Klaar voor een nieuwe update van de XL-Moestuin? Ja, ja, het krijgt steeds meer vorm! Nou ja, het plan in mijn hoofd wordt steeds concreter op papier en krijgt ook al de eerste vormen in het echt. Afgelopen weekend hebben wij paaltjes uitgezet in de moestuin, waardoor je wat meer feeling krijgt bij de routing in de tuin.
Tekeningen met afmetingen
Ik vind het belangrijk dat de paden breed genoeg zijn, zodat ik er makkelijk met een kruiwagen overheen kan, dat ik gewoon naast Bas of Flip kan lopen als ik een ronde doe, en dat het daardoor ook veel ruimtelijker aanvoelt. Voordat we die paaltjes uit konden zetten, moest dit natuurlijk eerst uitgetekend worden. Dit heb ik gedaan op de computer, naar aanleiding van mijn tekening van de indeling. Hier heb ik enkel de paden laten staan en er afmetingen bij geplaatst, zodat wij in de tuin makkelijk alles uit konden zetten. Gelukkig werkte de tekening goed.
Het belang van paden in de moestuin
De paden zetten we als eerste uit in de tuin, en dat doen we met een reden. We willen namelijk niet dat alle grond eromheen wordt ingelopen, omdat we op veel plekken planten en bomen willen uitplanten. Ik wil de bodem daar het liefst met rust laten. Daarom is het van groot belang dat we deze paden uitzetten, zodat we ook daadwerkelijk alleen hier lopen.
Lastige materiaalkeuze voor de paden
De materiaalkeuze voor de paden van het eerste gedeelte vond ik best lastig. Je wilt vaak te veel en dan ga je twijfelen, waardoor je uiteindelijk helemaal niet meer weet wat je moet kiezen. Het beste is dan om gewoon een knoop door te hakken en hier ook bij te blijven. Uiteindelijk ben ik eruit gekomen. Ik twijfelde tussen houtsnippers en bestrating. Houtsnippers zijn makkelijk, goedkoop, en zien er mooi en natuurlijk uit. Maar ik wil graag dat dit eerste gedeelte stevig is en ook in de wintermaanden goed beloopbaar blijft, zonder dat ik wegzak of na een regenbui door de blubber naar mijn kantoor moet lopen (ja, dit is misschien een heel praktisch onderdeel, maar hier denk ik liever vooraf al over na 😉). En dan denk je misschien: “Blubber, dat zal toch wel meevallen?!” Het water staat hier echter erg hoog, waardoor de grond gewoon wat zachter is. Daarom wil ik het gedeelte waar ik het meest loop, stevig hebben. Ik heb dus gekozen voor bestrating en dit waren mijn referenties op Pinterst.
Patroon uitkiezen en stenen verzamelen
Deze bestrating wil ik graag in een patroon leggen. Onze buurtjes hadden nog wat stenen liggen, dus we hebben hiermee een patroon uitgelegd en gekeken of we dit wilden. Ja, dit wordt het! Toen was het tijd om uit te rekenen hoeveel stenen we nodig hebben en of we deze eventueel via Marktplaats kunnen vinden. Het eerste gedeelte is ca. 35 m², en dit kwamen we al snel tegen op Marktplaats, zelfs gratis op te halen in de straat. Wat een geluk! Daarnaast berichtte iemand mij twee dagen later (na het posten van een foto op Instagram/Facebook Stories) dat ze nog wat stenen had liggen, ook uit de straat, en dat we deze ook mochten ophalen. Superfijn! 😊 Dit noem ik nog eens duurzaam en lokaal! We gaan alle steentjes deze en volgende week verzamelen op pallets bij de tuin, zodat we alles klaar hebben liggen. Voor het terras voor mijn kantoor zal ik nog wat extra nodig hebben, maar dat komt later. Dit is ook weer ca. 35 m².
Straatzand berekenen voor de bestrating
Dan hebben we nog wel straatzand nodig. Dit kunnen we in de buurt ophalen met een aanhanger. Straatzand zorgt ervoor dat de stenen goed en stevig, en vooral recht, blijven liggen. Wij gaan voor 5 cm onder de stenen (je leest verschillende adviezen van 10 tot wel 20 cm, maar wij kiezen voor 5 cm ophogen, omdat we dit meer dan genoeg vinden en het ook niet kaarsrecht hoeft te zijn). Per 20 m² heb je 1 m³ zand nodig. Je doet lengte x breedte x 0,05 (hoogte van het zand) en zo bereken je de m³ die je nodig hebt. 35 m² x 0,05 = 1,75 m³ totaal straatzand.
Paaltjes uitzetten op een handige manier voor bestrating
De paaltjes hebben we op een heel handige manier neergezet. Ik had hiervoor een bamboestok waar we het 30 m lange meetlint aan hadden vastgemaakt, en dwars nog een meetlint zodat je weet dat je haaks begint. Daar zet je een paaltje neer en ga je verder totdat alle hoeken van de paden een paaltje hebben. Hierna ben ik met een stok langs alle paaltjes gelopen met een gevulde zak om de grond wat aan te drukken. Heel primitief, maar dit kun je natuurlijk ook met een wals doen. Die hadden we niet, dus dan pak je wat anders, haha! Op deze manier krijg je een heel goed beeld, en we zijn er blij mee.
Starten met de bestrating
Zodra we starten met de bestrating, zetten we eerst alle randen uit met stenen, zodat we het pad beter kunnen zien en kunnen bepalen of we de looplijn goed vinden. Daarna vullen we dit op met stenen in een patroon. Ons idee is nu om het op deze manier te doen (zie de foto).
Afwerking van Moestuin 1 en 2
de afwerking van moestuin 1 wordt gedaan met houtsnippers, houten bakken en één gemetselde koude bak met ruiten erop. Hiervoor hebben we dus bijna geen stenen meer nodig. Voor moestuin 2 willen we de afwerking met gras doen, maar hierin ben ik nog niet 100% zeker. Ik werk het per onderdeel af en kies dan concreet, zodat ik het behapbaar houd en mijn opties openlaat. Hierdoor kan ik creatief blijven en me niet te veel vastpinnen. Ik ben benieuwd of jij ervaring hebt met gras als paden; laat het me vooral weten via een berichtje. Dus zowel je voor- als nadelen!
Bebouwing
Ik had ook nog een losse tekening gemaakt voor alle bebouwing. Dit klinkt misschien alsof er enorme panden komen te staan, maar dat is zeker niet zo. Dit is agrarische grond, en hier mag je enkel lage schuurtjes neerzetten van maximaal 2,5 meter hoog, en daar houden we ons uiteraard netjes aan.
Voor het eerste deel komt er een schuurtje met daaraan een overkapping, een kantoor waar ik ook workshops kan geven met daaraan een overkapping, een kas met daaraan een klein schuurtje die ik samen met @royalwell aan het ontwikkelen ben, en een DIY ronde moestuinkas die ik van hout ga bouwen. Dit ontwerp maak ik pas later in de winter, want dit zal een project worden voor het voorjaar.