Rucola groeit bij mij eigenlijk altijd in de moestuin omdat ik zelf erg graag en veel weet. In het voorjaar, zomer en zelfs de wintermaanden is er rucola te vinden in de moestuin. Maar hoe zorg je er nou voor dat je het hele jaar door rucola uit je eigen tuin kunt oogsten?
Rucola zaaien
Rucola kun je het hele jaar door zaaien, dit kan binnen in huis in een zaaitray, vanaf januari in een koude bak of een kas, en in februari tot november buiten meteen in de volle grond. Het zaaien in de volle grond van rucola is aan te raden, deze zaailingen houden er namelijk niet van om verspeend te worden. Verspenen is het verplanten van een zaailing naar een nieuwe omgeving. Als de wortels nog zo fragiel zijn dan red het plantje het vaak niet, en dat is zeker bij rucola zo. Zaai het dus meteen op de plek waar je het ook wil hebben groeien in de moestuin.
Bodemwens rucola
Rucola groeit eigenlijk overal, dus je kant het overal tussenzaaien waar je nog een plekje hebt. Is het je wel eens opgevallen dat als je bij het stoplicht staat dat hier soms gewoon rucola bovenkomt. Dit is de eetbare wilde variant, dit wil meteen ook zeggen dat het weinig eisen stelt aan de bodem.
Rucola verzorgen
- Dit is een plantje dat niet heel erg van de warmte houdt, staat hij in de volle zon in de zomer dan schiet hij wat sneller door in bloei. Deze bloemen kun je eten maar de bladeren, waar je het bij rucola voor doet, blijven dan erg klein.
- Het houd van veel vocht dus zorg ervoor dat je na het zaaien, vlak aan de grond en licht afdekken met wat grond, meteen water geeft met een gieter met broeskop.
- Zaai de rucola beter niet te dicht op elkaar, de zaden moeten dan er met elkaar concurreren en daardoor worden de planten vaak wat zwak en blijven klein. Je kunt beter wat afstand houden zodat de plantjes voor zichzelf voldoende ruimte hebben om te groeien waarvan je dan ook meteen maanden kunt oogsten.
- Mocht je wel te veel op elkaar gezaaid hebben dan is het aan te raden om de zaailingen uit te dunnen zodra er teveel op een plek groeit. Uitdunnen is het weghalen van zaailingen zodat alle plantjes die overblijven volgende ruimte hebben.
Kenmerken Rucola
Zaaien binnen: het hele jaar door
Zaaien buiten: maart – september
Oogsten: april – november
Kiemtijd: 6-18 dagen
Kiemtemperatuur: 10-18 graden
Plantafstand: 10 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Houdbaarheid van de zaden: 4 jaar
Standplaats: zon halfschaduw
Grondsoort behoefte: losse, waterdoorlatende, voedzame grond
Voeding: geen
Familiegroep: koolgewassen
Starters niveau: *
Gewenste zonuren: 4 uur
Bijzonderheden: rucola zaait snel uit, handig zo hoef je nooit meer rucola te zaaien in de tuin
Leuke rassen rucola
- Wasabi rucola – dit is de meest pittige rucola
- Gewone rucola – deze rucola is mild van smaak, maakt witte bloemen aan die juist weer lekker pittig zijn. Deze kun je dus in combinatie kweken met een pittige rucola. Hiervan eet je dan met name de bloemen.
- Wilde rucola – dit is de rucola die je tussen de stenen ziet verschijnen op het voetpad bijvoorbeeld. Deze rucola maakt uiteindelijk gele bloemen aan, deze zijn ook eetbaar.
- Rucola Dragons Tongue – deze heeft een paarse nerf met grond blad
Rucola oogsten
Rucola is te oogsten na een week of 4 a 5, het groeit vrij snel en zelfs de spruiten (jonge kiemen) kun je hiervan al eten. Hoe kleiner het blad, hoe pittiger de smaak is. Laat je de bladeren staan en laat je ze tot bloei komen dan is dat niet alleen goed bij de bijen maar ook erg lekker. De rucola bloemen zijn eetbaar. Laat je de bloemen daarna weer staan en doorschieten naar peulen dan kun je er zelfs zaden van oogsten om het volgende seizoen weer opnieuw te zaaien.
Waarvoor gebruik je rucola
Ik heb altijd rucola in de tuin groeien omdat je er juist heel veel mee kan.
- Je kan de verse blaadjes plukken voor op een broodje met kaas
- De bloemen zijn eetbaar en heerlijk in een salade.
- Je kan het toevoegen aan een rode pastasaus om het wat pit bij te geven.
- En je kan er een pesto mee maken.
Rucolapesto maken
- 100 g rucola en of met radijsloof
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 50 g pijnboompitten
- 1-2 teentjes knoflook
- 100 ml extra vierge olijfolie
- Sap van een halve citroen
- Zout en peper naar smaak
Instructies:
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat ze erna afkoelen.
- Doe de rucola, geroosterde nootjes, geraspte Parmezaanse kaas en knoflook (deze kun je eerst even kort fruiten zodat je minder de nasmaak in je mond houdt) in een keukenmachine of blender.
- Mix alles door elkaar. Doe hierna de olijfolie erbij en pureer door totdat het mooie pesto is geworden.
- Voeg het citroensap toe en meng nog even kort. Breng op smaak met zout en peper.
- Deze pesto blijft ongeveer een week goed en bewaar het in de koelkast, zorg altijd dat de bovenkant van de pesto bedekt is met een laagje olie, zo gaat het niet schimmelen.
Foto is uit mijn archief – 2015