Het was een drukke week met veel zichtbare veranderingen in de Floors Moestuin XL. Het is zo ontzettend leuk om de tekeningen die ik een half jaar geleden maakte, nu echt tot leven te zien komen. Ik haal veel inspiratie uit andere tuinen, uit foto’s en uit dingen die ik onderweg tegenkom en opsla op mijn telefoon. Nu kan ik al die ideeën samenvoegen tot een nieuw ontwerp voor Floors Moestuin XL. Wil je meer lezen over hoe ik het ontwerpproces heb aangepakt? Lees dan deze blog!
Eerste Planten
Vorige week ben ik samen met een vriendin, Loes, naar Lidion op de Veluwe gereden om planten op te halen. Lidion (van De Moestuinschool) heeft zelf een moestuin en een mini-voedselbosje in haar achtertuin van 2000 m², waar ze veel experimenteert en planten stekt om anderen enthousiast te maken. We kwamen via Instagram in contact, en ze bood ons heel veel planten aan – ontzettend lief, aangezien ik ook een tuin van 2000 m² te vullen heb met eetbare planten!
Loes, Lidion en ik hebben samen een heleboel planten uitgegraven, waaronder: vlieren, vlinderstruiken, rode en zwarte bessen, jostabessen, aardbeienstekken, diverse kruiden, hazelaar, een berkenboom, een wilde appelboom en wat Russische smeerwortel (Bocking 14, die niet woekert en zich niet uitzaait). Het was heel leuk om elkaar zo offline te leren kennen!
Alle planten hadden kale kluiten, dus het was belangrijk dat ze goed beschermd thuis zouden komen. Ik had een aanhanger gehuurd waarin we een zeil hebben gelegd om alle planten veilig te vervoeren. De kluiten hebben we stevig ingepakt met vuilniszakken en het zeil eroverheen, zodat ze niet zouden uitdrogen. Dit werkte perfect, en we zijn er zelfs in geslaagd om alle planten direct in de tuin te zetten! Ik ben zo blij dat de eerste plantjes nu in de tuin staan.
Schuur Dag 1
Eindelijk werden de pakketten voor het tuinhuis geleverd! Ik maakte echt een vreugdesprong, want nu kan het opbouwen van de schuur echt beginnen. Dit maakt alles voor ons net wat gemakkelijker. Zo kunnen we onze tuinspullen op één plek laten staan en hoeven we niet telkens alles heen en weer te sjouwen tussen huis en tuin.
Helaas kon ik er op de eerste opbouwdag zelf niet bij zijn, want ik had een leuk event waar ik twee lezingen mocht geven. Ondertussen gingen Bas en zijn vader aan de slag. Ze begonnen met het uitzoeken van alle planken, want die voor het tuinhuis en de schuur zaten door elkaar. Dat uitzoekwerk duurde maar liefst 2,5 uur, maar uiteindelijk lag alles netjes gesorteerd en klaar. De fundering was waterpas geplaatst, en we gingen ervan uit dat dit ook qua afmetingen meteen goed zou zijn. “Het komt goed, Floor!” zeiden ze. Dus ik vertrouwde erop dat alles volgens de tekening zou worden neergezet.
Helaas bleek de fundering 5 cm te kort, waardoor Bas en Bart nog een extra balk moesten toevoegen. Daardoor duurde het wat langer voordat ze echt konden beginnen. Zo zie je maar: niet alles verloopt altijd vlekkeloos 😉. Daarom werken wij ook zonder strakke planning en pakken we de klussen gewoon per dag aan, zoveel als we kunnen.
Na het uitzoeken van de planken en het aanpassen van de fundering konden ze eindelijk beginnen – en het ging snel! Tenminste, dat heb ik me laten vertellen en op filmpjes gezien. Na een drukke dag kwam ik naar de moestuin om te kijken, en alle wanden van de schuur stonden gewoon al in elkaar. Ik kon mijn tranen van blijdschap niet bedwingen. Wat hebben ze hard gewerkt – heel veel liefde voor Bas en Bart! Die avond hebben Bas en ik samen nog de twee deuren erin gehangen.
We hebben gekozen voor het tuinhuis: van Outdoorlife products – type Sunniva
Schuur Dag 2
De volgende dag gingen Bas en ik aan de slag om de paal en de dakrand te plaatsen, en mogelijk zelfs te beginnen met het dak – afhankelijk van het weer en hoe ver we zouden komen. Omdat de afmeting van de fundering niet helemaal klopte, paste de paal in de grond ook niet precies waar de overkapping op rust. Dus moesten we daar eerst nog een aanpassing voor doen. Toen dat eenmaal geregeld was, konden we verder, en dat verliep eigenlijk allemaal soepel. We hebben zelfs de dakbalken die dag nog kunnen plaatsen, waardoor we klaar waren om aan het dak te beginnen. We hebben alvast vijf latjes gemonteerd.
