Alles over appels
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Wanneer kun je het beste appels oogsten? Dat kom je te weten hieronder in deze blog. Ik vertel je alles over het oogsten en vooral wanneer je de appels nou kunt oogsten.

Aanplanttijd appels

Appelbomen met een naakte wortel zonder pot of kluit kunnen van november tot april geplant worden. Zorg dat je de plant eerst 24 uur laat weken in water zodat de wortels goed vol kunnen zuigen voor een water buffer. Appelbomen in een pot kunnen eigenlijk het hele jaarrond geplant worden, het beste is wel om hele hete dagen te vermijden. Hij kan dan soms zo’n temperatuur klap krijgen dat hij het erg zwaar kan krijgen met wortelen en zelfs dood kan gaan. Ondersteun de boom altijd met 2 palen zodat hij bij een goede zucht wind ook nog recht blijft staan.

Standplaats en bodem

Het is van groot belang dat de appelboom na de aanplant veel zon krijgt en voldoende water. Het water moet wel goed weg kunnen en hij moet niet te lang in natte voeten staan anders kan de boom er dood van gaan. Eigenlijk doet de appelboom het wel op iedere grond als het met niet te dicht is.

Rassen

Er zijn heel veel soorten appelbomen, er zijn bomen die zelfbestuivers zijn. Dit betekent dat je geen andere appelbomen in de buurt hoeft te hebben voor de bevruchting. Maar voor de meeste rassen heb je wel een andere boom nodig voor een goede bestuiving om uiteindelijk dus veel appels te kunnen oogsten. Deze moeten minimaal 25 meter bij elkaar in de buurt staan. Heeft de buurman dus een appelboom is dat voor jou ook genoeg.
Geschikte rassen voor in de tuin zijn:
– Red love

– Rode van Boskoop
– Jonagold

Appels voor in een pot

Appels kun je zelfs in een pot kweken. Kies hiervoor een boompje in een kolomvorm, een boompje die laag aan de grond blijft. Er zijn zelfs speciale Potappels te koop. Kijk eens bij het ras: Redlane of de Goldlane. Dit zijn beide zelfbestuivers en hebben dus geen andere boom nodig om appels te produceren.

Neem voor een appelboom in een pot wel een grote pot met een diameter van ongeveer 35 cm. kies voor een potgrond om de boom in te zetten waar je ieder najaar wat compost aan toevoegt. Dit zorgt voor een betere bodemstructuur waardoor de boom veel gezonder blijft.

Ik heb mijn appels in pot van: Minitree deze staan er nu 4 jaar, en leveren ieder jaar hele mooie bloemen een appels.

Water geven

Is de boom net uitgeplant, dan is het belangrijk dat je hem net even wat extra water geeft. Het is wel de bedoeling dat ze uiteindelijk op eigen benen gaan staan, dus geef op een gegeven moment steeds iets minder. Hij gaat dan zelf opzoek naar water. Mocht het echt meer dan 3 weken niet hebben geregend dan is het slim om wat water bij te geven. Anders lekker met rust laten, daar wordt de boom alleen maar sterker van. Krijgt het blad bruine randjes, dat betekent dat hij te weinig water krijgt en dan zou ik hem zeker wat extra’s geven.

Wanneer kan ik oogsten

Wist je dat het per ras afhankelijk is wanneer de appels te oogsten zijn? Daarom liggen ook niet alle appels tegelijkertijd rijp in de winkels maar zie je in vlagen voorraden binnenkomen, let er maar eens op welke appels er al in september te koop zijn en de appels in oktober. Heel leuk om je eens bewust te worden wat dit met de smaken doet van de appels.
Niet alleen de rassen maar ook het aantal uren zon heeft heel veel effect op de smaak van de appels. Zo komen namelijk de hele zoete appels grotendeels uit Spanje en Frankrijk.

Maar ik snap dat je nu meer wil weten over de appels die bij ons in de moestuinen of tuinen groeien hier in Nederland /België, daarom heb ik een handig testlijstje gemaakt wat je kan uitvoeren om te kijken of de appels te oogsten zijn.

Dit heeft met een aantal dingen te maken namelijk:
1. De kleur van de appel
2. Hoe stevig is de appel
3. Je kan een appel op voorhand testen of de smaak naar wens is
4. Je kan het ook heel goed zien aan de kleur van de zaadjes
5. En vallen de appels van de boom, dan zit je ook meestal goed.

Kleur van de appel
In heel veel gevallen heb je zelf de appelboom aangeplant en weet je dus ook wat voor ras je hebt aangeschaft. Dan weet je welke kleur hij uiteindelijk moet krijgen om rijp te zijn. Aan de kleur van de appel kun je dus ook heel veel zien. Mocht de boom nou al in de tuin staan, dan wordt het wat lastiger natuurlijk. Dan kun je beter onderstaande stapjes volgen om erachter te komen of de appel rijp is. Haal de blaadjes die voor de appels hangen wat aan de kant, zo kan de zon nog wat extra kleuring geven in de laatste periode van de groei.

Stevigheid van de appel
Je kan heel goed voelen aan de zachtheid of hardheid van de appel of hij rijp is. Een rijpe appel heeft is vooral niet te hard en al helemaal niet te zacht dat je zo met je vingers erdoor zit. Test hem dus door er voorzichtig in te knijpen als hij nog aan de boom hangt.

