Floors Moestuin XL _ Update 08

Een nieuwe Floors Moestuin XL update 08. 1 oktober

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

De uitslag van de bodem analyse

De uitslag is binnen van de bodemanalyse, eigenlijk al een dikke week maar ik moest het samen met Mariken Schenkeveld van Schenkeveld Natuurlijk advies nog doornemen en er moest een advies worden gemaakt. De verwachting was eigenlijk dat het er heel slecht aan toe zou zijn met name omdat het er zo dood en dor uitziet (zie foto). We hadden een hele lage PH en weinig voedingstoffen verwacht. Maar dit valt dus eigenlijk alles mee, het is nog helemaal niet zo slecht en daar ben ik eigenlijk wel heel erg blij mee. Ik heb het onderzoek naar een professioneel lab laten sturen, dus ik kan ervanuit gaan dat deze testresultaten zeker te vertrouwen zijn. Over 2 jaar ga ik weer een analyse laten doen en dan kijken Mariken en ik weer wat de veranderingen zijn.

Ik ben erg blij dat ik hier hulp in heb gehad en dat ik hier ook even de tijd voor neem om het te begrijpen. De bodem is toch wel een van de belangrijkste onderdelen van de moestuin of überhaupt van een tuin. Wij wilde een goede start maken en ook verbeteren op een natuurlijke ecologische manier. Ook wilde ik weten of enkel compost opbrengen genoeg zou zijn, hieronder vind je of dit dus wel of niet nodi gis. Het is nu al de wachttijd en het geld meer dan waard geweest. Ik heb €185,00 (incl BTW) betaald voor dit onderzoek.

Uitslag monster van mijn grond

N: Stikstof prima. In principe komt uit deze grond voldoende stikstof vrij wanneer de bodemtemperatuur hoog is. In het vroege voorjaar kan de groei iets uitblijven maar dat trekt wel recht als de bodem opwarmt.

S: Zwavel is hoog. Dat komt door de organische stof wat aanwezig is. Hier hoef je verder niks mee te doen

P: Fosfaat is te laag en dient aangevoerd te worden. Vooral belangrijk omdat er nog aangeplant moet worden en fosfaat belangrijk is voor de wortelontwikkeling.

K: Kalium is goed.

Ca: Calcium is te weinig beschikbaar voor de planten. Calcium is belangrijk voor de stevigheid van de planten en moet aangevoerd worden.

Mg: Magnesium is hoog vooral in verhouding met calcium is het cijfer hoog. Een teveel aan magnesium verdicht de grond omdat magnesium een kleine molecuul is. Calcium maakt juist de grond open omdat dit een groot molecuul is.

Na: Natrium teveel aanwezig. Is niet veel aan te doen. Een plant neemt makkelijk natrium op als de PH laag is en dat is niet het geval. Dit geeft geen schade en spoelt met de jaren ook uit.

Sporenelementen zijn voldoende aanwezig op molybdeen na. Molybdeen is belangrijk voor het omzetten van eiwitten naar stikstof en dient daarom wel aangevuld te worden of via de grond of via een bladbemesting.

De PH is prima, bij deze waarde kunnen alle elementen goed opgenomen worden. Door calcium aan te voeren zal de PH nog wat stijgen wat prima is.

CEC bezetting: capaciteit om ionen en kationen vast te houden in de grond. Mag hoger en wordt straks ook hoger.

Advies volgens Mariken

4cm houtige groencompost aanbrengen op de plekken waar je planten wil planten (dat is 40ton/ha). Je kunt er schimmels aan toevoegen zodat je de bodembiologie hoger maakt. Hiervoor is biovin bodemverbeteraar een goede optie (de dosering is 400kg/ha). Het meest ideale is als je nu (oktober) de compost en biovin op de tuin aanbrengt. De biovin hark je door de compost heen of strooi te uit. Dit kun je doen zolang het niet gaat vriezen en niet te nat is, dan kun je hierna tot 1 december planten uitplanten. “grote” planten kunnen tot december geplant worden mist het niet gaat vriezen en het te nat is. Alleen kleine plantjes (stekjes) kunnen opvriezen bij nachtvorst deze kun je dus beter in het voorjaar pas planten. De grote fruitbomen zullen hier geen last van hebben.

Met biovin geef je ook meteen de sporenelementen molybdeen dan heb je dat tekort ook meteen opgelost.

Calcium toevoegen in de vorm van zeewierkalk. Omdat er ook groencompost wordt aangevoerd is een onderhoudsdosering van 5kg/100m2 nu even voldoende. Zeewierkalk eind februari/begin maart 2025 strooien.

Fosfaat aanvoeren in april 2025.

Bodemanalyse zelf laten doen

Ik heb het grondmonster door Mariken laten doen en zij heeft het opgestuurd naar Eurofins, daar kun je als particulier niet zomaar terecht, via Mariken kon ik deze analyse laten doen en zij maakt er ook meteen een passend advies bij. We hebben samen meteen even uitgezocht waar jij zelf (als particulier) ook zo’n professionele analyse kunt laten doen met meteen een advies waar je ook echt wat aan hebt. We kwamen uit bij: Soil best B.v.

‘Met de tuinanalyse wordt de plantbeschikbaarheid van macronutrienten, de plantbeschikbaarheid van enkele micronutrienten (borium, ijzer, koper, mangaan en zink) in een bodem, als ook de bodem-pH (pH-KCl), organisch stofgehalte en EC van de bodem bepaald. Wij werken de resultaten uit met een toelichting. Op basis van de analyseresultaten stellen we een praktisch uitvoerbaar bemestingsadvies uit. Deze tuinanalyse kost € 157,24 (incl. BTW).’

Het meten van enkel je PH-waarde uit de bodem van jouw tuin kun je eigenlijk weinig mee. Ga je het groot aanpakken, doe dan ook zeker een professioneel onderzoek. Dit scheelt op de lange termijn ook gewoon heel veel geld. Het aanvoeren van allemaal nieuwe grond is niet altijd nodig. Je kan namelijk met de basis die er al ligt ook heel veel, en dit is een stuk duurzamer. Door gericht de sporen en elementen toe te voegen breng je dus de bodem duurzaam weer in balans.

Start je een kleine moestuin in potten en bakken dan zou ik een mix van compost, tuinaarde en potgrond aanraden en heb je een paar m2 moestuin in de volle grond ook dan zou ik het enkel verbeteren met compost naar mijn mening, dat is voldoende zonder dat je en hele test laat doen.