Hallo allemaal,
Daar ben ik weer met een leuke update voor de de aanleg van Floors Moestuin XL. Zoals jullie in de vorige blog (update 01) hebben kunnen lezen is er al veel gebeurd, de eerste voorbereidingen waren ook essentieel om zo snel mogelijk mee te straten. Dit omdat de groenbemesters gezaaid moesten worden voor augustus. Hoe eerder hoe beter en hoe sneller de bodem weer wat bij kan trekken. Voor de overige 750m2 waar we nu mee starten, moet ik even wachten met bouwen. Ik wil je in deze blog meenemen waarom en wat de volgende stappen zijn en ook nog een vraag beantwoorden ‘Waar haal jij je inspiratie vandaan?’.
Leuk dat jullie meelezen trouwens, nogmaals mega bedankt voor al jullie enthousiasme.
Ik doe via deze weg ook meteen een oproepje, mocht je bomen, planten of stekken over hebben, de tuin gaan ruimen of je wil gewoon wat doneren aan mijn nieuwe tuin 🙂 Heeeeel graag.
Geef ook even een gil als je dit najaar je wilgen gaat snoeien, ik ben ontzettend blij met alle wilgentakken die je over hebt. Dus stuur me dan even een berichtje naar info@floorsmoestuin.nl
Ja, ik heb nog wel wat voor je liggenWeek besteding
Ik wil jullie eerste meenemen in de stappen die weer zijn gezet deze week in de tuin. En dat is een ding, GROEN. Want ik ben vooral bezig geweest met het watermanagement om te zorgen dat de groenbemester boven de grond kwam. Het advies was na het zaaien om de bodem zo goed mogelijk nat te houden. ‘Zorg dat de grond altijd zwart is’ zeiden ze. Dus dat was sproeien, sproeien en nog meer sproeien. Dit deed ik in de ochtend en einde van de dag, dan fietste is erheen en zette ik de pomp aan. Eerst alles ontluchten, even wachten of alles goed aan stond, de sproeiers wat verplaatsen (en zelf zeiknat worden haha) en erna weer naar huis. Om vervolgens 2,5 uur later er weer naartoe te fietsen om hem uit te zetten. En zo leuk want iedere keer zag je er steeds meer een groen waasje opkomen van de zaailingen. Het is goed ontkiemd namelijk!!
De laatste 2 dagen heb ik het, aantal keer water geven, afgebouwd want je wil de plantjes natuurlijk trainen dat ze uiteindelijk zelf opzoek gaan naar water. En het belangrijkste dat ik ze hierna geen water meer hoef te geven. Hier in Boskoop staat het grondwater erg hoog, 0,5 meter lager. Dus je kan je voorstellen dat de planten ook snel water kunnen vinden en er bijna niet meer gesproeid hoeft te worden. Tenminste dat is het idee. We gaan het beleven.
De laatste foto (met het meeste grond) was 9 dagen na het zaaien, zo blij dat het is aangeslagen.
Inspiratie bronnen
Een van de vragen die ik krijg en die ik wil toelichten voor deze week is ‘Waar haal jij je inspiratie vandaan voor de plannen voor de nieuwe moestuin?’
Mijn inspiratie komt niet van een ding af. Soms zijn het verzamelingen van verschillende dingen. Als een tuin wat ik jaren geleden eens heb gezien (als de ommuurde tuin in Renkum, dit model en het gevoel wat daar was vind ik zo fijn), een voortuin uit de straat (wild, vol bomen en ook onkruid wat er mag zijn), een mooie tuin die ik zag in een magazine (cottage tuinen in het magazine van May&June bijvoorbeeld of een Tuin die ik via YouTube tegenkwam van Kyle Hagerty | Urban Farmstead bijvoorbeeld) of gewoon een samenstelling van een aantal dingen die ik voorbij zie komen bij iemand in de tuin (setting van een kas, met ervoor een emmer, een plantje ertussen en wat grind ervoor kan mijn creativiteit al ‘aanzetten’). Dus het is niet echt een ding, een codewoord of een tuin. Onze tuin & moestuin is niet zozeer een kopie van iets, het is mijn/onze tuin. Het is een gevoel waarvan ik dank denk, ‘ja, dit klopt zo samen’ en dat is soms gewoon heel veel proberen en schuiven en vooral gewoon doen. De moestuin nu aan huis is fantastisch maar hierin zou ik nu alweer andere keuzes maken wat betreft het praktische aspect van de tuin maar, ik ben ik nog wel heel erg blij met het geheel. Het klopt zo bij deze vorm en ik zou het zo weer zo doen. Maar voor de nieuwe tuin haal ik hier dus ook weer lessen uit.