Smaak van de appel
Uiteraard is het ook wel weer afhankelijk van het ras van de appel maar je kan heel vaak de appel eens testen of de smaak al goed is. Dit doe je meestal als je ziet dat de kleur goed is, de stevigheid ook goed is en dan kun je proeven! Is hij naar wens, oogsten maar. Ben je nog niet tevreden dan kun je ze nog even laten hangen.
Kleur van de zaadjes
Ja ook dit is een heel handig trucje, namelijk het testen van de zaadjes. Je kan de appel opensnijden en dan zie je heel snel of de zaadjes bruin of nog wit zijn. Bruin betekend, yes ik ben goed en rijp je kan mij oogsten. Wit is dat het nog niet zover is. Dan laat je de appels nog lekker hangen. Je kan ervanuit gaan dat alle appels aan de boom rond hetzelfde moment klaar zijn, dus de test uitvoeren bij 1 appel is voldoende.

Vallende appels
Vallen de appels van de boom, dan is het in veel gevallen zo dat de appels rijp zijn. Dit is niet zo midden in de zomer. Dan kan het ook gebeuren dat er wel eens een appel naar beneden valt, valappels, die doet de boom vanzelf om de meeste sterke aan de boom te laten hangen die zich beter ontwikkelen en de appels die niet helemaal goed bevrucht zijn in het voorjaar af te stoten. Je kan de appels lekker op de grond laten liggen voor de insecten en de vogels. Maar je kan ook een appelazijn maken van de appels die op de grond zijn gevallen.

Hoe kan ik appels bewaren

– Appels bewaar je het beste in de koelkast, dan stopt het rijpingsproces.
– Wist je dat als appels nog niet helemaal rijp zijn binnen in huis gewoon doorrijpen naast een rijpe appel. Leg ze dan wel buiten de koelkast
– De appels met de dikke schil en de meeste stevige appels kun je langer bewaren van de appels die wat zachter zijn. De zachte appels kun je beter meteen lekkere dingen meemaken zoals onderstaande 2 recepten.
– Zitten er appels tussen die al wat rotte plekjes hebben, haal deze dan bij de rijpe appels die egaal zijn weg. Zo kunnen ze elkaar niet aansteken, dat zou toch zonde zijn.

Appelboom bijvoeden

In het najaar is het slim om wat compost rondom de voet van de plant uit te strooien. De compost kan in de wintermaanden goed zakken en het bodemleven aan het werk zetten. Hierdoor zal er meer voeding ontstaan voor de boom waardoor hij in het voorjaar weer meer bloesem aan zal maken.

Mijn favoriete appelrecepten

Met die heerlijke oogst kun je heel veel maken, hieronder vind je 2 makkelijke receptjes wat ik altijd maak met de appeloogst.

Appelcake

Wat heb je nodig

– 200 gram zachte boter in blokjes
– 200 gram rietsuiker
– 200 gram bloem
– 4 eieren
– 1 zakje bakpoeder
– 1 zakje vanille suiker
– 3 appels geschild in plakjes
– kleine beetje zout

– Een grote kom
– Handmixer
– Cakevorm
– Bakpapier
– Hetelucht oven op 175
– Sate-prikker

Recept

– Doe de zachte boeter met de vanille suiker en rietsuiker in een kom en klop dit met de mixer voor 5 minuten door elkaar.

– Nu kunnen de eieren er een voor een doorheen gemengd worden.
– Zet de oven aan op 175 graden.
– Doe de bloem, klein beetje zout en het bakpoeder erdoorheen en mix dit tot een luchtig cakebeslag.

– Schep het beslag in een cakevorm met daarin bakpapier of vet het in met boter.
– Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in plakjes en duw deze in de cake.

– Zet de cakevorm voor 15 minuten in de voorverwarmde oven van 175°C.
– Na de 15 minuten kun je de temperatuur verlagen naar 160°C en laat nog 40-45 minuten verder bakken.

– Met een prikker kun je tussendoor alvast testen of hij gaar.

– Klaar 🙂

Appelmoes

Wat heb je nodig:
· Glazen steriele potten
· 1 eetlepel suiker
· Halve citroen
· 100 ml water
· 1 kilo Appels

· Staafmixer
Recept
– Schik de kilo net geoogste appeltjes, verwijder de klokhuizen en snij ze in kleine stukjes. Neem een ruime pan en doe hier de appelstukjes in. Voeg hierbij het water, de suiker en een eetlepel citroensap toe. Breng alles aan de kook en zet erna het vuur laag dat het een beetje pruttelt. Laat de appeltjes 15 minuten kapotkoken op het lage vuur met de deksel schuin op pan.
– Hierna kun je de appelmoes nog pureren met de staafmixer als je een gladde appelmoes wenst. – Steriliseer de potten, en giet de appelmoes hierin. Draai de deksels op de potten of sluit de weckpotten met de special sluiting en laat de potten op hun kop afkoelen.
– Na het openmaken van de pot zou ik hem wel meteen opeten om zo schimmel te voorkomen.
– Bewaren in de koelkast is zeker aan te raden. De appelmoes is zeker 2 maanden goed in een gesloten pot.