Alles over Oost-Indische kers

Oost-Indische kers: een gewas wat al jaren voorkomt in mijn moestuin en er ook niet weg te denken is. Hij is een super bodembedekker, trekt veel bijen aan, werkt als vangplant, de plant is geheel eetbaar en je kan er allemaal lekkere dingen mee maken. Maar wanneer en hoe zaai en oogst je de Oost-Indische kers? Hieronder lees je alles over de Oost-Indische kers.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen
oost indische kers

Wat is Oost-Indische kers?

Oost- Indische kers is een plant die je veel tegenkomt in de moestuin. Bij mij groeit hij er al zeker 10 jaar en als je hem eenmaal hebt gezaaid komt je hem erna ook vaak overal weer tegen in de tuin. Naar mijn idee geen probleem.

Je hebt hem in verschillende rassen, rankend en gewoon (dan blijft hij compacter, als een soort struikje). Hij zaait zich, zoals ik al zei, makkelijk uit en je haalt hem, als je het teveel vindt worden, ook heel makkelijk weg. Je kan Oost-Indische kers ook heel gemakkelijk verplanten op een andere plek. Bovendien heeft de plant hele opvallende bloemen, deze kunnen variëren van kleur. Meestal zie je ze in oranje, maar er is ook gele, rode of zelf roze Oost-Indische kers.

oost indische kers zaaien
eetbare oost indische kers
oost indische kers moestuin
verschillende soorten oost indische kers kweken
Oost-Indische kers: eetbare bloemen

Voordelen van Oost-Indische kers in de moestuin

Oost-Indische kers in de moestuin heeft vele voordelen. Om te beginnen is het een soort bodembedekker in de moestuin, waardoor je minder onkruid zult hoeven verwijderen. Dit komt namelijk omdat de bladeren de bodem bedekken. Hij kruipt niet alleen over de grond, maar klimt ook gemakkelijk naar boven langs een toogje of hekje als je dat leuk zou vinden, dus Oost-Indische kers in de moestuin ziet er ook nog eens super uit met al die kleurtjes, vind je niet? Daarnaast is het een goede vangplant, hij trekt namelijk luizen en rupsen aan, waardoor hij de planten beschermt die anders opgegeten zouden worden. Planten zoals kolen, komkommers of tomaten hebben er veel baat bij als je de Oost-Indische kers hiernaast in de moestuin uitplant. Ook trekt de bloemen bijen en hommels aan, wat weer goed is voor de bestuiving. Zaai daarom lekker veel Oost-Indische kers in de moestuin.

Oost-indische kers kweken

  • Voorwerken zaden: 24 uur
  • Zaaien binnen: maart – april
  • Zaaien buiten: mei- juni
  • Pluktijd: juni-november
  • Kiemtijd: 10-14 dagen
  • Kiemtemperatuur: 18-20 graden
  • Plantafstand: 30 cm
  • Zaaidiepte: 1 cm
  • Houdbaarheid van de zaden: 4 jaar
  • Standplaats: zon
  • Grondsoort behoefte: zanderig en los
  • Voeding: geen behoefte
  • Familiegroep: Tropaeolum majus / bloemen / familie Tropaeolaceae
  • Gewenste zonuren: 5-6 uur
  • Bijzonderheden: zaait zichzelf makkelijk uit, vang de zaden aan het eind van het seizoen eenvoudig op voor volgend seizoen.
  • Onderhoud: weinig onderhoud, verwijderen van bloemen verlengt de bloei.

Meteen enthousiast geworden? Vind hier mijn eetbare bloemen zadenpakket waar de Oost-Indische kers ook in zit.

Oost-Indische kers recepten

Oost-Indische kers is niet alleen heel erg sierlijk en opvullend in de moestuin. Het is ook meteen een plant waar je ontzettend veel mee kan. Je kan de bladeren in een salade doen of je kan de bloemen (de bloemen zijn eetbaar) gebruiken als versiering in een salade of op een taart. Maar dat is het niet alleen, je kan er veel meer mee. Hieronder vind je een aantal recepten.