Bij het bouwen van een schuur op deze manier is het wel handig om wat kluservaring te hebben en tekeningen goed te kunnen lezen. Er zijn alleen zijaanzichten met nummers, en die nummers corresponderen weer met een lijst waarop alle materialen staan aangegeven. Het is dus een beetje puzzelen en meten om alles bij elkaar te zoeken. Geduld is dan ook zeker nodig 😉 – en gelukkig heeft Bas dat in overvloed (ik wat minder, maar dat ging prima, haha).
Schuur Dag 3
We hadden gehoopt dat deze dag geschikt zou zijn om de daklatten te plaatsen, maar helaas was het regenachtig, dus dat leek ons niet verstandig. In plaats daarvan hebben we een stuk onder de overkapping bestraat, waar later pallets op kunnen komen te liggen voor ons haardhout voor thuis. Dit klusje wilden we graag af hebben voor de winter, dus dat kwam eigenlijk goed uit.
Daarnaast heb ik een mooi betegeld stuk gemaakt voor de dubbele deuren van de schuur, zodat je stabiel in en uit kunt lopen. Het ontwerp is klaar; nu nog de randen vastzetten met metselmortel. Later kreeg ik de tip van mijn vader om wat metselmortel door het zand te mengen en daar de stenen op te leggen. Zo blijft alles beter op zijn plek liggen en verzakt het minder snel. De gaten tussen de stenen vul ik later op met aarde, waarin ik microklaver zal zaaien als een groen tapijtje.
Schuur Dag 4
Het was tijd om de daklatten te monteren, waarop later een EPDM-folie komt om het dak waterdicht te maken. Deze dag kregen we hulp van de ouders van Bas, en samen met zijn vader maakte Bas het dak af. Met ongeveer 450 spijkers voor alle planken was het een hele klus, maar het dak zit erop – een hele opluchting!
We hebben de schuur telkens afgedekt met een groot zeil om de daklatten droog te houden. Dit zorgt ervoor dat de EPDM-folie straks beter hecht en dat ook de eerste laag beits goed zal pakken. Ik ben heel blij dat we het hebben afgedekt, want het begon toch ineens flink te regenen, ondanks dat het droog zou blijven volgens de voorspelling.
Daarnaast leverden ‘De Hollandse Houthakkers‘ nog 1 m³ houtsnippers, zodat we de ruimte onder de overkapping daarmee konden vullen. Door de regen was de grond veranderd in een modderpoel, en daar wil je liever niet in staan. We hebben de snippers meteen verspreid, en het resultaat was prachtig na een dag hard werken. Wat fijn om zoveel hulp te hebben!
Schuur Beitsen / Voorzien van Houtverf
Om de schuur goed te beschermen voor de winter wil ik hem graag voorzien van een laag natuurlijke beits. Deze watergedragen beits trekt makkelijk in, zorgt ervoor dat het hout blijft ademen en vermindert zo de kans op schimmelvorming. De beits die ik heb gekozen, komt uit Zweden van de fabrikant Moose Färg. Deze houtverf, die ook wel beits genoemd wordt, is gemaakt van natuurlijke oliën en heeft de structuur van yoghurt, wat prettig smeert.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor een donkergroene kleur (Victoria Grön) voor de schuur, met witte (Norrland Vit) boeiboorden en witte accenten op de deurstijlen. Ik twijfelde eerst nog over de kleur, want er zijn zoveel mooie opties, maar groen is het geworden! Ik heb alles opgehaald bij Moose Färg in Schagen, waar ik bovendien uitgebreid advies kreeg over het aanbrengen. Omdat het een donkere kleur is, moet de schuur zeker twee keer geschilderd worden. Aangezien de dagen nu kouder worden en de droogtijd langer is, raden ze aan om de tweede laag in het voorjaar te doen.
Een ander voordeel is dat ik eventuele scheuren of kieren in het hout, een natuurproduct dat kan gaan werken, direct kan bijwerken. Dat leek me een goed idee! Voorafgaand hebben Bas en ik de schuur geschuurd met een korrel van 60, omdat de planken geschaafd zijn en beits hier minder goed op hecht. Door te schuren maak je de structuur grover, wat het schilderen makkelijker maakt. Dus dat hebben we eerst gedaan.
Afgelopen zondag gingen we aan de slag met het doel om de schuur op die prachtige, zonnige dag af te krijgen. Wat je vaak onderschat, zijn de voorbereidingen: van het schuren tot het zorgvuldig afplakken van alle randen. Daarna goot ik de verf in emmers en lengde het iets aan met water, zodat het nog dunner werd en beter introk. Voor de eerste laag was dit ook het advies.
Toen was het tijd om te gaan verven! We gebruikten hiervoor blokkwasten, en dat ging heel gemakkelijk. De verf smeert goed uit, maar trekt ook snel in, dus we moesten flink doorwerken. Gelukkig had ik hulp van mijn vader en zijn vriendin, en wat hebben we veel werk verzet! De hulp die we krijgen is echt geweldig <3. Zoals je kunt zien, dekt de verf nog niet helemaal, maar in het voorjaar brengen we de tweede laag aan.
Dit was wat ik noem een volle week – veel werk verricht, veel geregeld en voorbereid. En volgende week wordt weer zo’n mooie, productieve week!