Moestuinupdate eind mei
admin
0 Minuten om te lezen

Daar zijn we weer met een leuke, nieuwe update over de moestuin. Het wordt groener en groener en ik word vrolijker en vrolijker. Ik vind deze periode van het jaar heerlijk (buiten de hooikoorts dan), want alles wordt weer zo lekker groen. Als ik een paar dagen niet in de moestuin ben geweest, springen er weer allerlei kleine, groene sprietjes boven de grond. Soms verschijnt er ook onkruid, maar dit moet je gewoon snel weghalen en dan is er helemaal geen probleem.

Planten ondersteunen
Bijna alles is naar buiten en staat ook al in de volle grond. Ik had eerst alle plantjes een paar dagen buiten in de platte bak laten wennen en erna heb ik alles zorgvuldig uitgeplant. Wil je hier meer over lezen, ga dan even naar de blog [afharden en uitplanten]. Heel veel planten behoeven nog wel wat extra aandacht, naast het uitplanten. De tomaten vallen namelijk om als je ze niet langs een touw of tomatenspiraal laat groeien. Als de tomaten in aanraking komen met de aarde zullen de vruchten ook sneller gaan rotten. Hieronder heb ik een overzichtje gemaakt voor de planten waar ik iets qua bescherming heb toegevoegd.

Tomaten – bamboestok met daaraan een touw waar ze je ze langs kunt wikkelen. De planten vallen dan niet om en zullen hierdoor ook niet doodgaan.

Aardbeien – de bodem onder de planten heb ik afgedekt met stro. Dit zorgt voor een bedje waar de aardbeien op kunnen vallen. Er groeit minder onkruid en het blijft wat langer vochtig in de grond. Hierna heb ik de planten afgedekt met netten. Zo kunnen de vogeltjes er niet bij. Ze zijn er dol op, dus vergeet dit niet.

Koolgewassen – de kolen zijn bij mij voorzien van vliesdoek. Voorgaande jaren had ik dit niet gedaan en heel veel planten zijn toen opgegeten door rupsen. Dit worden uiteindelijk mooie vlinders, maar ze eten wel alle planten kaal. De plant haalt het niet en gaat dan dood. Door vooraf de planten al af te dekken, dood je de rupsen niet, maar zorg je ervoor dat ze een ander plantje uitzoeken en niet die van jou.

Courgette, pompoen, paprika, aubergine – voorzien van een laagje cacaodoppen bij de voet van de plant. Waarom de schilletjes van de cacaobonen zo goed werken, zal ik je hieronder even vertellen. Het is namelijk niet alleen om de slakken op een afstandje te houden vanwege de scherpe randjes, maar ook omdat je het gebruikt als een soort bodembedekker genaamd mulch. Mulch is een laag van bijvoorbeeld gras, stro, houtsnippers of cacaodoppen die je gebruikt rondom de planten. Het geeft onkruid minder de kans op te komen, omdat er geen licht bij de bodem kan. De voedingstoffen in de grond gaan dus gerichter naar de plantjes toe. Het verbetert de bodemstructuur, omdat je de beestjes in de grond aan het werk zet om deze laag te verwerken. De bodem wordt er ook nog eens luchtiger door. Door een verbeterde bodemstructuur dringen voeding, lucht en vocht beter door de bodem heen. Zo help je dus je planten, maar ook de beestjes.

Ook zorgt de laag ervoor dat het water minder snel verdampt en voorkom je dus uitdroging van de grond op de warme dagen. Zorg er wel voor dat de mulchlaag zeker een paar cm dik is. Dan kan het namelijk beter zijn werk doen.

Sperziebonen – na het zaaien in de volle grond dek ik ze altijd af met kippengaas. De vogels zijn namelijk dol op de jonge spruitjes (zaailingen) en door ze af te dekken met gaas kunnen ze er niet bij. Helaas is het bij mij, ondanks het afdekken met het gaas, niet helemaal goed gegaan. De muizen zijn erg actief en hebben alle topjes van de bonen gegeten. Het werkt dus niet tegen alle beestjes.