Oost-Indische kers recepten
Oost-Indische kers eetbaar
oost indische kers gekweekt
Indische kers

Olie of azijn maken van de Oost-Indische kers

Een van de makkelijkste en snelste recepten met Oost-Indische kers is toch wel het maken van je eigen kruiden olie of azijn met de smaak van Oost-Indische kers erbij. Je kan er zelf ook nog allerlei smaakmakers bijdoen als citroen of andere kruiden of peperkorrels. Neem daarom gewoon een aantal potten en test zelf wat uit. Voor mij is onderstaand een succes. Bij de azijn zie je de kleur van de vloeistof veel sneller oranje worden dan bij de olie, maar door een neutrale olie te gebruiken zonder te veel smaak zal dit niet af doen aan de smaak. Veel plezier met maken.

Ingrediënten: 

  • Bladeren van de Oost-Indische kers
  • Bloemen van de Oost-Indische kers
  • Natuurazijn / zonnebloemolie (of een andere neutrale olie)
  • Peperkorrels
  • 4 takjes rozemarijn
  • Handje vol bieslook
  • Schone pot om alles in te doen

Instructies:

  1. Verzamel bladeren, bloemen, rozemarijn takjes en bieslook en was dit af onder het water. Dep het droog en doe het in een schone pot.
  2. Giet hierover de azijn of de olie en zorg ervoor dat al het groen onder staat.
  3. Sluit de pot af en zet hem op een koele donkere plek neer.
  4. Vaak schudden zorgt ervoor dat de smaken goed door elkaar mengen en dat gaat ten goed van de smaak.
  5. Laat de azijn of de olie in ieder geval twee weken staan, proef eens, kan hij nog wat langer plak er dan nog 2 weken aan vast voordat je hem filtert en het kan gebruiken. je wil dat alle smaken er goed in kunnen trekken.

Waar gebruik je het voor:

Dit kun je heerlijk gebruiken om over een salade te sprenkelen maar ook de olie kun je gebruiken om mee te bakken. Het heeft een kruidige peperige smaak!

Pesto maken van de Oost-Indische kers bladeren

Heel eenvoudig is het maken van een pesto met de bladeren van de plant. Ook de steeltjes kun je erin meenemen, proef maar eens de gehele plant is eetbaar fantastisch toch.

Ingrediënten: 

  • Keukenmachine of een vijzel
  • 1 teentje knoflook of de bloemen van knoflook (dit laatste heb ik gebruikt uit de tuin)
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • Olijfolie, hoeveelheid is een beetje afhankelijk hoe dit jij zelf de pesto wilt maken.
  • Schone pot om de pesto in te doen.
  • Je kan ook nog wat citroen toevoegen als je dat zou willen voor wat frisse smaak.

Instructies:

  1. Verzamelen een mandje vol met bladeren van de Oost-Indische kers, dit kan gort en klein zijn, spoel ze af en dep ze droog.
  2. Rooster de 2 eetlepels pijnboompitten licht, zo zijn ze lekkerder van smaak.
  3. Snijd ze in stukken en doe dit samen met knoflook, zout en peper, olijfolie en de geroosterde pijnboompitten. En mix dit tot een massa, dit kan dus in de keukenmachine wat makkelijker gaat maar dit kan ook in de vijzel.
  4. Voeg nog wat extra olijfolie toe als je merkt dat hij niet glad genoeg is.
  5. doe alles in een schoon potje en sluit het af met een draaidop of doe het in een weckpot.
  6. Zorg ook altijd dat de bovenkant van de pesto bedekt is met de olie zodat het niet gaat schimmelen en het langer goed blijft.
  7. vind je het teveel naar blaadjes smaken dan kun je er ook eventueel een Parmezaanse kaas aan toevoegen.
  8. Bewaar het hierna wel in de koelkast. Het beste is om het binnen een week op te eten.

