FLOORS MOESTUIN XL
“Een belevenis vol creatieve ideeën voor de eetbare tuin, geschikt voor mens en dier.”
Ontzettend mega super leuk! Ik kijk hier dus al zo lang naar uit, en heel eerlijk: ik vind het ook heel spannend. Er komt namelijk uitbreiding op Floors Moestuin, namelijk Floors Moestuin XL. Een plek waar ik eindeloos kan knutselen, testen, tuinieren, schrijven, mijn workshops kan geven op eigen locatie (bij mij in de tuin, hoe leuk is dat!), met mensen samen kan werken (vrijwilligers en partners) en vooral kan doen waar ik het meest blij van word: creëren. Ik ga je hieronder meenemen in de wie, wat, waar, etc.
Waarom ga ik uitbreiden
Voor degenen die mij wat vaker zien en spreken, weten dat ik al twee jaar bezig ben met het zoeken naar een geschikt stukje grond. Ik heb dan ook meerdere opties bekeken en hierdoor steeds beter een beeld gekregen van wat ik wil en vooral hoe ik het wil. Het uitbreiden van de tuin heeft veel persoonlijke redenen. Wij wonen nu vijf jaar in dit huis in Boskoop en hebben hier de tuin, zoals jullie weten, van tegels naar groen getransformeerd. Dit hele proces vonden wij fantastisch om te doen, maar we zijn klaar met bouwen hier. De plek is heel fijn en hier kan ik dan ook heel goed ontspannen.
Lees verder om alle plannen en plattegronden te vinden
Ik vind het leuk om mezelf te blijven uitdagen, dingen te leren, dingen te testen, vooral gewoon doen en van de fouten leren. Zo doe ik het al jaren. Een plek waar dit buitenshuis kan, waar ik naartoe kan gaan, kan rommelen en weer lekker naar huis kan gaan waar het af is, zie ik dan ook als een ontzettend groot pluspunt. Ik hou heel erg van bouwen, ik ben creatief en knutsel al van een tak een heel project. “Laat mij maar lekker rommelen,” zeg ik dan ook altijd, en dat is ook zo. Daar word ik gewoon heel erg blij van. Het maken van bouwwerken, maar ook het zaaien van zaden en het creëren, is dan ook hetgeen wat ik het allerleukste vind.
Ik ben lang bezig geweest met deze zoektocht: wat vind ik nou echt leuk, hoe wil ik mijn tuin voortzetten op een duurzame manier zodat het voor mij het allerleukste blijft en zodat ik jullie er ook nog eens blij mee maak. Dat is blijven doen waar ik het gelukkigst van word, want dat draag ik ook weer over aan jullie. Snap je het nog? 😉 Deze tuin wil ik ook zien als een tuin waar ik kan verbinden met anderen, niet alle dagen, want ik vind alleen zijn ook heel fijn, maar ik zou het ontzettend leuk vinden om samen te werken met mensen, om van elkaar te leren en elkaar vooral te helpen.
Zo komt Harry de Imker zijn bijenkasten in de bloemenweide plaatsen, hoop ik met wat vrijwilligers de tuin te kunnen bestieren en kan ik oogst aanbieden aan mensen uit de buurt als ik hier zelf te veel van heb. Dit gaat allemaal nog vorm krijgen en dat gaat ook vanzelf goedkomen als daar de tijd voor is. Geen haast, geen druk. Ik ga me niet gek laten maken door meningen en goedbedoelde adviezen van anderen, en we doen het vooral op onze eigen manier. Ja, ik zeg ‘onze’, want ik kan dit natuurlijk niet helemaal alleen doen. Bas zal mij hierin ook veel meer gaan helpen en daar hebben we samen ontzettend veel zin in. Ik ben heel benieuwd wat voor moois dit nieuwe avontuur ons gaat brengen!
