Tuinupdate augustus
Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Halverwege de week startte de dag met veel regen, waar ik heel erg blij van werd. Het is namelijk zo ontzettend droog. Overal is het gras dor en laten de bomen hun blad al vallen. Eindelijk eens weer wat extra water voor de plantjes. Dit geldt niet alleen voor de moestuin of het grasveldje, maar ook voor alle andere plantjes. Wat mij heel erg opviel, was dat er helemaal niet zoveel vogels meer bezig zijn in mijn moestuin. Normaal zie je altijd wel wat merels de aarde omspitten opzoek naar wormpjes. De eerste druppels vielen en daar waren de wormen weer. Dit is eigenlijk natuurlijk heel erg logisch, want wormen houden ook van vocht. Ik ben dus heel blij dat het weer even omgeslagen is.

Water opvangenn
De komende dagen gaat het flink regenen, dus zet een waterton in de tuin. Regenwater is en blijft het allerbeste voor de plantjes, want hier zit namelijk geen kalk in. Het is dus sowieso aan te raden om er eentje neer te zetten in de tuin.

Tomatenn
Wat zijn ze mooi en wat hangen er veel. Wist je dat tomaten eigenlijk helemaal niet zo van water houden wanneer het grotere planten zijn. Vandaar dat de tomatenplanten het nu ook zo goed doen. In de kas voor de kweek krijgen ze ook helemaal niet zoveel water. Te veel water kan zelfs de tomatenoogst ruïneren. De tomaten zuigen zich dan vol met water, waardoor ze op een gegeven moment uit elkaar klappen. Deze tomaten kun je dan trouwens nog wel gebruiken voor sauzen, dus je hoeft ze niet weg te gooien. Daar ga ik de komende weken wel op letten. Naast dat de planten vol hangen met groene tomaten heb ik ook al flink wat rode tomaten kunnen oogsten, waaronder een megagrote tomaat, echt bizar!


Bomen
Wat ik hierboven ook al aankaartte, is dat de bomen hun blaadjes laten vallen. Dit is zo ontzettend gek, want dat doen ze normaal pas in de herfst. Het voelt gewoon een beetje herfstig aan met al die blaadjes op straat en in de moestuin. Weet je waarom de bomen hun blaadjes laten vallen? Blaadjes aan de bomen hebben vocht nodig om groen te worden en te blijven. Als de boom te weinig water kan vinden in de bodem gaat hij maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de boom niet doodgaat. Een hele logische reactie is dan dus dat de boom zijn blaadjes laat vallen. Het water gaat dan naar de boom en niet meer naar de blaadjes. De boom doet dit dus uit pure noodzaak om niet dood te gaan. Het is zo bizar hoe sterk de hele natuur op deze temperaturen reageert.

Pompoenen en courgette
Helaas zijn er een aantal plantjes gesneuveld deze week, waaronder een courgette- en pompoenplant. Meneer mol is flink bezig in de moestuin en heeft een aantal planten uit de grond gedrukt. Door de warmte en gebrek aan water op dat moment hebben deze plantjes het niet overleefd. Ook hier gaat er zeker nog wel eens wat mis. De pompoenplanten heb ik inmiddels getopt. Het toppen doe je op een gegeven moment als er genoeg vruchten aan een plant zitten. De voeding die de plant uit de grond haalt, gaat dan heel gericht naar deze vruchten en niet meer naar het aanmaken van nieuw blad. Ik heb aan iedere plant (ik heb er 3) 3 vruchten zitten. Alle toppen heb ik verwijderd.


Zonnebloem
Wat staat hij er prachtig bij. Ik was er echt van overtuigd dat ik een rode zonnebloem had gezaaid. Ik was zo benieuwd en vol spanning wachtte ik rustig af. De plant had ik ondertussen gestut aangezien hij zo groot en zwaar was geworden. Maar het is uiteindelijk toch een gele zonnebloem geworden. Deze is ook heel erg mooi, maar net wat anders dan ik had verwacht.

Bieten
De eerste bietjes zijn geoogst en we hebben er heerlijk van kunnen eten. Iemand vroeg mij hoe je deze het beste kunt bewaren? Zelf oogst ik meestal alleen wat ik ook echt ga eten. Bieten blijven namelijk het beste in de grond, dus ga je ze niet eten, laat ze dan ook vooral zitten. Mocht je ze wel oogsten, maar eet je ze niet die week, haal het loof eraf, maar laat ongeveer 5 cm loof eraan zitten en leg ze dan in de koelkast. Op deze plek kunnen ze ongeveer 3 weken goed blijven.

Muggenn
Hebben jullie ook last van muggen binnen en in de moestuin? Mijn moeder kwam met de gouden tip over iets wat ze vroeger wel vaker in de tuin had staan. Het is een soort van ‘Oma weet raad’; Citroengeraniums. Ze zien er mooi uit, maar dienen dus ook om muggen op een afstandje te houden.

De komende weken blijft de temperatuur wat lager, maar houd wel echt het weerbericht in de gaten. Merk je dat er toch heel weinig water uit de lucht gaat vallen, sproei dan vooral bij.