- 06 apr -
0 Minuten om te lezen
Heb jij al een plek in de tuin om insecten een thuis te geven? Nee? Dan zou ik er zeker eentje maken of aanschaffen. Je hebt online en in tuincentra heel veel soorten kant-en-klare insectenkastjes. Dit is lekker makkelijk natuurlijk. Maar zelf vind ik het leuk om van spullen die ik nog heb iets in elkaar te knutselen.
DIY-insectenhotel maken
Zelf heb ik een superleuk en makkelijk rommeltje gemaakt van van alles bij elkaar. Deze plek kunnen insecten gebruiken om een huisje te zoeken. Belangrijk is wel dat je deze plek laat zoals hij is en niet over een paar maanden weer gaat weghalen. Dus bekijk eerst goed waar je het huisje wilt bouwen.
Je kunt een insectenhotel maken door een aantal bakstenen op te stapelen en hiertussen allerlei takjes, dennenappels, bladafval en steentjes stoppen. Op deze plekken gaan spinnen zitten, maar denk ook aan pissebedden en oorwormen.
Het is ook leuk en heel erg handig om van een terracotta bloempotje een oorwormenpaleisje te maken. Oorwormen eten namelijk net zoveel luizen in de nacht als lieveheersbeestjes overdag doen. Hang dit potje, gevuld met stro en druk goed aan, ondersteboven op een plek waar je last hebt van luizen, zodat de oorwormen hier meteen te eten hebben. Het potje heeft een gat onderin waar je heel gemakkelijk een touw doorheen kunt halen.
Waar zijn die beestjes eigenlijk goed voor?
Insecten zijn echt onmisbaar in ons leven, want ze doen zoveel voor ons:
• Bestuivers van planten en bloemen
• Voedsel voor andere dieren (bijvoorbeeld muizen, mieren en spinnen)
• Opruimers van dode dieren en planten
• Bodemverbeteraars
Wist je dat?
Hoe meer de tuin in balans is qua beestjes, hoe minder plagen je zult hebben.
Wist je dit?
Afgelopen 30 jaar is 2/3de van alle insecten in de wereld verdwenen. Voornamelijk de bijen en hommels (die wij zeker nodig hebben in de moestuin) zijn verdwenen. Je denkt misschien dat dit niet erg is, want ze zijn er toch nog?! Ja, ze zijn er nog steeds, maar steeds minder. Als we er niks aan gaan doen, zullen ze echt helemaal uitsterven en dan hebben we een serieus probleem. Het aantal insecten dat uitsterft is echt bizar groot, maar wat doen we dan toch verkeerd dat dit gebeurt?
Hoe komt dat?
Het komt doordat er de laatste jaren veel is veranderd bij het verbouwen van onze groenten en fruit. Heel veel plantjes en watergebieden zijn weggehaald om hier voedsel op te verbouwen, zodat wij dit kunnen eten. Sommige boeren willen dat de grote hoeveelheid groenten en fruit die ze verbouwen netjes en in leven blijven. Om sterfte en kaalgegeten planten te voorkomen, gebruiken ze gifstoffen (pesticiden), maar hierdoor gaan wel alle beestjes die hierbij in de buurt komen dood. Er zijn tegenwoordig wel veel boeren die deze gifstoffen niet meer gebruiken en zij gebruiken gelukkig een biologische manier om beestjes op een afstand te houden. Dit doen ze door bepaalde vijandelijke beestjes in te schakelen of juist planten te plaatsen waar de vijand niet van houdt.
Wat kan je er zelf aan doen?
• Laat een deel van de uitgebloeide planten en bloemen staan, want deze planten dienen als schuilplaatsjes voor insecten. Het ziet er misschien niet heel netjes uit, maar dit kun je op een gestructureerde manier wel “netjes” maken.
• Maai het gras niet iedere week, maar laat het net wat langer groeien.
• Maak een insectenhotel om beestjes te helpen met het zoeken van een schuilplaats.
• Zaai en plant bloemen en planten op kale plekken in de (moes)tuin.
• Onkruid bestaan eigenlijk niet, want het zijn gewoon plantjes op de verkeerde plek. Laat dit op sommige plekken ook eens staan. Je zult je verbazen over wat een mooie plantjes hieruit tevoorschijn komen. Deze plekken zijn ook heel goed voor sommige insecten.
• Laat sommige plekken in de (moes)tuin lekker rommelig. Hier vinden insecten vanzelf wel hun plekje. Denk aan takken, stenen, dakpannen, dennenappels, etc.
• Geef af en toe de plantjes wat meer water, zodat het overstroomt. Veel insecten houden hiervan en hebben dan meteen een zwembadje aan huis.