Ik weet dat het eigenlijk niet goed is dat het zo lang mooi weer is geweest, maar Bas en ik hebben er wel ontzettend van geprofiteerd. Alle huisjes zijn namelijk af en, het belangrijkste, waterdicht voor de regenbuien van komende weken! Voordat ik vertel wat er allemaal is gebeurd, neem ik jullie graag mee in de stappen die we hebben gezet en de uitdagingen die we onderweg tegenkwamen, want niet alles gaat altijd van een leien dakje natuurlijk 😉.
Voordat ik verder ga, wil ik vooral de ouders van Bas, mijn vader en zijn vriendin heel erg bedanken voor hun hulp de afgelopen tijd. Zonder hen waren we nu echt niet zo ver gekomen!
Functie schuur
De naam zegt het al: ‘schuur’. Dit wordt de plek waar ik spullen kan opslaan die we in de tuin gebruiken. Er zit een overkapping aan waar we ons haardhout kunnen neerleggen. Daarnaast is het een fijne plek waar ik overdekt kan knutselen, ook als het regent.
Functie tuinhuis
Het tuinhuis wordt mijn plek om te werken en workshops te geven. Iemand noemde het heel treffend: het wordt een beetje het ‘Floor’s Moestuin Clubhuis’. Het wordt een plek waar je een kopje koffie kunt pakken voordat we aan de slag gaan in de moestuin, waar ik mensen kan ontvangen voor rondleidingen, en waar ik buiten mijn kantoor aan huis ook kan schrijven en mijn andere werkzaamheden kan uitvoeren. Met een prachtig uitzicht over de moestuin wordt dit echt mijn droomwerkplek.
Tuinhuis dag 1
In eerste instantie wilden we het tuinhuis pas komend voorjaar plaatsen, omdat we dachten dat het weer nu al slechter zou zijn. En ja, in de regen een tuinhuis bouwen is nou eenmaal niet leuk. Maar aangezien het weerbericht van vorige week zó goed was, besloten we de klus naar voren te halen en meteen aan de slag te gaan.
Voor we echt begonnen met bouwen, heb ik alle wanden en sierlatten voor de buitenkant gebeitst met een transparante, kleurloze beits van Moose Färg. Deze Storuman Skydd-beits beschermt het hout zonder het een specifieke kleur te geven. Vooral de behandeling van de mes- en groefverbindingen vonden we belangrijk.
Alle planken hebben we gesorteerd en uitgestald onder de overkapping van de schuur. Dat ging gelukkig heel vlot. Met een blokkwast beitste ik plank voor plank. In het voorjaar krijgt het tuinhuis nog een definitieve kleur met beits, maar op deze manier is het alvast beschermd tegen de winter. Ik had een handige constructie bedacht met planken en stenen, zodat we alle planken netjes boven elkaar konden stapelen. Zodra een laag klaar was, kwam de volgende laag erop. Superhandig!
Tuinhuis dag 2
We begonnen met de fundering. Dat ging verrassend snel, omdat, zoals jullie in de vorige blog – 10 hebben kunnen lezen, de basis al was geplaatst. Er zijn negen palen van vijf meter de grond in gegaan, met daarbovenop gordingen die meteen waterpas zijn gezet. Dit maakte het voor ons een stuk makkelijker om direct te beginnen.
Daarna was het vooral een kwestie van goed de instructies volgen. In tegenstelling tot de schuur, waar je vooral stapelt, is dit een heel ander soort huisje. Het heeft dikke houten wanden, vijf glazen schuifdeuren, twee vaste glazen ramen en vier stevige hoekpalen die precies recht moesten staan. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de schuifdeuren gaan wringen of aanlopen. Gelukkig heeft Bas veel geduld en las hij samen met zijn vader (die die dag kwam helpen) de instructies nauwkeurig door. Hoewel de handleiding soms een beetje abracadabra was, kwamen we er altijd uit!
Het zoeken naar de juiste genummerde onderdelen en bijbehorende schroeven kostte nog het meeste tijd. Toch zijn we op de eerste dag ontzettend ver gekomen: alle wanden stonden al! Type tuinhuis waar wij voor hebben gekozen is: Domeo 3 met overkapping van Outdoorlife products
Klemmende deur
Tijdens het bouwen begon het tussendoor even te regenen, en dat zorgde ervoor dat de deur van het schuurtje niet meer open wilde. Dit was een typisch gevalletje “vergeten rekening mee te houden”. Bij het plaatsen hadden we de deur perfect passend gemaakt: het slot werkte soepel, en de deur ging moeiteloos open en dicht. Maar toen had het nog niet geregend…
Hout is een natuurproduct en zet uit als het vochtig wordt. Daardoor was de deur na de regenbui ‘groter’ geworden en zat hij vast. De volgende dag heb ik een föhn gebruikt om het hout te drogen, en dat werkte! De deur ging weer open, waarna we hem opnieuw hebben afgesteld. Nu zit er een kleine kier, maar hij kan weer op slot. Top!
