Een moestuin op afstand
Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Zelf heb ik inmiddels een moestuin van 90m2 en een fruittuin van 25m2. Dit is een serieus stukje dus. Heel af en toe langsgaan kan, maar dan weet je van tevoren dat je er beter niet aan kunt beginnen. Het onkruid zal dan tot je knieën staan en de planten die eigenlijk zouden moeten groeien, worden dan onderdrukt. Dit levert geen oogst op en dat is toch één van de redenen waarom je een moestuin bent begonnen. Als je een moestuin start, moet je er ook wel wat tijd voor maken. Het is hetzelfde als sporten, want veel mensen (inclusief mijzelf) zeggen dan: ‘Daar heb ik echt geen tijd voor hoor!’. Je moet er gewoon tijd voor maken. Als je wil dat iets past in je levensritme, moet je je er wel voor openstellen en je ritme aanpassen. Een verandering is juist goed.

Als je besloten hebt om een moestuin te starten op afstand, op een volkstuintje of bij iemand anders in de achtertuin aan de andere kant van de stad, is het wel goed om voor jezelf in te plannen welke dagen je erheen gaat. Alles in de moestuin is afhankelijk van hoe jij dingen hebt gepland. Ik ga zelf sowieso 2 keer in de week, zowel in de winter als in de zomer, maar als het erg droog is of ik heb even wat nodig voor een recept, dan rijd ik altijd nog even langs.
Hieronder vind je een aantal tips over hoe ik dit aanpak. Heb jij nog leuke toevoegende of inspirerende tips, laat het me vooral weten, dan voeg ik deze toe aan het bericht (met naamsvermelding natuurlijk).

Tips voor het hebben van een moestuin op afstand:


1. Verspreid zaaien
Hier kun je in het voorjaar al aan denken. Zaai namelijk niet alles in één keer, maar verspreid het zaaien, zodat je ook verspreid kunt oogsten. Als je niet iedere dag in de moestuin bent, kun je natuurlijk ook niet iedere dag een krop sla oogsten.


2. Vakantieplannen
Weet jij op voorhand al welke periode jij op vakantie gaat? Wij passen onze planning daar zeker op aan. Ik vind het namelijk zo zonde om de mooiste periode in de moestuin te moeten missen, terwijl ik ook een aantal weken eerder op vakantie kan. Augustus vind ik zo’n mooie maand, omdat dan alle tomaten beginnen te kleuren. Dat verandert de tuin ineens van een groene oase naar een oase met gekleurde puntjes. Plan het zaaien van je groentesoorten dus zo dat niet alles te oogsten is als jij op vakantie bent. Dat zou leuk zijn voor de oppas, maar niet voor jezelf.

Tip: De periode van zaaien tot oogsten staat altijd op de verpakking van de zaden. Hier kun je dus op voorhand heel goed rekening mee houden.


3. Plan je avondeten voor de hele week
Om alles uit de moestuin optimaal te benutten, moet je eerst bedenken wat je wilt eten de komende dagen, voordat je naar de moestuin gaat. Meestal kun je wel een beetje inschatten wat er op dat moment te oogsten is en wat je die week allemaal gaat doen. Bedenk met deze oogst een aantal lekkere recepten voor de komende dagen, totdat je weer naar de moestuin gaat. Zo kun je op het moment dat je in de moestuin bent alles in één keer meenemen. Zo eet je toch vers uit eigen tuin, zonder dat je een moestuin aan huis hebt.

Tip: oogst niet teveel zonder dat je het op kan. Het is zo zonde om iets weg te gooien. Laat het dan gewoon lekker aan de plant zitten en eet er de week erna nog eens van.


4. Maak gebruik van vershoudbakjes
Neem altijd voldoende verhoudbakjes mee die in de koelkast passen. Je hebt heel veel bakjes die zorgen dat je groenten en fruit langer houdbaar blijven. Zelf gebruik ik Tupperware bakjes waar ik superblij mee ben. Wij hebben maar een klein koelkastje, omdat wij geen grote kwijt kunnen, dus deze bakjes zijn ideaal. Rucola kan ik na het oogsten gewoon een week in mijn koelkast bewaren. Doe dat ook zeker, zo hoef je minder weg te gooien!

Tip: kies een soort bakje dat goed in je koelkast past, zo kun je meer kwijt in een kleinere ruimte.


Ik hoop niet dat dit je afschrikt, want het valt allemaal best wel mee. Ik wil je er alleen van bewust maken dat als je een moestuin op afstand hebt, je er ook echt energie en tijd in moet stoppen. Wat ik het allerleukste is, is dat je er iets supermoois voor terug krijgt, namelijk voeding van eigen bodem. Hoe lokaal/duurzaam wil je het hebben?