dus besloot ik sierlijsten te kopen. Bij Karwei vond ik precies wat ik zocht: mooie sierlatten. Deze heb ik in verstek gezaagd en met montagekit op de frontjes bevestigd. Vervolgens liet ik alles goed drogen.
In de tussentijd vond ik online zwarte handgreepjes die perfect bij het ontwerp pasten. Nadat alles goed was uitgehard, heb ik de gaten voor de scharnieren gefreesd en gaatjes gemaakt zodat de bestaande lade- en scharniersystemen op de nieuwe frontjes pasten. Dit was even een precies werkje, maar het lukte! Alles zat recht en was klaar voor de volgende stap: de grondverf aanbrengen.
Meer over de verdere afwerking van de pantry vertel ik in de volgende update!
Wilgen opgehaald en uitgeplant
We hadden een oproepje geplaatst online met de vraag of iemand toevallig op het moment wilgen aan het snoeien was en of we deze dan op mochten halen. We kregen een reactie binnen en zijn er die middag dan ook meteen naartoe gereden (ontzettend bedankt Maartje), de hele auto zat vol en stak flink uit. Het was gelukkig maar een kort stukje rijden want het was in Boskoop. We hebben de wilgen takken meteen op verschillende plekken in de grond gestoken om zo wat meer privacy en wat breking toe te voegen in de tuin. Niet alleen om zo wat meer diepte te creëren maar ook om de wind wat tegen te houden van sommige richtingen. Het is zo’n open vlakte dat het fijn is dat het wat breking geeft en dat ze snel groeien dus dat dit ook snel gebeurd en dat we er geen 5 jaar op hoeven te wachten.
Voordelen van de wilg
De wilgen hebben ook nog eens ontzettend veel voordelen en groeien ontzettend hard bij ons in de omgeving (Boskoop). Dit komt omdat ze liters water drinken op een dag en laat Boskoop nou veel water bevatten dus beter kan eigenlijk niet. Dit zijn nog wat leuke voordelen waardoor ik gek ben op de wilg.
- Wilgen trekken veel insecten aan, zoals bijen, hommels en vlinders, vooral tijdens hun bloei in het vroege voorjaar. Ze bieden een vroege voedselbron.
- Vogels gebruiken wilgen vaak als broedplaats, terwijl kleine zoogdieren en insecten er beschutting vinden.
- Wilgen zijn extreem goed in het opnemen van overtollig water. Ze zijn ideaal voor vochtige plekken of gebieden met een slechte afwatering.
- Ze bieden natuurlijke schaduw, wat aangenaam is voor warme zomerdagen.
- Ze creëren een soort natuurlijk windscherm.
- De takken zijn flexibel en geschikt voor vlechtwerk, zoals manden of afscheidingen. Waar ik ze ook veel voor ga gebruiken.
- Er bestaand ontzettend veel verschillende wilgen in verschillende kleuren, er komt later ook nog een wilgengriend op het land, hiermee ga ik later mijn eigen manden vlechten in verschillend kleuren.
- Afgevallen bladeren en takken breken snel af en kunnen worden gebruikt als natuurlijke mulch of compost.
- Wilgen kunnen zware metalen en verontreinigingen uit de bodem of het water opnemen, wat bijdraagt aan een gezondere tuin.
Heb jij ook wilgen over?
Ga jij nou ook je wilgen nog snoeien en woon je in de omgeving van Boskoop, en mogen wij hier een berg van komen halen? Stuur me dan even een berichtje via instagram of gewoon even een mailtje naar info@floorsmoestuin.nl en dat plannen we samen even een momentje in. Je zou ons er ontzettend mee helpen namelijk 🙂
Kas ontwikkelingen
Het is bijna zover: we zijn bijna rond! Samen met Royal Well ben ik bezig met de ontwikkeling van een op maat gemaakte kas, gekoppeld aan een schuurtje van Douglas hout. In de kas komt een mooie werktafel, waar ik al mijn oppot- en verspeenwerk kan doen voor de zaailingen uit de moestuin. Het wordt echt ontzettend mooi!
Het was wel een flinke uitdaging om de constructie technisch goed uit te werken. Ik heb zelf alle concepttekeningen gemaakt, inclusief hoe ik wil dat het eruitziet en de gewenste uitstraling. De technisch tekenaar van Royal Well werkt deze tekeningen nu verder uit, zodat alles daadwerkelijk gebouwd kan worden en de constructie van het schuurtje stevig genoeg is om alles te dragen.
En het leukste nieuws? Deze kas met gekoppeld schuurtje wordt straks ook opgenomen in het assortiment van Royal Well! Dat betekent dat hij later ook voor anderen te bestellen is. Hoe gaaf is dat? Ik kan niet wachten om het concept met jullie te delen!
Pad naar moestuin 2
Het hele plan was eerst nog enkel 2d op een tekening maar wordt steeds echter en komt ook steeds meer tot leven omdat we ook steeds meer gaan uitwerken. Nog zo’n onderdeel is het pad van moestuin 1 naar moestuin 2 toe. Je steekt het grasveld over, dan kan er natuurlijk een natuurlijk pad ontstaan maar ik vind het leuk om hier iets in het gras in te graven. Ik heb gekozen voor houten schijven. De jongens van de hollandse houthakkers zit bij ons op het land aan de voorkant en zij hebben ontzettend veel hout liggen. Ze gaan voor mij schijven maken waar ik een pad van kan maken. We kiezen voor eiken hout dit is erg hard en blijft lang goed, maar we gaan ook testen met andere soorten hout als dennen en Moerascipres.
