Floors Moestuin XL _ Update 09

Een nieuwe Floors Moestuin XL update 09. 7 oktober

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Zoals je in de vorige blogs hebt kunnen lezen zijn we alweer een stuk verder gekomen. Het eerste pad ligt erin, de bloemrijke grasveldjes zijn aangelegd, ik heb de uitslag van de het bodemonderzoek binnen en nu is het tijd voor de volgende stappen namelijk de voorbereidingen voor het plaatsen van onze schuur en het tuinhuisje. En ik wil je ook heel graag voorstellen aan onze nieuwe bewoners in de tuin. Namelijk 10000 bijen van Imker Harry. Hierbij weer een leuke update uit de Floors Moestuin XL. nummer 09

Bijen

Begin dit jaar, toen ik ook in gesprek was met de eigenaar van dit stuk grond, kwam ik ook in contact met Harry. Hij was bezig met zijn imkeropleiding en was opzoek naar een plek in Boskoop om zijn eigen bijenkast neer te kunnen zetten. In mijn plan voor de totale 2000m2 was ook een plek gereserveerd om bijenkasten neer te zetten, dus dat kwam al helemaal mooi uit. Daarom heb ik dan ook meteen aangegeven bij Harry dat ik wel een plekje vrij had voor hem. Wij leren van hem, en hij heeft een plekje voor de bijen en we kunnen ook nog eens meegenieten van de honing. Het plekje is tussen de groenbemesters omringt door 3 wilgenschuttingdelen geworden.

Samen met Harry en Bas hebben we als eerste een tijdelijke tafel gemaakt waar de bijenkast op kan staan en makkelijk met een spanband vastgezet kant worden. Hierna hebben Bas en ik 4 hardhouten palen in de grond geslagen met een palenrammer die we hadden geleend. Hiertegenaan zijn 3 wilgenschuttingen gemonteerd zodat er 1 kant, naar de zon gericht, openblijft. De bijenkast staat dan ook met de opening van de kast naar de zon gericht. Op deze manier kunnen de bijen makkelijk de bijenkast in- en uitvliegen. De schuttingen houden wat wind tegen wat het makkelijker maakt voor de bijen.

Nadat dit klaar was is de bijenkast door Harry neergezet, het is zijn eerste volk met de naam Annet. In dit volk zitten nu tussen de 7000 en 10000 bijen en zijn erg rustig. Ik kan er zelf ook best dichtbij komen zonder een pak aan. De kast heeft een week op deze plek gestaan tot hij de 10 raten die in de kast zitten heeft overgezet naar hun definitieve kast. Met deze klus heeft Harry meteen bekeken of de voedselvoorraad voor de winter voldoende was, ze kwamen iets te kort dus hij heeft de bijen dan ook bijgevoegd.

Nog even voor de duidelijkheid, Bas en ik gaan zelf niks doen met de bijen. Harry is een imker en hij heeft dan ook alle expertise. Wij leren van hem en vinden het vooral heel gaaf dat deze beestjes hier rondvliegen en laten helpen bij de bevruchting van alle gewassen.

Electra

Een punt wat we misschien eerder hadden moeten doen is het aanleggen van de kabels voor de elctra. Stroom hebben we zeker nodig voor bijvoorbeeld het opladen van een grasmaaier, een waterpomp, verlichting, een koffiezetapparaat maar ook een plek waar ik mijn laptop in een stopcontact kunnen stoppen 😊 Dit alles klinkt allemaal vanzelfsprekend maar dat is hier dus nog best een klusje om dit aan te leggen. Op dit stuk grond ligt namelijk alleen, je raad het nooit, grond en verder dus weinig. Er staat een Electra kastje voorzien van krachtstroom (om hele grote zware bedrijfsmatige machines op te laten draaien) maar hier kun je niet zomaar een telefoonoplader instoppen. Hiervoor moest er dus een nieuw meterkastje komt die dit krachtstroom omzet naar gewoon 220V stroom. Bas heeft dit (samen met een vriend) helemaal uit zitten pluizen (heel veel hartjes voor jullie) en alle onderdelen zijn dus inmiddels ook in huis om het aan te sluiten. De grondkabels hebben we ingegraven, er gaan een aansluiting naar de kas, een kabel naar de schuur en er komt een aansluiting in het tuinhuisje. Deze kabels worden later aangesloten op het meterkastje. Zo hebben we op al deze plekken dan gewoon stroom! Heel fijn. Het was een hele zoektocht welke kabel het moest zijn, maar het is gelukt!

