DIY-projectje; Kattengras kweken voor de binnenkat
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Onderstaande blog is bedoeld voor mensen, zoals ik, met een binnenkat.
Misschien wist je het nog niet, maar wij hebben een kat. Zijn naam is Joep en hij is superlief. Af en toe is hij ook heel erg eigenwijs en heeft hij zijn eigen wil, maar dat is eigen aan katten. Het is een ontzettende knuffelkont en hij is overal waar jij ook bent. Hij is nu 10 maanden, dus nog maar jong.
Toen Joep vorig jaar bij ons in huis kwam, was ik zo bang dat hij alle plantjes aan zou vallen en alles op zou eten. Ik had op voorhand alle planten die giftig zijn de deur al uitgezet, zodat (mocht hij toch een plant aanvallen) hij er niet dood aan gaat. Dat zou ik niet over mijn hart kunnen verkrijgen. Het was even zoekwerk welke planten ik uit mijn huis moest verwijderen, maar dat is gelukt. Uiteindelijk moesten er van mijn 70 planten maar 3 weg. Dit waren de Sansevieria, yucca en de ficus Elastica. Dat is superjammer natuurlijk, maar ik heb er een vriendin heel erg blij mee gemaakt.

Waar ik zo bang voor was, is helemaal niet gebeurd. Joep heeft in het begin eens wat aarde aangeraakt, maar de planten liet hij tot mijn grote verbazing met rust. Natuurlijk was ik ook heel erg benieuwd hoe het zou lopen met de planten voor de moestuin. Deze kweek ik ieder jaar binnen op in de stellingkast met groeilampen. Deze kast is natuurlijk een leuk speelparadijs voor hem, maar ook deze liet hij gelukkig met rust. De plantjes zijn dus veilig.
Tot een paar weken geleden, want toen merkten wij dat hij ineens een plant at. De uitlopers die de chlorophytum aanmaakt, worden door hem opgegeten. Later kwamen we erachter dat hij dit doet om van zijn haarballen af te komen. Het klinkt misschien heel vies, maar het is eigenlijk heel zielig als hij dit niet kwijt kan natuurlijk.

Na wat onderzoek bleek dat het inderdaad wel goed is om katten die alleen maar binnen zijn (Joep gaat namelijk niet bij ons naar buiten) kattengras te geven. Dit is niet alleen goed om van alle haren die hij binnenkrijgt af te komen (anders kunnen er verstoppingen ontstaan), maar het bevat ook voedingstoffen die goed zijn voor een kat. Katten die veel buiten zijn, eten zelf plantjes en gras. Onze vriendjes binnen moeten we dus even een handje helpen.

Het kattengras verkopen ze in ontzettend veel winkels, supermarkten, tuincentra en natuurlijk de dierenwinkel. Maar ik dacht: dit ga ik gewoon zelf kweken, want ik heb de spullen vast in huis. En ja hoor, het is helemaal niet moeilijk en natuurlijk ook leuk om te doen. Hieronder vind je het stappenplan hoe je zelf kattengras kweekt.

Benodigdheden
– 125 gram Vermiculiet
– 500 ml water
– 55 gram haver/tarwe zaden
– Kom (om de vermiculiet en water in de mengen)
– Kweekbak met lekschaal en kap (Elho grow house)

Stappenplan
– Neem een kom en doe hier de vermiculiet in.
– Giet het water eroverheen en meng het door elkaar.
– Doe de natte vermiculiet in de kweekbak en laat een klein beetje over in de kom.

– Verspreid de zaden over de laag vermiculiet in de kweekbak.
– Dek de zaden af met het laatste beetje vermiculiet dat je nog over had.
– Druk het zachtjes aan met je handen.

– Doe de kap erop en zet de kweekbak, met de luchtschuifjes dicht, in de vensterbank of onder de

groeilampen in de kweekkast.
– Nu is het wachten geblazen.

– Na ca. 3-4 dagen zie je de eerste sprietjes boven komen. (zie foto hieronder)

Geef niet meteen het hele plantje aan de kat maar geef iedere dag een paar sprietjes die je afknipt.