Zomerklussen in de moestuin

Heerlijk de moestuin op het moment en het is vol op genieten. Maar vergeet ook niet af en toe even een rondje in de moestuin te doen. Ik heb een handig lijstje hieronder van een aantal klusjes voor de moestuin in de zomermaanden.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Klusjes in de Moestuin tijdens de Zomermaanden

Wat een weer! Met de warmte op het moment is het een heerlijke zomer voor wie van zon houdt, maar voor de tuin kan het best wel een uitdaging zijn. Sommige gewassen groeien erg goed onder deze weersomstandigheden maar sommige ook niet.

Hieronder zijn een aantal klusjes die je nu kunt doen:

  • Water geven: Geef vaste planten niet dagelijks water. Als je planten te vaak kleine hoeveelheden water geeft, blijven de wortels oppervlakkig. Als de bladeren gaan krullen, heeft de plant water nodig. Als er twee weken geen regen is gevallen, kan het moeilijk worden voor de planten om water uit de grond te halen. In dat geval, sproei dan bij. Voor de moestuinplanten, die meestal jaarlijks vervangen worden, geef ik ‘s ochtends water voor de zon in de tuin staat. Bij extreem warme dagen geef ik om de twee dagen extra water.
  • Invriezen van oogst: er is altijd een periode dat je ineens heel veel oogst hebt van een gewas, wat dacht je van ineens heel veel blauwe bessen. Ik vind het zonde om ze alleen meteen op te eten. Het fruit vries ik dan ook in zodat ik wat meer een bulk kan verzamelen en het hierna kan gebruiken voor jam of lekker voor de smootie. Het fruit leg ik altijd eerst op de vriezerlade, zodat ze los van elkaar invriezen en je ze erna heel gemakkelijk in een zipzak kan doen.
  • Onkruid wieden: Warmte, af en toe een regenbui, en het water dat je zelf geeft, zorgen ervoor dat planten goed groeien, maar dat geldt ook voor onkruid. Verwijder onkruid regelmatig om te voorkomen dat het de door jou geplante gewassen overwoekert.
  • Kruiden oogsten: Oogst kruiden en maak er bijvoorbeeld een heerlijke kruidenthee van. Probeer combinaties zoals dropplant, citroenmelisse en venkel, of munt met citroenverbena. Ook brandnetels, die vaak als onkruid worden gezien, kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld met citroenverbena.

 

  • Drinkplekjes voor dieren: Bijen en hommels hebben ook water nodig. Creëer een drinkplek door een ondiepe schaal te vullen met steentjes, stukjes hout en eventueel wat mos. Als je een vijver hebt, kunnen waterlelies een goede rust- en drinkplek bieden voor deze insecten. Maar je kan dit ook al maken van een stok met hieraan schelpen geplakt. Zorg wel dat de schelpjes dan altijd vol water staan.
  • Uitgebloeide bloemen verwijderen: Verwijder uitgebloeide bloemen, zoals van cosmea, stinkertjes of Oost-Indische kers. Dit bespaart de plant energie, die dan kan worden gebruikt voor het groeien van nieuwe bloemen.
  • Knoflook en uiten oogsten: Ja dit jaar was de oogst wat later, dit heeft alles te maken met de koude maanden in het voorjaar en alle nattigheid. Knoflook en uien zijn te oogsten zodra het loof gaat hangen op de grond en dit droogt. Oogst alle bollen en leg ze een aantal dagen te drogen op de grond in de moestuin. Hierna kun je er zelfs een leuke vlecht van maken. Op mijn instagram kun je een filmpje vinden hoe ik dat doe.
  • Planten bijvoeden: in het groeiseizoen is het goed om de eens bij te voeden, vooral als je merkt dat de groei vertraagt of de bladeren geel worden, wat kan wijzen op een voedingsstoffen tekort. Gebruik hiervoor een vloeibare plantenvoeding voor planten in potten en voor de volle grond kun je een compost of een kant en klare moestuinvoeding in droge variant kopen. Hier zitten vaak de juiste verhouding voedingstoffen in aan kalium, fosfor en stikstof.
  • Mulchen: Met de warmte is het verstandig om de bodem te bedekken. Dit geldt zowel voor planten in potten als voor planten in de volle grond. Gebruik houtsnippers voor fruitstruiken en bomen in de volle grond, en ook voor planten in potten. Voor de volle grond kun je stro gebruiken, omdat dit het jaar erna gemakkelijker op te ruimen is. Houtsnippers onttrekken namelijk stikstof uit de bodem, wat je juist nodig hebt voor de planten in de moestuin.

Met deze tips kun je de tuin gezond houden en zorgen voor een bloeiende oogst.