Het hout ga ik vooraf nog wel behandelen, en dat is het opruwen van de bovenlaag. Op deze manier hoop ik dat het in de wintermaanden wat minder glad wordt, we zullen zien. En de bovenkant gaan we verbranden met een gasbrander. Deze techniek heet Shou sugi ban. Dit is een Japanse techniek waarbij je het hout verbrandt met een gasbrander of open vuur. De gebrande laag (het koolstof) beschermt het hout tegen vocht, schimmels en andere insecten waardoor het dus veel langer goed blijft. We zijn van plan deze techniek meer toe te passen in de tuin. Ik hou jullie op de hoogte.
Compost
Ik stelde eerder een vraag via een post op Instagram: Vind het bericht hieronder:
“Zoals jullie weten leg ik de nieuwe moestuin (ook mijn eerdere moestuin trouwens) zo duurzaam, biologisch en ecologisch aan. Maar ik loop soms tegen dingen aan, waar ik het dan ook veel met andere moestuiniers over heb. Maar ik dacht laat ik is zo’n gedachte delen. Wat zouden jullie doen.. stem je mee en laat je antwoord hieronder vooral achter.
Voor de nieuwe Moestuin heb ik veel Compost nodig in het voorjaar (ca. 6m3 lading 1) om het bodemleven te stimuleren en de bodemkwaliteit te verhogen! Er gaat 5 cm compost op alle vakken voor de moestuin maar ook bij de rest van de beplanting. Ik gebruik geen kunstmesten en zo min mogelijk kant en klare moestuinvoeding. (Anders is het een eigen brouwsel of vloeibare zeewier) de compost is duurzaam voor de bodem op lange termijn wat mij minder werk kost. Win win.
De vraag:
Zou jij gaan voor biologische compost of voor lokale compost.
1. Biologisch keurmerk, worden enkel bio gecertificeerd organisch afval voor gebruikt. Voelt goed heeft mijn voorkeur, is wel een stuk duurder en moet wel heel veel km afleggen om hier te komen. + de grondstoffen komen van verschillende plekken door NL en soms Europa. En het ligt er vaak wat langer waardoor de compost wat uitdroogt en minder beestjes bevat (die je juist wil voor de stimulatie van de bodem)
2. Compost uit de buurt, gemaakt van enkel groen afval uit de omgeving maar zonder bio keurmerk dus je weet niet exact wat er allemaal in zit. Al kun je kiezen voor keurmerken zonder onkruid. Deze keuze heeft veel minder uitstoot, goedkoper en vooral lokale support en dat zie ik ook als duurzaam.
Ik probeer keuzes heel bewust te maken maar dat is in sommige gevallen gewoon lastig of ik ben gewoon even benieuwd hoe andere hierin staan. Plaats vooral je gedachten hieronder, dan kan iedereen meelezen 🫶
Dus wat zou je doen?
1= biologisch!
2= lokaal!
Hopelijk heb ik in de toekomst genoeg compost van eigen land om dit te gebruiken, maar zolang dit nog niet voldoende is, vul ik het dus nog aan.
Mijn overtuigende keuze
Eigenlijk was ik al uit mijn keuze maar ik wil je hierbij ook even vertellen waarom ik deze keuze maak: Ik ga voor optie 1 Biologische compost.
Je weet precies wat erin zit, en alle ingrediënten zijn gecontroleerd een goedgekeurd door SKAL dus geen gifstoffen die aanwezig zijn, onkruidzaden die ervoor zorgen dat je veel vervuiling aan de moestuin toevoegt + dat ik het waard vind.
De ingrediënten komen uit Nederland, België en Duitsland dat is niet naast de deur maar het is niet ver. Biologische composten gebruiken bewust geen GFT of bergmaaisel, want deze reststromen zijn over het algemeen zeer vervuild. – ‘Biokultura’
De prijs ligt vaak wel aanzienlijk hoger dan gewone regulieren en lokale compost, dit is natuurlijk voor de opstart van de moestuin even in de buidel tasten maar ik vind dit het waard. Je investeert maar een keer de eerste keer en goed in je bodem, waar jij uiteindelijk van gaat eten. Ik wil gewoon dat dit goed is en waarvan ik weet dat ik erop kan vertrouwen.
Dog stick Libary
Oh ja en ik maakte tussendoor nog iets leuks. Ik heb een stokken biebje voor Flip gemaakt. Hij laat alle stokken contant rondslingeren overal op de tuin. Ik zag dit idee voorbij komen online en ik dacht, die maak ik zelf. Tadaa, ik leg iedere keer alle stokken hierin. Ik moet hem alleen nog even leren dat hij dat in de toekomst ook gewoon even zelf opruimt 😉 Hij vind het in ieder gal heel leuk en weet het iedere keer weer te vinden.