Floors Moestuin XL _ Update 05

Een nieuwe Floors Moestuin XL update 05. 9 september

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Wat gaat de tijd hard en wat is er in de tussentijd weer veel gebeurd, zo lijkt het misschien niet maar zo voelt het wel in ieder geval 😉 ik ga jullie weer een leuke moestuin XL update geven was er de afgelopen week allemaal heeft plaatsgevonden en wat ik vooral heb geleerd waar jullie ook zeker wat aan hebben.

Bodem verbetering

Zoals jullie inmiddels weten is het perceel een kwekerij geweest. Aan de bodem is 25 jaar niks gedaan omdat hier 25jaar lang worteldoek op heeft gelegen met daarom lavasteentjes voor de pottenhoek. Deze grond hebben we dus door een machine los laten maken [dat lees je in mijn eerste update blog] . Het eerste deel (1250m2) van het perceel hebben we in laten zaaien met een groenbemester [lees in deze blog hier alles over]. We gaan met dit deel pas komende jaren aan de slag, voor nu hebben we er op deze manier minder omkijken naar en de groenbemester verbeterd ook meteen de bodem.

Alles lezen over de planning en de fases van de tuin [lees dan deze blog]

Groenbemester update na 5 weken // Niet normaal hoe snel die zaden groeien, het maakt me zo blij om al dat groen en vooral al dat leven te zien vliegen. Veel bijen, hommels, lieveheersbeestjes en zweefvliegen heb ik al gespot op dit stuk! Ja, we hebben zo’n goede keuze gemaakt om dit te doen!

Dan is nu de volgende stap voor het overige stuk van 750m2 waar we dus wel dit jaar mee beginnen. Deze bodem zaaien we niet helemaal in met groenbemesters maar daar hebben we gekozen voor een andere aanpak. En dat is plaatselijk verbeteren van de stukken waar daadwerkelijk beplanting gaat komen. Dit willen we doen d.m.v. compost op te brengen maar ook gebruik te maken van missende elementen in de bodem.

Mycorrhiza Schimmel

Ik schakel af en toe iemand in voor advies als ik iets niet weet. Jessie Straathof heeft mij in het begin ontzettend geholpen met wat vertrouwen krijgen dat het wel ging lukken met de bodem. Zo gaf ze me ook aan dat het zeker aan te raden is om eens te kijken naar Mycorrhiza Schimmel. Om deze schimmels dus extra toe te voegen aan de bodem. Uhm wat? Haha ja dat vroeg ik dus ook hardop. Ik zal proberen in Jip en Janneke taal uit te leggen wat dit is (na eigen onderzoek).

Wat is Mycorrhiza Schimmel

Mycorrhiza-schimmels zijn speciale schimmels die samenwerken met plantenwortels van de planten die je neerzet. Ze vormen een soort netwerk rondom of in de wortels van de plant. Dit netwerk helpt de plant om beter water en voedingsstoffen, zoals fosfor en mineralen, uit de bodem op te nemen. In ruil daarvoor krijgt de schimmel suikers van de plant, die de schimmel nodig heeft om te groeien. De mycorrhiza-schimmels helpen planten om gezonder te groeien en beschermen ze tegen slechte dingen in de bodem, zoals ziektes. Ze maken de bodem ook beter en vruchtbaarder. En hiervoor heb je dus geen andere goedjes nodig of bergen nieuwe grond.

Grondmonsters door Mariken Schenkeveld

Erna kwam ik in contact met Mariken Schenkeveld* van www.tuiniernatuurlijk.nl . Ze stuurde mij een berichtje via Instagram dat als ik vragen of advies nodig had ontremd de bodem dat ik haar in mocht schakelen en dat deed ik. Ik stuurde haar een mail met alles wat ik wist over de grond met de vraag of ze met mij mee kan kijken wat ik het beste kan doen.

De bodem is zo ontzettend belangrijks voor de groei van niet alleen de moestuin maar ook gewoon als basis van de gehele tuin, dit is de basis en dat wil ik meteen goed aanpakken. Omdat er 25 jaar niks mee gedaan is, vind het ik zeker waard om hier wat onderzoek naar te doen zodat ik weet wat er allemaal aanwezig is in de grond en wat vooral niet. Afgelopen donderdag is Mariken bij mij op bezoek geweest in de tuin om 30 grondmonsters te nemen van het gehele perceel, dit deed ze met een grondstok. Deze stak de 20 cm diep inde grond en de grond die eruit kwam deed ze bij elkaar in een emmer. Dit alles heeft ze gemengd en is naar het Lab gestuurd, we krijgen dan hopelijk deze week of volgende week de uitslag, uiteraard deel ik later hier ook de uitslag en het plan van aanpak hierna.