INSPIRATIE TUIN ALGEMEEN
INSPIRATIE KANTOOR & WORKSHOPRUIMTE
Mijn favoriet
Ik ben echt een ontzettende fan van Pinterest en Instagram, ik ben heel erg beeldend ingesteld en als ik het zie dan kan ik dit zo mijn eigen maken en schets ik dit in mijn hoofd al in. Wat ik eigenlijk altijd doe is gewoon plaatjes verzamelen en kijken waar ik op ‘aan’ ga. Dit hoeft niet eens een bepaald onderwerp te zijn want soms zijn het al kleine dingen op een foto wat mijn inspireert. Dit kan een pergola afwerking zijn, een materiaal en kleurkeuze of een setting in een kas waarvan ik denk dit zie ik ook voor me in mijn eigen tuin. Dit gooi ik op een hoop en erna kan ik dan gaan sorteren. Paden bij elkaar, indelingen bij elkaar, kleur combinaties bij elkaar en ga zo maar door. Zo filter je ook meteen wat je eventueel in je enthousiasme hebt opgeslagen en dat gooi ik er lekker weer uit. Op deze manier ontstaat er een lijn in wat je stijl is, en wat je mooi vindt. Zo doe ik dit per stijl en begin ik gewoon met tekenen.
Dit doe ik eerst met de hand, op een schetsrol met potloden, ik zorg dat dit altijd op schaal is want zo weet je ook zeker dat alles past op de plek waar je het wil hebben en kom je later ook niet voor verrassingen te staan. Erna zet ik het in de computer in mijn tekeningprogramma, je kan hier ook Excel voor gebruiken natuurlijk en werken in blokken. Dan kan ik zelfs alles nog optrekken in 3D. Voor mij is dit handig om op deze manier ook goed te werken hoeveel hout ik nodig heb maar ook hoe ik de kas graag uit wil voeren.
Indeling van de totale tuin in 5 jaar
Ik wil bij de Floors Moestuin XL verschillende moestuintjes maken waar ik stijlen en ideeën kan laten zien, en vooral ook voor mezelf deze stijlen kan uitproberen. Dus niet alleen met het kweken van verschillende gewassen maar ook het neerzetten van een sfeer een plek waar je kan ontspannen en waar je je hoofd uitzet. In mijn tuin zet ik mijn hoofd uit omdat ik me volledig vertrouwd voel in deze omgeving. En dat wil ik maken voor de nieuwe tuinen die ik ga maken.
Het worden 5 verschillende stijlen tuinen, het idee voor nu is;
- De traditionele moestuin
- De ronde oneindige moestuin
- De herdenkings moestuin
- De kasteelmoestuin
- De test moestuin
Bij al deze tuintjes wil ik graag verschillende afwerkingen laten zien. Dus verschillende paden, dit kan een verschil zijn in afwerking als houtsnippers, schelpen of grond maar ook met bakstenen lopertjes vormen. Je kan al door een klein detail toe te voegen een hele leuke sfeer neerzetten. Er zal geen hele strakke tuin bijzitten. Het zullen stuk voor stuk Floors Tuintjes worden waar je door geïnspireerd raakt. Daarom is de ondertitel van de locatie ook;
“Een belevenis vol creatieve ideeën voor de eetbare tuin, geschikt voor mens en dier.”
Planning
Maar voordat ik dit ook daadwerkelijk uit kan voeren is er nog heel veel voor te bereiden. Hieronder vind je een de stappen die gaan volgen in 2024. En ik kijk wat er lukt, en anders trek het verder naar 2025. Het idee is wel dat ik in 2025 al een geheel seizoen kan gaan draaien 🙂 Ohhhh ik kan niet wachten zo leuk!
2024
- Alles uitzetten met paaltjes en lint, als ik niet tevreden ben over de lay-out terug naar de tekenentafel.
- Bodemtest (hier later meer over, ik wordt nog door professionals geïnformeerd)
- De fundering aanleggen voor mijn tuinhuisje (waar ik ga werken) en mijn schuurtje voor alle opslag. Dit zullen geen mega constructies worden, enkel ankers in de grond gegoten in beton.
- Stroom aanleggen
- Waterleidingen leggen voor het watersysteem vanaf de sloot naar de tuin. @Gardena
- Paden uitzetten
- Moestuinbakken bouwen
- Grond + compost storten @Pokon
- Kas met schuurtje eraan plaatsen @Royalwell
- Gras zaaien
- Compostbakken bouwen
- Diverse bomen en struiken planten