Floors Moestuin XL _ Update 12

Een nieuwe Floors Moestuin XL update 13. 16 december

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Voordat ik weer richting de tuin ga schrijf ik deze korte update wat er afgelopen tijd allemaal is gedaan in en rondom de Floors Moestuin XL. Ik merk dat de rem er bij ons een beetje op zit, dit heet ook wel te maken met het weer, het is soms zo koud dat het gewoon niet prettig is om buiten bezig te zijn of soms te nat dat het gewoon veel fijner is om lekker thuis te blijven 😉 en geef ons eens ongelijk, het is wintertijd en dus mag ook alles wat langzamer gaan.

Ik ben blij met de stappen van afgelopen weken want tegen 1 gig klus zit ik een beetje op te hikken. Lees hieronder wat dit was en hoe dit verlopen is.

Schilderwerk

De binnenkant van het tuinhuis is aan de beurt om te schilderen. Ik wilde graag eerst al het schilderwerk doen voordat de vloer erin zou gaan, want dan kon ik nog lekker knoeien 😉 Dat leek me een stuk makkelijker. Nou ja, dat dacht ik tenminste. Het nadeel was vooral dat de stapel planken voor de vloer midden in het tuinhuis lag, en daar moest ik dus omheen werken. Voor de wanden maakte dat niet uit, maar voor het plafond en de balken was het echt niet makkelijk en moest ik mezelf in honderd bochten wringen. Ik had daarna ook flinke spierpijn, haha. Maar het is gelukt!

Voor de wanden heb ik gekozen voor een witte beits (Norrland Vit – gelijk aan RAL 9003). Ook dit keer weer een natuurlijke beits van Moose Färg, zodat het hout goed kan blijven ademen. Het werkt heel makkelijk, is op waterbasis (je krijgt het dus gemakkelijk overal vanaf als je knoeit) en het stinkt niet. Maar voordat we überhaupt konden gaan beitsen, moest er eerst weer geschuurd worden. En nee, dat is niet mijn favoriete klus, dus ik had Bas weer lief aangekeken, en gelukkig stemde hij hiermee in (<3). Hij gebruikte hiervoor grof schuurpapier van korrel 80. Hierdoor gaan de houtvezels openstaan, trekt de beits er beter in en is het hout dus ook beter beschermd. Omdat de beits het beste droogt bij warmere temperaturen, was het belangrijk dat we het tuinhuis verwarmden met een kacheltje en regelmatig luchtden, zodat het vocht weg kon.

Nadat we de wanden helemaal hadden gebeitst (twee lagen) voor een semi-dekkend resultaat dat ik mooi vind, was het plafond aan de beurt. Zoals ik hierboven al schreef, was dit een uitdaging en dus mijn aangewezen klus. In de tussentijd begon Bas met de elektra (en moest hij ook gewoon werken). Ik startte met het witte plafond; de balken moesten worden afgeplakt, want ik wilde de balken donkerbruin beitsen voor een gezellige sfeer. (Hieronder vind je wat referentiebeelden van Pinterest waar ik inspiratie uit heb gehaald.)

Het beitsen van het plafond moest ook twee keer gebeuren. Gelukkig droogde het vrij snel, dus kon ik na een week beginnen met de balken. Ook hiervoor moest eerst het plafond worden afgeplakt met tape, zodat ik de balken kon gaan schilderen. Ik gebruikte eerst een kwast om de beits aan te brengen en daarna een katoenen theedoek om de beits erin te wrijven. Hierdoor krijg je geen strepen en blijven de houtnerven mooi zichtbaar. De beits voor het plafond was uiteraard ook van Moose Färg: half-transparante beits Dimma wash.

Ik ben zo ontzettend blij met het resultaat!

Referentie beelden Tuinhuis

bron: Pinterest

Hout halen

Afgelopen week hebben wij ongeveer 5 m³ aan haardhout opgehaald bij mijn vader in Den Haag, bij mijn ouderlijk huis waar ik ben opgegroeid en waar mijn moestuinavonturen 13 jaar geleden begonnen. Het hout had hij over omdat hij gaat verhuizen, en Bas en ik mochten dit ophalen. Zo ontzettend lief! Maar eerlijk gezegd zag ik een beetje op tegen deze klus. Het was niet alleen fysiek zwaar, maar ook emotioneel: afscheid nemen van het huis, van mijn jeugd en deels opnieuw van mijn moeder, die drie jaar geleden overleed aan die ene nare ziekte. Het was pittig, maar het voelde goed dat we het samen hebben gedaan. En eerlijk gezegd ben ik ook blij dat het achter de rug is.

We hadden een aanhanger gehuurd voor twee dagen om er zeker van te zijn dat we al het hout konden vervoeren. Het was een flinke operatie: 45 minuten rijden naar Den Haag, een uur hout inladen, 45 minuten terug naar Boskoop en daarna weer een uur uitladen. Dit deden we drie keer op één dag, inclusief file. We hadden echt onderschat hoeveel tijd dit zou kosten. Daarnaast namen we ook nog wat oude keukenkastjes mee van de zolder, die anders naar de stort zouden gaan, en massieve eiken planken om een pantry in het tuinhuis te knutselen. Dat wordt weer een leuk winterproject waar ik nu al zin in heb!

Wat ook zo leuk was: we leren steeds nieuwe dingen met deze tuin, zoals rijden met een aanhanger. Dat hadden we nog nooit gedaan, en het voelde gewoon heel stoer!

Op de tweede dag dat we de aanhanger hadden, hebben we de laatste lading hout uitgeladen. Daarna zijn we naar ons eigen huis gereden om bloempotten uit de achtertuin naar de nieuwe tuin te verhuizen. Ja, ik heb een soort verzameldrang, haha, en ik hou van gezelligheid in de tuin, die lekker vol staat. Maar zoals jullie weten, en dat is ook de reden waarom we de nieuwe tuin erbij hebben genomen, werd het gewoon te vol. We hebben dus een groot deel van de potten verhuisd naar de nieuwe tuin, en het ziet er meteen zo gezellig uit daar. Helemaal huiselijk, met het haardhout, de lampjes aan en een vuurtje. Wat een fijne plek hebben we er nu al van gemaakt!

Ook zijn we nog een keer naar de stort gereden met een lading puin die we nog steeds uit de tuin halen: glas, stenen, plastic touw, plantenkaartjes en vooral heel veel kleine groene plantenklemmetjes. Ik ben benieuwd wanneer dat eindelijk ophoudt!

Electra in het tuinhuis

Yes! Ik kan officieel zeggen dat alle aansluitingen voor de electra onder de fundering van het tuinhuis klaar zijn. Dat was best een klus! Nu is het tijd om de stopcontacten en lampen in het tuinhuis aan te sluiten, alles te testen en te controleren of alles goed werkt. Daarna kunnen de ondervloer en de vloer erop. Daar heb ik zoveel zin in!

Vanmiddag ga ik verder met de stopcontacten. Gisteravond heb ik thuis alle stopcontacten prefab bedraad, zodat ik ze in het tuinhuis snel kan aansluiten. Dat is weer eens wat anders dan met een breiwerk op de bank zitten, haha! Ik moest flink lachen om mezelf gisteren, toen ik met elektrokabels en tangen op de bank zat.

 

Knoflook poten

Ja ook nu kan het nog, je knoflook poten in de volle grond en in potten. Dat deed ik namelijk nog gister op de valreep. Beter laat dan nooit, wil je hier meer over weten? Welke grond, welke rassen, hoe diep in de grond etc. Lees dan deze blog even.

Blog knoflook kweken