Floors Moestuin XL _ Update 06

Een nieuwe Floors Moestuin XL update 06. 16 september

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Het was even wachten tot we alle onderdelen compleet hadden voor de eerste grote verandering, namelijk het hoofdpad in de moestuin naar mijn kantoortje/schuur. We hadden zowel straatzand als tegels nodig om mee te bestraten, en natuurlijk een goed plan. De stenen hebben we in de buurt opgehaald, en het straatzand heb ik laten bezorgen. Ik liet 3m³ (drie big bags) zand leveren, waar we wel even mee vooruit konden. Voor het plan of patroon van de bestrating had ik al een idee, maar het wordt pas echt definitief als je de tegels neerlegt en het resultaat daadwerkelijk ziet.

Start van het werk

Op vrijdag 13 september was het zover: we gingen het pad leggen. De ouders van Bas waren er om te helpen, en ook een vriend van ons die toevallig ook Bas heet 😉. Het doel was om zover mogelijk te komen, zonder te hoge verwachtingen, want dan kun je jezelf alleen maar teleurstellen.

Uitmeten en afgraven

De eerste stap was het uitmeten van de breedte van het pad. Ik wilde het looppad breed maken, dus koos ik voor 1,30 meter. Ik zaagde een houten lat op maat, en deze gebruikten we als leidraad. Door deze lat over de grond te trekken, wisten de mannen welk deel afgegraven moest worden. Het eerste deel van de moestuin moest namelijk worden afgegraven, zodat we daar het straatzand konden storten. Dit zorgt ervoor dat de stenen steviger liggen en minder snel wegzakken. De afgegraven grond hebben we op plekken uitgestort waar het wat lager lag, bijvoorbeeld aan de slootkant, waardoor we meteen wat konden egaliseren.

Zand storten en uitvlakken

Het afgraven ging verrassend snel; met vijf personen werkten we als een geoliede machine. Toen het graven klaar was, was het tijd om het zand te storten. De dikte van de zandlaag varieerde tussen de 5 en 10 cm. Het ging super: zand uitscheppen uit de big bag, uitstorten, uitvlakken met een hark, en dan aanstampen met een stamper di ik die ochtend nog zelf had gemaakt met een plaat hout en een oude bezemsteel. Hierna was het een kwestie van dit proces herhalen – wel zo’n dertig keer!

Zelfs toen alleen het zand er nog maar lag, zag je al zo’n verschil. Het contrast in kleuren maakt al zoveel uit. Ja, ik kan heel blij worden van een pad! Dit is het begin van de tuin, dus ik heb hier wel even een vreugdedansje gedaan, haha.

Tegels leggen

Samen met Bas legde ik het patroon van de tegels uit. We bespraken wat we wilden, en toen konden we aan de slag. Af en toe moesten we ervoor zorgen dat het pad waterpas lag, maar uiteindelijk zitten er toch wat kuiltjes in en loopt het niet helemaal recht. Dat vinden wij echter niet erg; het mag best een beetje een levendig pad zijn. En raad eens? Binnen één dag hadden we het hele pad gelegd tot aan moestuin 1. Wat ben ik trots, en wat ben ik ontzettend blij met de hulp die we hadden!

Afwerken

De volgende dag heb ik nog wat zand uitgeschept om tussen de stenen te vegen. Op deze manier vullen de gaatjes tussen de stenen zich met zand, waardoor ze stabieler liggen en niet meer wiebelen als je erover loopt. En iedere keer als ik hierna weer op de tuin ben veeg ik de gaatjes weer even dicht met wat extra zand totdat ze super stabiel liggen.