Bloemrijk gazon aanleggen
In de nieuwe Floors moestuin XL wil ik graag een grasveld aanleggen op meerdere plekken (waaronder deze plek op de foto). Niet alleen om zelf lekker in het gras te kunnen zitten, hier cursussen te geven, een plekje voor flip om op te liggen maar ook omdat ik niet alles aanleg met beplanting, bestrating of moestuin. Ik vind een stukje gras dus een mooie afwisseling. Wij hebben nu zelf geen grasveldje in de tuin en die zou ik wel graag willen. Daarom ging ik op onderzoek uit.
Ik wil geen voetbalveld gazon, dit zijn van die strakke banen, heel kort gemaaid gras wat er gewoon heel saai uit ziet in mijn ogen. Ik wil graag wat bloemen, kleur- en textuurverschil in het grasveldjes aanbrengen. Daarom kiezen wij voor een bloemrijk gazon.
Ik maak zelf een mix van graszaden (pokon) en een bloemrijkmengsel om op deze manier ook nog een de bijen wat extra nectar aan te kunnen bieden. Dit gezellige gazon zorgt dus ook meteen voor meer biodiversiteit. Naast deze bloemen in de zomermaanden wil ik ook dat er in het vroege voorjaar wat te vinden is in het gazon voor de bijen. De beestjes maak je vooral blij met krokussen en narcissen, deze bloeien al vanaf februari-maart namelijk. Aangezien ik het gras ga zaaien in september is dit ook een supertijd om de bollen meteen aan te planten. Ik plant dus eerst de bollen op de juiste diepte en erna zaai ik het gras pas in. Maar eerst is het tijd om de plek waar ik ga zaaien te harken, alle grote stukken grond fijn te maken en het afval te verwijderen. Ik blijf me verbazen hoeveel troep erboven komen na iedere regenbui. De planning van het zaaien voor het gras is begin oktober, een beetje afhankelijk wanneer de bloembollen binnen zijn kunnen we beginnen!
Bloemen voor in een bloemrijk gazon
Mooie soorten voor door het graszaad heen om een bloemrijk gazon aan te leggen wat niet hoger wordt dan 10 cm zijn:
- Madeliefjes
- Brunel
- Witte klaver
- Rode blader
- Micro klaver
- Gewoon biggenkruid
- Gewone ereprijs
- Hopklaver
- Ruige leeuwentand
- Gewone rolklaver
De verhouding is 2,5 gram zaden per m2. En kies voor 1 gram bloemen zaden en 1,5 gram graszaad per m2. De bloemen nemen het zelf ook wel over.
BRON: Cruydt Hoeck
Ik heb gekozen voor de volgende mengsels
Ik heb gekozen voor de volgende bloembollen
- Boerenkrokus Mix – BIO // 500 bollen = ca. 8 m2 – bloeit in feb-mrt
- Narcis Recurvus – BIO // 125 bollen = ca. 3 m2 – bloeit in apr-mei
- Narcis MIX – BIO // 125 bollen = ca. 3 m2 – bloeit in april
- Blauwe druifjes – BIO // 125 bollen = ca. 3 m2 – bloeit in april
- Sneeuwroem – BIO // 50 bollen = ca. 1 m2 – bloeit in maart
- Voorjaarster – BIO // 20 bollen = 1 m2 – bloeit in mei – juni
- Anemone Blanda – BIO // 50 bollen = 1m2 – bloeit in maart – april
p.s. je krijg 5% korting op je bestelling bij Natural Bulbs als je code 5floorsmoestuin24
Pootdiepte bloembollen
Voor het poten van de bollen kun je de vuistregel aanhouden, dat de bloembol de diepte plant 2 x de dikte van de bol. Bij kleine bollen is dat ongeveer 10 cm en de grotere bollen op 20 cm
Hoe leg je een gazon aan
De beste periode om een gazon aan te leggen is in het voorjaar of in het najaar (februari-maart of september-oktober). Dit omdat er dan meer regen valt en het niet te warm is. Dit zijn namelijk de beste groeiomstandigheden voor graszaden om te ontkiemen. Na het zaaien is het ook verstandig dat de zaden altijd vocht hebben, zorg dus dat de grond altijd donker van kleur is en niet uitdroogt.
Stappenplan
- Test de bodem, een te lage ph (onder de 4 ph is het aan te raden om wat kalk toe te voegen aan de bodem).
- Start met een ondergrond die schoon is, en dan bedoel ik geen grote stenen, onkruid of dikke takken. Haal dit allemaal weg.
- Hierna maak je alles recht en zorg je dat er ook geen enorme kuilen zijn, hier kan namelijk water in blijven staan. Zorg eerde voor een heuveltje in het midden zodat het water goed weg kan lopen.
- Dan is het tijd om te zaaien, doe dit met de juiste dichtheid, dat is gemiddeld 1 gram per m2. Je hebt zaaimachines hiervoor wat je heel kan helpen bij grote hoeveelheden om te zaaien.
- Na het zaaien los inhaken en dan aandrukken (zonder aandrukken kan het ook maar dit is wel effectiever). Dit kan met een wals maar dit kan natuurlijk ook met een plank of een plaat waar je op gaat staan. Zorg dat de zaden in ieder geval in de grond worden gedrukt.
- Dan is het tijd om water te geven, niet te nat want dan spoelen ze weer weg. En zorg ervoor dat het de komende weken nat blijft zodat het goed op kan komen.
- Na 2 tot 3 weken zal het gaan ontkiemen, loop er niet op want dit maakt de zaailingen kapot. Je kan vlaggetjes hangen boven de plek waar je gezaaid hebt om de vogels zo op een afstand te houden.
- Maai het voor de eerste keer als het ongeveer 10 cm hoog is, en vooral niet te kort. Je kan erop lopen na 8 weken (na het zaaien)
Hoe vaak kun je een bloemrijk gazon maaien
Wil je alle bloemen zien van dit mengsel dan moet je niet te vaak maaien, een bloemrijk gazon mag wat mij betreft ook wat hoger zijn, je maait het om de 3 à 4 weken. Ik ga ervoor kiezen om bepaalde plekken wel om de 1 à 2 weken zaaien zodat dit kort blijft en de randen eromheen laat ik langer en dit maai ik om de 4 weken zodat het ook wat hoogteverschil hierin krijgt en de bloemen goed zichtbaar worden.
Voordelen van een bloemrijk gazon
- Je hoeft minder te maaien want je doel is anders, je wilt graag bloemen in het gazon en daarom maai je ook minder.
- De microklavers die hierin zitten leveren ontzettend veel nectar aan de bijen als deze in bloei staan in de zomer.
- Het kan heel goed tegen de hitte en droogte, je hoeft dus niet iedere dag te maaien wat ook wel een groot voordeel is met de klimaatveranderingen.
- Het is erg sterk dus je kan het zelfs gebruiken als paden, misschien kies ik ook voor een bloemrijk gazon als paden tussen de ronde moestuin. (Heb jij hier ervaring in? Laat het vooral aan me weten)
- Je hoeft het gazon minder te bemesten aangezien veel van de plantjes die in het mengsel zitten zoals de klaver stikstof opslaan uit de lucht in de bodem. Hierop groeit jouw gras dan weer een stuk beter en het scheelt je ook weer tijd en geld.