Floors Moestuin XL _ Update 03

Een nieuwe Floors Moestuin XL update 03. 19 augustus

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Daar zijn we weer met een korte en nieuwe update voor de Floors Moestuin XL. In verband met de vakantie periode en afstemmingen met partijen (mensen op vakantie enzo) sta ik even in de wacht en dat is helemaal niet erg omdat er heel veel denk werk te doen is. Met name de concrete materialen is belangrijk natuurlijk zodat dit besteld kan worden of ik het kan gaan zoeken op marktplaats. Dit laatste wil ik met veel materialen doen, hergebruiken van materialen en zelf maken is veel leuker vind ik. Maar tussen dit denkwerk door is het ook leuk om wat te doen natuurlijk. Zo kwam ik bij het volgende klusproject.

DIY Moestuin Mobiel

Dan wil ik jullie meteen voorstellen aan mijn nieuwe aanwinst en ook project wat inmiddels in een week is afgerond. Ik zei tegen Bas, ‘ik wil graag een bakfiets voor de nieuwe moesttuin XL’. Op deze manier kan ik veel materialen vervoeren naar de moestuin zonder dat dit altijd met de auto hoeft ennnn zodat ik Flip (onze hond) makkelijk mee kan nemen in de toekomst. Dus ik ben gaan speuren op marktplaats want ik had even gekeken wat nieuwe bakfietsen kosten en daar schrok ik ontzettend van en dat hoeft van mij ook weer niet. Na speuren, dat ging eigenlijk heel snel, vond ik een bakfiets (zonder bak maar wel met frame) in de buurt. En deze mensen wilde de fiets zelfs komen brengen. Tada daar is hij.

Stappenplan

Het frame heb ik eerst helemaal uit elkaar gehaald, en alles genummerd zodat ik wist wat ik waar later weer terug moet doen. Met name de kabels vond ik wel spannend, ik heb nog nooit een fiets uit elkaar en in elkaar gezet dus we gaan het zien.

Daarna heeft Bas het hele frame schoongemaakt met de hogedrukspuit. Erna zijn we aan de slag gegaan met een slijptol met hierop een roestborstel om al het roest eraf te krijgen. Daarna weer afgenomen en schoongemaakt. Ik wilde de houten platen (multiplex hardhout) voor de bak wel al op maat maken zodat ik het later minder vaak in en uit elkaar hoefde te halen. Deze platen kon ik dan ook meteen in de verf zetten. Ik heb gekozen voor een mosgroen kleur. Het is een mengkleur van de Karwei, de heb ik tot buitenlak zijdeglans laten mengen met nummer: IG PS-1151 (als je dit doorgeeft bij de karwei weten ze wel waar je het over hebt)

Het was toen tijd om het frame te spuiten. Ik gebruikte hiervoor spuitbussen, mat zwart en dat werkte heel goed. Het was snel droog en was in een dag klaar hiermee, inclusief al het wachten tussendoor natuurlijk met drogen.

Al het koppelen van de juiste snoeren, de wielen en stuur ging eigenlijk heel soepel en zal zo weer in elkaar. De platen hebben we erna gemonteerd met nieuwe boutjes. Hierna hebben we nog een deurtje voorin gemaakt zodat flip er ook makkelijk in en uit kant. Zeg nou eerlijk dit is toch goed gelukt en het heeft me veel plezier gebracht met maken en geld bespaard omdat ik geen dure 3000 bakfiets hoefde te kopen!

Groenbemesters

De weken vliegen echt voorbij want het is inmiddels 3 weken geleden dat er is ingezaaid (met groenbemester) op het eerste 1250m2 stuk en wat groeit het goed (lees meer over de groenbemesters). Het is een mix van Phacelia, Alexandrijnse klaver, Niger en Zomerwikke. Hieronder zie je hoever de sprietjes al komen, nouja sprietjes zijn het niet meer maar het is gewoon een soort kussentje geworden vind ik, zo zacht zie het eruit. Er vielen wel wat kale plekken, dit kan komen omdat dit niet genoeg water heeft gehad in het begin, dat hier minder zaden zijn gezaaid of dat dit stukje grond gewoon even niet mee werkt. Maar we geven niet op en we zaaien op deze plek gewoon nog wat extra van het mengsel. Hopelijk vult dit zichzelf in een paar weken.

Ik spotte wel nog wat andere plantjes ertussen namelijk wat verdwaalde afrikaantjes en boekweit wat zelfs al in bloei komt. Ik gok dat dit nog in de zaaimachine zat. Dit vind ik helemaal niet erg want hoe meer diversiteit hoe beter, ik heb wel meteen even opgezocht wat deze groenbemester doet voor de bodem.

Afrikaantjes (tagetes) als groenbemester

Ja of je ze nou mooi vindt is natuurlijk over te discussiëren, ik vind het niet een ontzettend mooie bloem maar dat laten we even links haha. Het is wel een ontzettend goede helper in de moestuin en dus ook als groenbemester. Daarom wordt dit soort dan ook veel gezaaid op plekken waar de bodemstructuur verbeterd moet worden. Daarnaast hebben afrikaantjes als voordeel dat deze onder de grondstoffen afscheiden die aaltjes (nematoden) op een afstand houden. De bloemen zijn eetbaar en je kan er kleurstof van maken om op een natuurlijke manier mee te verven. Het plantje kan wel tussen de 60-90 cm hoog worden maar het duurt wel even tot hij bloeit, vaak pas na 8 weken nadat je gezaaid hebt. Het groeit goed op losse grond maar gebruikt wel veel stikstof en kalium uit de grond. Daarom is het dan ook logische dat hij het goed doet tussen de tomatenplanten in de moestuin. De tomaten vragen namelijk ook de 2 eigenschappen. Het is dus niet alleen dat ze elkaar helpen door de aaltjes op afstand te houden maar ze hebben ook dezelfde bodembehoefte.

Boekweit als groenbemester

Het is een ontzettend goede bijen plant, normaal zaai je de boekweit in mei maar dit gaat dus ook nog prima in de maand augustus heb ik gemerkt. Hij wordt uiteindelijk 1 meter hoog, het groeit goed op zure en het liefste arme grond, daarom snap ik ook dat het zo goed groeit hier. Het groeit snel om onkruid te onderdrukken, het heeft diepe wortels dus maakt de grond lekker los. Nadat het plantjes doorgaat breekt de bodem de plant af wat dus organisch materiaal toevoegt. Ook is het een stikstof binder, dit betekend dat hij stikstof op kan nemen uit de lucht en dit om kan zetten als voedingstof stikstof en dit afgeeft aan de bodem.