Stenen muurtje

Ook zo leuk! Een kweker hier uit de buurt stuurde mij een bericht of ik nog wat kon doen met oude grindtegels. Eerst dacht ik, mmm wat kan ik hiermee, maar snel dacht ik ja hoor laat maar komen. Hij heeft het gebracht en komt de tegels die we niet gebruiken zelfs weer halen, dat noem ik pas fantastisch! Dankjewel 🙂 Het idee was er al om een half rond muurtje te maken met opgestapelde tegels. Tussen de tegels hebben we wat ruimte gelaten waar plantjes tussen kunnen groeien. We kregen hulp van Veerle (zusje van Bas) superlief en ze hebben samen 2 bankjes opgestapeld. Bovenop de tegels maken Bas en ik nog een mooie afwerking van hout, zo hebben we deze tegels een mooi tweede leven gegeven.

Tuinhuisje en schuurtje

Ik ben zo blij, want inmiddels is het tuinhuis en het schuurtje ook besteld. Deze komen hopelijk half oktober binnen en dan kunnen we voor de winter de schuur nog opbouwen. Dit wilde ik graag voor de winter zodat we hier ook wat spullen in op kunnen bergen. Ik weet niet of het gaat lukken om ook het tuinhuis op te bouwen maar we gaan het beleven hoe snel het allemaal gaat.

Voor beide gebouwtjes moet wel een fundering komen. Wij zitten in Boskoop op Veengrond en dat is niet alleen heel bewegelijk maar het zakt ook in. Als ik mijn schuurtje hier nu op zou zetten op betontegels bijvoorbeeld dan staat het schuurtje volgend jaar gewoon al scheef. Aangezien Bas en ik deze tuin niet voor 1 jaar aanleggen hebben we besloten om de fundering gewoon goed te laten doen door hardhouten palen in de grond te laten drukken. Hier is iemand voor komen kijken en hij gaat hier nu een voorstel in maken (hopelijk valt het een beetje mee in kosten). Wordt vervolgd dus.

Bouwmaterialen

Ook hebben we een dikke week geleden allemaal hout opgehaald, waar we heel veel knutselprojecten mee kunnen maken. Een takkenril en plekken voor beestjes om in te schuilen, de 3 gekoppelde compostbakken, de afwerking om op te zitten op het stenen muurtje, de moestuinbakken in de moestuin 1, we maken togen om onderdoor te lopen,  houten stellages om het kleinfruit lang te laten groeien en een werkbank en ga zo maar door. Genoeg knutselprojecten en zo kunnen we even door.

Moestuin 1

Voor moestuin 1 zijn we bijnaaaa zover om ook hier het pad te gaan ‘leggen’. Alle bakken zijn nogmaals goed uitgemeten en hier en daar nog wat verschoven. De afmetingen kloppen en we hebben ervoor gezorgd dat de steentjes die op de grond liggen ook wat vaster staan door ze een beetje in te vragen in de grond. Er komt dus op de plekken van het pad en in de bakken zelf nog opvulling dus ook hierdoor komen de steentjes nog vaster te liggen.

De afwerking voor dit pad worden houtsnippers. Bij ons voorop het kavel zit ‘Hollandse houthakkers’ waar we dan ook de houtsnippers vandaan halen. Binnenkort komen ze 3m3 (66 kruiwagens vol) met een grote aanhanger brengen en dan wordt het scheppen, kruien, kiepen en harken geblazen.

Heb jij zin om hierbij te helpen? Stuur me dan even een mailtje naar: info@floorsmoestuin.nl dan laat ik je weten wanneer we gaan starten en kom je lekker helpen 🙂