Waar is de nieuwe tuin
De nieuwe Floors Moestuin XL is gelegen in Boskoop, midden in het Groene Hart en echt in het centrale punt tussen alle kwekers. Boskoop is een kwekersdorp waar al jaren bomen en heesters worden gekweekt. Ik zit dus in het hart van het groen. Ik kijk uit op achtertuinen, want veel van de tuinderijen worden tegenwoordig omgezet tot woonkavels. Ik kijk uit op een ilex-kwekerij en moet langs een autoverhuurbedrijf om op mijn kavel te komen, in verband met het recht van overpad. Het heeft dus iets industrieels en je denkt misschien eerst: ‘Moet ik hier echt zijn?’, ‘Huh, waar ga ik heen?’. Dat had ik namelijk eerst zelf ook. Maar dat maakt het leuk, een verrassing, want daarna kom je uit op het kavel waar ik de Floors Moestuin XL start en waar ik mensen een groene oase in laat stappen waar je je ogen uitkijkt!
Waar ga ik de tuin voor gebruiken
Doel van Floors Moestuin XL:
- Inspireren en mensen laten starten met een moestuin of eetbare tuin.
- Een belevenis creëren en voorbeelden opzetten rondom de eetbare tuin om het zo makkelijk mogelijk te maken.
Wat is er te zien in Floors Moestuin XL:
- Moestuinen in verschillende maten en vormen.
- Inspiratie voor verschillende budgetten (diy-projecten).
- Testlocatie van diverse producten en manieren van tuinieren.
Wat is er te doen in Floors Moestuin XL:
- Workshops en lezingen over diverse onderwerpen.
- Meeloopdagen met vrijwilligers. (Mocht je in de buurt wonen Biezen – Boskoop, dan kan je je nu al aanmelden via de mail Info@floorsmoestuin.nl)
- Plantjesmarkt (april en mei).
- Open dagen en rondleidingen (mei tot oktober).
- Diverse plukdagen voor particulieren met een strippenkaart (juni tot oktober).
Indeling en verdeling
Het stuk grond is in totaal 2000m² waar ik officieel vanaf 1 augustus kan starten. Ik verdeel het land in verschillende stukken om functies van elkaar te onderscheiden en een overzichtelijk plan te maken waarmee ik als eerste start. Het is een meerjarenplan zoals je je kan voorstellen want ik kan niet alles in een keer doen.
Eerste deel (500m²): 2025
- Bestemming: Bloemenweide en groenbemesters.
- Doel: Verhoging van biodiversiteit en verbetering van de bodemstructuur.
- Extra: Plaatsing van een bijenkast van een imker.
Tweede deel (200m²): 2025-2026-2027
- Bestemming: Productiegebied.
- Doel: Productie verhogen voor plukdagen in de wijk.
- Planning: Beplanting in het tweede jaar, productie in het derde jaar
Derde deel (550m²): 2025-2026
- Bestemming: Siermoestuinen.
- Doel: Inspiratiebron voor bezoekers en locatie voor workshops en rondleidingen.
Vierde deel (750m²): 2024-2025
- Bestemming: Siermoestuinen, start in het eerste seizoen.
- Doelen: Werkplek, opslagruimte, ontvangstruimte voor workshops.
Bebouwing en infrastructuur 2024:
- Werkplek, overkapping en schuur.
- Paden: Houtsnippers, halfverharding met schelpen en grindpaden.
- Grondverbetering.
- Beplanting: Bomen, heesters en kleine beplanting.
Concept tekeningen – Deel 1
Hoe ver zijn we nu
Ik ben druk in gesprek met partijen om te kijken wat we voor elkaar kunnen doen, want je kunt je voorstellen dat zo’n enorm project natuurlijk ook gewoon geld kost. Gelukkig werk ik al jaren samen met vaste partners zoals Gardena, Pokon, en nu is Outdoor Life daar ook bijgekomen. Achter deze bedrijven sta ik 100%, en zij ook achter mij. Ze zullen me dan ook ondersteunen met materiaal voor het aanleggen van de tuin, en daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor.
Voordat ik überhaupt van start kon op de plek, moest de grond klaargemaakt worden. Er lag namelijk lava met daaronder worteldoek. Dit gebruiken kwekerijen waarin er enkel in potten wordt gekweekt als ondergrond om de potten neer te zetten. Het laat goed vocht door natuurlijk, maar je kunt je voorstellen dat onder dat lava de bodem er niet zo best uitziet. En dat is ook het geval: er is zeker meer dan 20 jaar niks met deze grond in de volle grond gedaan, dus daar is flink wat werk aan de winkel.