*Mariken Schenkeveld heeft ruim 20 jaar ervaring in de biologische gewasbescherming in de professionele tuinbouw. In veel verschillende gewassen, zoals glasgroenten, potplanten, kuipplanten en tuinplanten, heeft ze kennis opgedaan. Door de jarenlange ervaring kan ze oplossingsgericht adviseren. Voor vele plagen is een natuurlijke oplossing voorhanden. Steeds zoekt Schenkeveld Natuurlijk Advies naar de beste mogelijkheden om plagen op natuurlijke wijze op te lossen, vaak per plaag en situatie verschillend.

Sporen en elementen

Met het grondmonster wordt vooral gekeken naar de zuurtegraad (PH-waarde), sporen en de elementen die in de grond aanwezig zijn. Als dit alles in balans is, zijn dit bij elkaar eigenlijk alle bouwsteentjes die ervoor zorgen dat jouw planten kunnen groeien en ook lekker groen blad hebben, geen ziektes oplopen, veel bloemen aanmaken en vruchten leveren. Om dus te zorgen dat dit in balans komen, moet ik eerst weten wat er in de bodem zit.

Elementen zijn:

Macronutriënten: stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium en zwavel

Macronutriënten: ijzen, mangaan, koper, zink, boorn, molybdeen, chloor

BRON: Boek Mariken Schenkeveld

Tegels & straatzand

Inmiddels hebben we alle steentjes opgehaald in de straat (via marktplaats en gratis, super) en verzameld op pallets. Het waren in totaal 10 ritjes met veel extra hulp (thanks, Bas & Bas, Veerle, Bart en Tineke). Deze steentjes gebruiken we voor het eerste deel van het hoofdpad naar de schuur en mijn kantoor. Ook is het straatzand geleverd (3m3), dit heb ik laten komen in 3 bigbags dat leek me net iets makkelijker omdat we dit ook in delen uitrijden dus alles dan los laten storten wat niet heel handig want dan ligt het in de weg. Hopelijk kunnen we dus deze week een begin gaan maken van de bestrating!

Vorige week heb ik samen met Bas & Bas een partij grote keien opgehaald. Deze willen we gebruiken als borderranden voor de kas voor een leuke cottage stijl en om (project voor later) om rondom de vijver te leggen! Superfijn dat we ook dit weer op de kop hebben kunnen tikken for free!

Paden in moestuin 1

Oh, dit is zoo ontzettend leuk om ook de moestuin zo tot leven te zien komen, er is misschien nog niet veel zichtbaar maar in mijn hoofd wel. Ik ben heel erg visueel ingesteld en ik zie snel dingen voor me als ik het enkel in 2D uitteken maar als het dan ook daadwerkelijk in het echt tot leven komen geeft dat toch een heel ander beeld. Het ontwerp wordt nog beter dan ik had verwacht op papier. De eerste moestuin hebben we dan ook vanaf de tekening uitgezet in het echt. De tekening met alle maten van de paden werd er weer bij gepakt en de kas, toogje en de eerste moestuinbedden zijn uitgezet.

Ik startte met de paden, hiervoor had ik latten op maat gezaagd zodat je deze over de grond kan halen en de grond meteen wat uitvlakt. De eerste moestuinbedden hebben we uitgezet met een meetlint en erna met steentjes. Deze steentjes vormen de basis van de bakken. Hier bovenop komen moestuinbakken, zelf gemaakt van hardhout. De breedte van de paden voelen heel erg fijn en ruim aan als je er doorheen loopt, je kan er gemakkelijk doorheen met een kruiwagen en ik kan er samen met Bas naast elkaar lopen, dat is ook wel leuk en gezellig. Deze bakken vul ik later af met verschillende grondtypes. Ik wil hierin testen doen om dit ook natuurlijk met jullie te delen. Ik kies voor

  • Potgrond
  • Moestuingrond
  • Mix van tuinaarde en compost
  • Enkel compost

Ik ben erg benieuwd of de groei dan ook echt zichtbaar wordt. Hierover later uiteraard meer.