En naast dat er ook wel eens dingen mislopen is er genoeg waar ik enorm van geniet, zoals de foto’s hieronder + Bas natuurlijk 😉
Tuinhuis dag 3
Dag 3 aan de bouw van het tuinhuis ging echt als een trein! Het was wel flink aanpoten, want de weersvoorspellingen gaven aan dat er binnen vier dagen veel regen zou komen. Ons doel was om het tuinhuis vóór die tijd volledig waterdicht te hebben. Het dak stond dus op de planning.
Als eerste hebben we de 5 meter lange balken geplaatst waarop het dak rust. Superzwaar, maar wat zien ze er mooi uit! De balken moesten in dragers worden geplaatst, en het uitmeten daarvan was nog wel een uitdaging. Maar het is gelukt! Daarna konden we beginnen met het dak. Dit bestond uit mes- en groeflatten, waarop uiteindelijk de dakfolie komt (waar ik eerder in de blog al over vertelde).
Alle latten moesten worden vastgespijkerd, en dat waren er een heleboel! Helaas leverde dat ook een blauwe duim én een blauwe lip op bij mij. Ik had een spijker kromgeslagen, probeerde hem eruit te halen, maar het kopje brak af en ik sloeg mezelf. Gelukkig verder geen verwondingen 😉.
Dakbedekking
Voor zowel de schuur als het tuinhuis hebben we gekozen voor zelfklevende dakfolie. Dit is een EPDM-folie met een lijmlaag die direct op de ondergrond plakt. Het is hierdoor veel sneller en eenvoudiger aan te brengen. We hebben deze methode eerder bij een klus gebruikt en dat werkte toen heel goed. De folie heeft een aluminium coating, die ervoor zorgt dat het binnen in de schuur en het tuinhuis minder warm wordt. Bovendien is deze dakbedekking geschikt als ondergrond voor een groendak, wat we in de toekomst nog willen toevoegen. Aangezien deze huisjes in de zomer veel zon zullen vangen en we het binnen niet te warm willen hebben, biedt een groendak extra isolatie. Mocht dat nog niet voldoende zijn, dan kunnen we de schuur en het huisje ook van binnen isoleren.
Na een lange dag zaten ook de mastiek klossen op hun plek, zodat het water niet in de hoeken blijft staan, en was de dakfolie aangebracht. Yes, het is gelukt!
Tuinhuis dag 4
Tuinhuis dag 5
Deze dag waren de ouders van Bas er weer, en we gingen vol optimisme aan de slag. Het doel was om alle schuifdeuren erin te krijgen, zodat het tuinhuis echt waterdicht zou zijn. Maar eerst moesten we de strijd aangaan met een kozijn dat verroest was en daardoor niet in elkaar wilde passen.
Na flink wat schuurwerk met een staalborstel en wat geïmproviseerde smeerolie (lees: heerlijk geurende handcrème, omdat we geen WD-40 of iets dergelijks bij ons hadden) kregen we het uiteindelijk toch voor elkaar. De twee delen van het kozijn pasten in elkaar, waardoor we ook de grote schuifpui konden monteren. Daarna ging het eigenlijk allemaal verrassend vlot!
Het afhangen van de schuifdeuren was wel even een uitdaging. Eerst moesten we uitvogelen wat de bovenkant was, waar de wieltjes zaten en hoe je de deuren precies op hun plek schuift. En dat alles terwijl we werkten met een superdonker glas in onze handen. Ik moet toegeven: ik heb flink wat gezweet van de spanning 😉.
Maar gelukkig waren we een superteam, en samen is het gewoon gelukt om alle schuifdeuren netjes te plaatsen. Wat een opluchting en een mooi resultaat!
Vloerisolatie
Even vooruitlopend op een project: ik heb veel goedbedoelde adviezen gekregen over de isolatie van de vloer. Ja, we gaan de vloer uiteraard isoleren, en hierbij alvast wat meer informatie over de gekozen aanpak.
Ik heb besloten om de vloer van het tuinhuis te isoleren met PIR-platen van 60 mm dik. In eerste instantie heb ik nog gezocht naar duurzamere materialen, zoals vlas of schapenwol. Maar omdat we op zeer natte grond zitten (kleiachtige veengrond), heb ik gekozen voor een materiaal dat watervast is en daardoor veel langer meegaat. Duurzaamheid draait immers niet alleen om hoe een product wordt gemaakt, maar ook om hoe lang het meegaat. Soms moet je concessies doen, en in dit geval leek dit de beste keuze.
De PIR-platen van 60 x 120 cm passen precies tussen de funderingsbalken. Dit project staat wel gepland voor later, want er zijn nog een paar stappen die eerst moeten gebeuren. Alle elektra moet bijvoorbeeld nog onder de vloer goed worden aangelegd, de waterleiding moet nog een vertakking krijgen naar de buitenkraan, en ik wil de balken, het plafond en de wanden eerst hebben gebeitst.
Maar het goede nieuws is dat we de isolatieplaten al in huis hebben. Zodra deze voorbereidingen klaar zijn, kunnen we meteen verder en de vloer aanpakken. Dat wordt een fijne volgende stap!