Alles over snoeien
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Zodra het fruitseizoen voorbij is en de fruitstruiken of -bomen hun blad hebben laten vallen, kan er gesnoeid worden. Het seizoen is aangebroken, de herfst is er nu dan echt, yes ik houd hiervan lekker de regen in met Flip en af en toe een rondje door de tuin en daar horen klusjes bij. Er kan gesnoeid gaan worden, hieronder geef ik een aantal tips bij het snoeien van de moestuin

Appel- of perenbomen snoeien

Deze bomen snoei je in de maand december tot februari, als ze geen blad meer dragen. In deze tijd staat de sapstroom van de boom stil. Knip van de takken, waar dat jaar vruchten aangezeten hebben, ongeveer tien centimeter af. Je herkent die takken aan het feit dat ze vaak wat naar beneden hangen. Ook kun je takken die in een gekke richting groeien, naar beneden of naar binnen, wegknippen. Zo houd je ruimte en lucht in de boom.

 

In de maanden juni tot en met augustus snoei je de snelgroeiende takken weg, waterloten heten die. Als je een boom goed snoeit kun je er uiteindelijk meer van oogsten. De energie gaat dan meer naar de bloemen en het fruit in plaats van naar veel blad. Snoei je niet, dan krijg je dus een volle boom met veel blad. Die kan wel weer prima als groene pergola fungeren.

Kersenboom snoeien

De gevoelige kersenboom (en andere bomen met vruchten die een harde pit hebben, steenfruit genoemd) snoei je enkel in de zomer en zo min mogelijk. Zo zorg je voor minder scheuten zonder kersen. Snoei alleen nieuwe takken die te lang worden of takken die geen kersen aanmaken.

 

Vijgenboom snoeien

Bij deze boom kun je niet veel fout doen. Hij groeit erg snel dus voel je vrij om hem qua model bij te snoeien zoals jij dat wil. Haal dood hout weg, houdt de boom compact en zorg dat er geen takken door elkaar heen groeien. Als je dit doet, zul je uiteindelijk meer vijgen kunnen oogsten.

Vlier snoeien

De vlier ook wel de gewone vlier snoei je ook als het blad eraf is, dit is niet alleen beter omdat de sapstromen dan stilstaan en je de struik/boom minder kunt beschadigen en hij niet kan doodbloeden. Het is ook omdat je de structuur van de struik/boom dan beter ziet. Een vlier kun je knippen in alle voren die je wil, het is een hele snelle groeier. Hij zal ieder jaar ca. 1,5 meter de hoogte inschieten. Dus flink terugsnoeien is geen probleem. Wees dus zeker niet bang om het verkeerd te doen. Ik heb mijn vlier in een boom vormpje geknipt zodat hij aan de onderkant minder ruimte inneemt en de bloemen dan vooral voor de bijen zijn en de bessen voor de vogels. In de voortuin hebben we er nog 2, deze laat ik wel als struik zodat ik er makkelijker bij kan.

 

Bessenstruiken snoeien

De rode, blauwe, zwarte en roze bes snoei je over het algemeen op dezelfde manier in februari of maart. Alle kruisende en hangende takken knip je weg, zorg dat er vier hoofdstammen overblijven. Zo blijft de struik lekker luchtig en zorg je ervoor dat de bessen later niet te dicht tegen elkaar aanhangen en gaan schimmelen. Hierna kun je alle zijtakken terugknippen naar vier oogjes. Je kiest ervoor om vier oogjes over te houden zodat de plant voldoende tijd heeft om aan alle takken bloesem en besjes te vormen. Laat je meer knoppen zitten, dan zul je merken dat de plant meer bezig is met het aanmaken van blad in plaats van bloesem, wat uiteindelijk zorgt voor minder besjes. Test vooral zelf wat er gebeurt als je vijf of zes oogjes laat zitten. Zo leer je de plant steeds beter kennen en kun je zien wat het verschil is tussen een gesnoeide struik en een niet gesnoeide struik.

 

Druiven snoeien

Ook de druiven kun je het beste snoeien in de winter en voorjaars maanden (oktober-maart). Haal alle dode en dorre takken eruit. Begeleid 5 hoofdtakken van de druif en dun de rest flink uit, dit kun je doen door uitlopers (korte takjes) weg te knippen. Je kan het niet snel fout doen bij een druif, want hij groeit gewoon weer aan. Zorg ook bij de druif dat het overzichtelijk blijft dat de takken niet door elkaar heen lopen. En zorg ervoor dat hij niet verwikkeld in andere planten.