Het lava is verwijderd en het worteldoek ook. Hierna is de bodem losgemaakt; dat hebben ze met een machine gedaan. Het leek net een klomp beton. Ik weet dat dit niet goed is voor de bodemstructuur, maar hierna gaat het alleen maar beter worden, want er was geen beestje te bekennen in de grond. Het is circa 35 cm diep gespit. Hierdoor kwam de bodem flink omhoog en er zit weer wat lucht in. Het droogt goed op. Er lag wel heel veel puin, glas, wortels en staal in. Dit hebben we er in een paar dagen met de hand alleen tussenuit gehaald.
Aan de kant van de sloot is de grond op verschillende plekken wat weggelopen. Dit kwam omdat er leidingen door de beschoeiing (de houten planken die de grond tegenhouden zodat het water niet de sloot in loopt) heen gingen voor het waterinstallatiesysteem. Dit systeem is eruit gehaald, want dat was niet meer bruikbaar. De grond is opgehoogd aan de slootkant met 65 m³ tuinaarde. Dit is gewone basisgrond om het geheel aan te helen en gelijk te krijgen. Vanuit hier ga ik de delen die ik ga aanpakken ook meteen verbeteren.
Ik start eerst met 750 m². Ik begin vanaf achteraan. Hier komt mijn kantoor te staan, een schuur, een plek waar ik de workshops kan geven en plekken waar ik de eerste moestuinen ga ontwikkelen. Een klassieke rechte moestuin met een kas van Royal Well met aangrenzend schuurtje (deze ben ik nu met hen aan het ontwikkelen). Hiervoor komen houten verhoogde bakken, een klassieke opgemetselde koude bak en veel fruit in combinatie met groenten. Ik ben erg benieuwd naar de kas, want ik heb natuurlijk altijd enkel een zelfgemaakte kas gehad.
Daarnaast komt er een ronde moestuin met daarop een zelfgemaakte ronde kas. Ik ga hier ook werken met wat verhoogde vakken, ook met name omdat ik goede vruchtbare grond in de vakken kan verwerken en volgend seizoen ook al de moestuin kan draaien. Hieronder zie je een beetje de impressies welke kant ik op wil voor het eerste jaar. Dit is een concept, dus dit zal zeker nog 10 keer wijzigen, mezelf kennende 😉 maar zo is er een richtlijn, zodat ik weet wat ik nodig heb aan materialen en goed voorbereid met de partijen in overleg kan gaan om zo een superplan neer te zetten.
Alle overige 1250 m² laat ik inzaaien met een groenbemester. Dit ga ik niet zelf doen met de hand, hoe graag ik dat ook zou willen, maar ik hou mijn rug liever vrij voor andere klussen die nog gaan komen. Er gaat een biologische groenbemestermix op: Phacelia, Alexandrijnse klaver (vlinderbloemige, stikstofbinder), Niger, Zomerwikke (vlinderbloemige, stikstofbinder). Dit komt dit jaar nog op en in bloei en zorgt voor een betere bodemstructuur, naast nog veel meer voordelen.
Voordelen van deze groenbemesters:
- Het zorgt dat onkruid niet het hele stuk grond overneemt,
- Het beschermt de bodem tegen wegspoelen, uitdrogen en verbranding.
- Als de groenbemesters afsterven en verteren verhoogt dit de organische stof in de bodem wat het meteen voedzamer en vruchtbaarder maakt. Hierdoor zullen er meer schimmels en bacteriën vormen in de bodem die je wil hebben voor een gezonde bodem.
- Het verbetert de bodemstructuur omdat het wortelstelsel het los maakt. Hierdoor kan water beter weglopen.
- De bloei van de bloemen helpt meteen bij de verbetering van de biodiversiteit.
Nou dit was het voor zover, zodra er weer van alles te delen is dan zal ik weer een leuke blog plaatsen met de ins en out. Laat me vooral weten waar je nieuwsgierig naar bent en als je vragen hebt, weet je me te vinden.