Waar gebruik je het voor:

Ik gebruik het voor op brood, erna een plakje kaas erop en klaar. Maar je kan het natuurlijk ook door een simpele pasta mengen en maak het af met wat Oost-Indische kers bloemen om het op te fleuren.

Oost-Indische kers bloemen wodka

De bloemen van de Oost-Indische kers zijn supermooi en kleurrijk in de tuin, maar af en toe oogsten zorgt ervoor dat de plant niet in het zaad schieten en langer mooi groen blijft. Dus haal de bloemen af en toe weg. Dan kun je er bijvoorbeeld deze wodka mee maken.

Ingrediënten: 

  • 200ml wodka
  • 10 Oost-Indische kers bloemen

Instructies:

  1. pluk verse Oost-Indische kers bloemen van de plant en was ze met water en zorg dat er geen beestjes meer in zitten. Laat ze drogen.
  2. Doe hierna 10 stuks bloemen in een steriele schone fles, ik heb hier een 220ML flesje gebruikt.
  3. Giet de wodka ca. 200ML in mijn geval over de Oost-Indische kers bloemen heen met in het flesje, zorg dat de bloemen onder staan en draai de dop erop.
  4. Zet het flesje op een koele donkere plek en schud iedere dag even, na ca. 3 weken is het mengsel goed.

Waar gebruik je het voor:

Deze wodka bewaar je het beste op een koele, donkere plaats dus in een kastje of in de kelder. Gebruik het in cocktails, gemixt met tonic of bruiswater. Het heeft een peperige smaak en heeft wat van Gin op deze manier.

Oost-Indische kers bloemen wodka
oost indische kers zaden

Kappertjes maken

In de zomermaanden maar helemaal in de herfst zul je zien dat de Oost-Indische kers er nog supergroen bij staat. En er ontstaan na de bloemen veel zaden, deze kun je oogsten en laten drogen om volgend jaar weer te zaaien maar je kan de groene zaden (die dus nog niet helemaal uitgedroogd zijn aan de plant) ook oogsten om kappertjes mee te maken.

Ingrediënten: 

  • 200gr zaden
  • 400ml koud water
  • 200 gr zout
  • 200ml azijn
  • 1 schep suiker (als je ze wat zoeter wil hebben)
  • peperkorrels (optioneel)
  • steriele pot van 450ml

Instructies:

  1. Spoel de zaden af onder de kraan en weeg de hoeveelheid. – 200 gr kappertjes
  2. Doe deze samen met 400 ml koud water & 200 gr zout
    (Dit rekensommetje kun je zelf terug rekenen voor het gewicht wat jij hebt geoogst.) In een pot of kom die je erna bedekt met een neteldoek of theedoek.
  3. Af en toe wat roeren zodat het zout wat meer oplost.
  4. Laat de zaden 24-48 uur staan in het pekelbadje.
  5. Giet erna de zaden af.
  6. Meet 200 ml azijn af en breng dit aan de kook + wat suiker als je het wat zoeter wil maken.
  7. Doe de kappertjes in een potje en voeg er wat peperkorrels aan toe.
  8. Giet de kokende azijn over de kappertjes en doe de deksel op de pot.
  9. Je kan de pot nu af laten koelen en 4 maanden bewaren in de koelkast
  10. Het is goed voor de smaak om ze eerst 4 weken te laten staan voordat je ze eet.

Waar gebruik je het voor:

Deze kappertjes kun je gebruiken in salades, op een pizza of in een pasta. Vervang ze vooral waar de gewone kappertjes omschreven worden in een recept.

Als je Oost-Indische kers nog niet in je moestuin hebt, is dit het perfecte moment om hem te zaaien. Of je nu gewoon geniet van de mooie kleurrijke bloemen of creatief met recepten aan de slag gaat, het is voor iedereen met een moestuin een super aanwinst. Zaai de zaden op een zonnige plek, verzorg ze goed en binnen de kortste keren kun je genieten van een eetbare, prachtige en nuttige plant. Veel succes met het kweken van Oost-Indische kers.