Komkommers op zoet-zuur

Komkommers zou iedereen in de moestuin moeten hebben, want naast de mooie bloemen waarmee je de bijen blij maakt, geeft één plant veel vruchten.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

 

Komkommers op zoet-zuur!

Komkommers zou iedereen in de moestuin moeten hebben, want naast de mooie bloemen waarmee je de bijen blij maakt, geeft één plant veel vruchten. En ze groeien deze maand ook erg snel. Eigenlijk zijn de augurken afgeleid van de komkommer maar dan ingemaakt in zuur. Wacht je te lang dan worden de vruchten zacht en zijn ze na verwerking veel minder lekker. Augurken of komkommers inmaken is heel gemakkelijk. Bovendien kun je iedere pot een ander eindresultaat geven door te variëren met de verse kruiden uit je tuin. Het recept dat je hierna vindt, kun je ook bij veel andere groentes toepassen. Denk aan Oost-Indische kerszaden, cucameloen, bieten, wortels, courgette en radijsjes.

 

Heb je ineens heel veel vruchten kunnen oogsten dan zou ik ze lekker inmaken. De smaak gaat snel achteruit als ze zacht worden en dan vind ik ze minder lekker.

Voordat je de augurken gaat inmaken, is het belangrijk om ze goed schoon te maken. Doe dit onder stromend koud water en haal de ‘stekeltjes’ van de vrucht af. Dat gaat heel makkelijk met een pannensponsje of een oude tandenborstel. Natuurlijk kun je ze ook met je handen afvegen, maar dat is een stuk pijnlijker, weet ik uit ervaring 😊

  1. Haal de stekeltjes van de komkommers af. Neem een grote kom waar 1 kg komkommers in past en vul deze met 1 liter water tot de komkommers onderstaan. Doe hier 80 gram tafelzout bij en laat dit gedurende 48 uur intrekken. Hierna spoel je de augurken af met koud water.
  2. Snijd de augurken in plakken, reepjes, blokjes of laat ze heel en doe ze in 3 steriele potten 450ml inhoud*. Kook 200 ml azijn (witte wijnazijn, inmaakazijn of gewone azijn) met 150 ml witte wijn en 150 ml water en voeg als laatste 80 gram suiker toe. Laat dit goed inkoken totdat de suiker is opgelost.
  3. Doe de kruiden naar wens (tijm, rozemarijn, venkel, paprikapoeder, dragon, kruidnagel, peperkorrels, laurierblad, enzovoort. Mijn favoriete kruiden zijn venkelzaad, paprikapoeder en kruidnagel) in de pot met augurken en giet het azijnmengsel erbij. Vul ze helemaal tot de rand en draai daarna de dop er goed en stevig op. Laat de pot met inhoud op z’n kop afkoelen. Doordat je de pot op z’n kop zet als de binnenkant nog warm is, zal de pot vanzelf vacuüm trekken en kun je de augurken veel langer bewaren.
  4. Nu moet je even geduld hebben. Na circa drie maanden kun je de augurken lekker opeten.

*Potten steriliseren: spoel de potten die je gaat gebruiken af onder de kraan. Neem een bakplaat, zet hier de glazen potten op en schuif deze in de oven. Laat de oven geleidelijk aan warm worden tot 120 graden. Haal de potten uit de oven als de oven de 120 graden heeft bereikt, dit is ca. 10 minuten; ze zijn dan steriel. Doe de deksels voor de potten ondertussen in een bak met kokend water en laat de rubberen ring die aan de binnenkant zit warm worden zodat hij straks de pot beter afsluit. Als de potten, deksels en ringen niet brandschoon zijn, gaan de  augurken schimmelen.

Tip 1: schrijf op de pot wanneer je het hebt ingemaakt, zodat je dat niet vergeet.

Tip 2: azijn heeft een stevige aanwezige geur. Ik raad af om met je gezicht boven de pan azijn te hangen als het kookt. Ik kon de hele avond niet echt lekker zien zonder te tranen, ☹

Tip 3: Wil je fruit inmaken, zoals rabarber, aardbeien, frambozen, bramen of blauwe bessen, dan gebruik je uiteraard geen azijn, maar veel water en suiker.