Een van de grootste uitdagingen waar ik de afgelopen maanden mee bezig ben geweest, is het realiseren van een droogtoilet op Floors Moestuin XL. Omdat we hier niet op de riolering zijn aangesloten, moest er een alternatief komen – maar niet zomaar een! Ik wilde een oplossing die praktisch, milieuvriendelijk en goed doordacht is.
Onderzoek & Inspiratie
Omdat ik dit een spannend en lastig onderdeel vond, ben ik er bijna een half jaar mee bezig geweest. Ik heb veel onderzoek gedaan en ervaringen verzameld van anderen die al een composttoilet of droogtoilet gebruiken. Inspiratie haalde ik uit verschillende bronnen, zoals:
- Pluck van het veld
- Telers van de put
- Project Kamp – You tube
- Blog Green evelien
- Daniël – schaapfulness
- Jennita jansen – Pluk atelier
Dankzij deze verhalen kreeg ik een steeds beter beeld van hoe een droogtoilet werkt, welke uitdagingen erbij komen kijken en hoe ik het optimaal kon inrichten.

Composttoilet of Droogtoilet?
Er is vaak verwarring tussen een composttoilet en een droogtoilet, maar er is een belangrijk verschil:
- Een composttoilet is een systeem waarin menselijke uitwerpselen direct composteren. Dit gebeurt vaak in een afgesloten container met een speciale balans tussen koolstof (bijvoorbeeld zaagsel) en stikstof (uitwerpselen). Dit proces duurt meestal maanden tot een jaar.
- Een droogtoilet werkt zonder water en spoelt dus niet door. In plaats daarvan worden uitwerpselen opgevangen in een container en regelmatig geleegd. De urine wordt meestal apart afgevoerd.
Op Floors Moestuin XL heb ik gekozen voor een droogtoilet, waarbij urine en vaste stoffen gescheiden worden. Dit voorkomt geurtjes en maakt de verwerking een stuk makkelijker.
Wat heb ik aangeschaft?
Om het droogtoilet compleet te maken, heb ik de volgende materialen aangeschaft:
- Urine diverter (om urine en vaste stoffen te scheiden)
- Adaptersysteem slangaansluiting incl. filterzeef
- Gewapende slang 32 diameter – hornbach deze loopt naar een uitvloeiveldje achter het droogtoilet
- Container voor vaste stoffen 22 liter
- Separett – Doos Lavendel Blokjes (voor een frisse geur)
- Grote emmer met zaagsel, dit heb ik nu nog aangeschaft maar kan ik later ophalen bij een lokaal houthandel bedrijf die houtkrullen als restproduct overhebben.
- Afvalemmertje waar het gebruikte wc-papier ingaat, zodat het niet in het verkeerde deel van de urine diverter wordt gedeponeerd
- Handige gebruiksaanwijzing voor de gasten die gebruik maken van het toilet. Ook leg ik het de bezoekers op voorhand kort uit en vraag of ze de gebruiksaanwijzing willen volgen bij gebruik.
Deze onderdelen zorgen ervoor dat het toilet efficiënt werkt en comfortabel in gebruik is.









Aandachtspunten bij het gebruik
Bij het realiseren van het droogtoilet heb ik rekening gehouden met een aantal belangrijke aandachtspunten:
- Urine naspoelen met water
- Om geurtjes te voorkomen, is het belangrijk om de urineafvoer regelmatig door te spoelen met water. Ik ben aan het kijken of ik dit kan koppelen aan het regenwater/fonteintje.
- Verschil tussen mannen en vrouwen
- Mannen doen vaak boodschap 1 en 2 tegelijk, wat het scheiden lastiger maakt. Dit is iets om rekening mee te houden bij de gebruikersinstructies.
- Goede ventilatie
- Een droogtoilet heeft voldoende luchtcirculatie nodig om geurtjes te minimaliseren en het drogen van vaste stoffen te bevorderen. Dit is dus een must!
- Geïsoleerde wc-bril
- Een bril die niet te warm in de zomer en niet ijskoud in de winter aanvoelt, maakt het gebruik een stuk aangenamer.
- Zaagsel lokaal ophalen
- Om de vaste stoffen te bedekken en het drogen te bevorderen, gebruik ik zaagsel. Dit wil ik lokaal ophalen, zodat het een duurzame en goedkope oplossing blijft.
Ervaringen & Verbeteringen
Het toilet staat nu en wordt volop getest! De eerste ervaringen zijn positief, maar ik ben benieuwd hoe het zich op de lange termijn gaat bewijzen. In de toekomst wil ik nog kijken naar verbeterpunten, zoals een automatische doorspoeling voor de urine, een betere geurafvoer en misschien zelfs een kleine composteerunit voor de vaste stoffen. Maar laten we dit eerst een jaar proberen en kijken hoe het verloopt.
Ik ben ontzettend trots op dit project en blij dat we weer een duurzame stap hebben gezet op Floors Moestuin XL!