 

Japanse wijnbes snoeien

Deze plant draagt vrucht op ‘oud’ hout. Dat betekent dat de vruchten groeien aan de scheuten die hij het jaar ervoor heeft aangemaakt. De nieuwe scheuten die dit jaar gegroeid zijn moet je dus vooral laten zitten. Je kan de oude en nieuwe scheuten makkelijk herkennen: de oude scheuten zijn bruin van kleur, de nieuwe scheuten groen. De bruine kun je tot aan de grond wegknippen, de groene laat je in hun geheel zitten en bind je netjes op langs een rekwerk. Hier zullen volgend seizoen weer heerlijke besjes aan groeien.

Zomerframboos snoeien

De zomerframboos snoei je het beste om de 2 jaar, tenminste dat doe ik. Op deze manier knip je niet alles in een keer kaal en verspreid je de oogst een beetje. De framboos is ook een struik waarbij de vruchten groeien uit oud hout, takken die er al voor het tweede jaar zitten. De takken die dit jaar vrucht hebben gedragen, kun je verwijderen. De groene scheuten die nieuw zijn opgekomen, bind je op aan ijzerdraad tegen de schutting.

Herfstframboos snoeien

Voor herfstframbozen is er weer een andere, hele makkelijk regel: snoei de struik in z’n geheel tot 50 cm boven de grond. Het seizoen erna loopt hij weer helemaal uit en maakt hij gewoon vrucht aan. Mocht je liever niet de hele winter tegen een kale wand aan willen kijken dan kun je net als bij de zomerframboos wat uitlopers laten zitten. Die maken wel weer zijscheuten aan, begeleid deze met ijzerdraad en knip weg waar je ze niet wilt hebben.

 

Bramen snoeien

De scheuten die dit jaar oogst hebben gegeven en waar nog droge trosjes aan hangen, knip je weg dit mag tot de grond. De scheuten die dit jaar gegroeid zijn, laat je zitten en bind je op, zoals je dat ook bij de Japanse wijnbes en de zomerframboos doet.

 

Kruiden snoeien

Niet alleen fruit is goed om te snoeien zo in de herfst of het voorjaar. Ook de kruiden kun je in de herfst perfect wat korter snoeien. De kruiden die je dan hebt geoogst droog je binnen in de voedseldroger, oven of bewaar je vers in de koelkast of vriest het in. Op deze manier lopen de groenblijvende winterkruiden in het voorjaar weer mooi uit en blijven het compacte planten. Denk aan kruiden als: Oregano, rozemarijn, tijm, salie en laurier.

Favoriete scharen

Ik gebruik al jaren veel verschillende snoeischaren, gekregen scharen van opa maar ook gekregen scharen voor mijn verjaardag of zelf gekocht. Als ik ga snoeien pak ik toch altijd weer een bepaalde schaar erbij.

 

  • Ik bekijk eerst wat ik ga snoeien, zijn dit mega dikke takken dan pak ik heel handig een takkenschaar. Deze heeft een lange hefboom waardoor veel kracht kan zetten. Dit gebruik ik bijvoorbeeld bij de appel- vijg of vlier in de tuin
  • Voor de gewone klussen zoals het snoeien van de bessenstruiken pak ik een handsnoeischaar die niet te groot is. Deze past beter in de hand
  • Heb ik heel veel te snoeien, zoals de vuurdoorn, dat is een gigantische heg die wij 3 keer per jaar snoeien om hem mooi dicht te maken. Deze heg grenst aan een weg, het voordeel is dat deze heg groenblijvend is maar het is dan wel prettig als hij ook dicht is. Door te snoeien zorg je ervoor dat struik meer uitlopers aanmaakt en dus een stuk voller en dus dichter wordt. Hiervoor gebruik ik een electrische heggenschaar. De grote uitlopers knip ik hierna klein met een gewone snoeischaar zodat het in de container past. Hier gebruik ik, mocht het bergen en bergen takken zijn, ook wel een de electrische snoeischaar voor, ik krijg snel last van mijn pols, dus die is ideaal.
  • Alle lange takken waar we niet bij kunnen daarvoor gebruiken we een telescopische takkenschaar met een koord. En ik heb sinds kort een nieuwe telescopische kettingzaag voor de grote bomen in de voortuin.

Tip bij het snoeien

Houd de boom of struik altijd compact en luchtig zodat je er niet alleen makkelijk bij kunt maar dit heeft nog meer voordelen. De plant wordt hierdoor voller, waardoor je het seizoen erna veel meer kunt gaan oogsten.

 

  • Snoei beter niet met vorst maar op een zonnige herfst- of voorjaarsdag.
  • Gebruik een schaar die schoon is en waar geen roest op zit, dit voorkomt infecties bij de boom of struik die je ermee snoeit.
  • Snoei op het moment dat er weinig of geen blad meer aan de stuik of boom zit, dan maak je het jezelf een stuk makkelijker.
  • Knip dorre of dode takken sowieso weg, deze gaan geen vruchten meer opleveren.
  • Doe voor het snoeien van klimmende struiken goede handschoenen aan. De doorns aan de struik kunnen behoorlijk prikken.