Kweekkast
Ik heb eigenlijk alles buiten uitgeplant zoals ik al aangaf. Enkel de komkommers, zeekraal, knolselderij en de mais staan nog in de kweekkast. Binnen zaai ik nu ook nog wat boontjes en kikkererwten, zodat deze eerst groot kunnen worden voordat ze naar buiten gaan. Deze zijn helaas kort gegeten door de muizen, nadat ze opgekomen waren. Het is de natuur, dus je doet er niet zoveel aan, maar het is wel heel erg jammer.

Tuinbonen/ zwarte bonenluis
De tuinbonen zitten echt vol met bloemen, het zo ontzettend mooi om te zien. Helaas zitten de toppen van de planten ook vol met luizen. Hier is jammer genoeg niet heel veel aan te doen. Ik spray altijd met een plantenspuit met warm water en herhaal dit een aantal keer. Dit werkt maar je moet het wel een aantal keer doen. Geduld is belangrijk! ???? Ga niet met gif spuiten, want je eet de boontjes gewoon op, dus dan

krijg jij het ook binnen. Daarnaast kunnen de beestjes die dood neervallen op de bodem het gif verspreiden in de grond, waardoor het bodemleven er niet gezonder van wordt. Gewoon geen gif gebruiken dus!

Bloemen
De bloemen zijn ook al volop te zien in de moestuin. Er zijn zoveel kleine puntjes kleur te zien tussen het groen, heerlijk. Denk aan de bloemen van de bieslook, deze kun je gewoon eten. Je kunt trouwens alle bloemen van eetbare kruiden eten. Meestal smaken ze ook naar de kruiden zelf. Ook de doperwtenbloemen zijn al veel gespot. Deze bloemen zijn ook eetbaar, maar eenmaal gegeten zal er natuurlijk geen peultje meer gevormd worden en dus ook geen erwtjes. Maar probeer het eens, dan weet je wel hoe het smaakt. Ook de viooltjes en het komkommerkruid kleuren rijkelijk in het ‘beestjesrondje’ in de moestuin. Ik heb aan het begin van het seizoen een rondje gemaakt speciaal voor de beestjes. Het zijn niet alleen de vliegende beestjes die we nodig hebben, maar ook de kruipende. Deze beestjes geef ik een mooi plein om op te slapen. Zo help ik de natuur ook weer een handje.



Zoete aardappel
In mijn vorige blog heb je al kunnen lezen dat ik ga experimenteren met de zoete aardappel. Ik ben echt heel erg benieuwd. De laatste update is dat het in beide situaties goed groeit, dus zowel in de volle grond als in de Elho aardappelpot.

Fruit
Ook in het fruittuintje gaat het al aardig goed. De witte puntjes van de aardbeienbloemen zijn echt aanwezig in overvloed. Ik heb ze aan het begin van het seizoen voorzien van een dikke laag compost, een goede aanrader dus voor jou voor volgend jaar. De aardbeien kunnen na de winterslaap wel een lekkere boost gebruiken. De eerste groene aardbeien hangen er ook al aan. Het zal niet lang meer duren voordat ik de eerste aardbeien kan oogsten. Ik had tot 2 jaar geleden enkel rode aardbeien in de moestuin. Vorig jaar heb ik kleine plantjes van de witte aardbei aangeschaft, Pine Berry. Ze zijn niet alleen heel lekker maar ook supermooi. Een witte aardbei met rode puntjes. Het viel mij dus ineens op dat de witte aardbei hele andere bloemen aanmaakt en dat ik ze dus hieraan kan herkennen. Toen ik dit deelde op mijn Instagram kreeg ik ook als reactie dat dit niet alleen met de bloemen zo is, maar ook met het blad.

De blauwe bessen, rode bessen en vijgen zijn ook al in de maak, want de eerste vruchtjes zijn al te zien. Vergeet de bessenstruiken niet af te dekken. Ooit is mij verteld dat vogels niet van blauwe bessen houden, maar dit klopt dus niet. Dat jaar heb ik geen blauwe bes kunnen oogsten, omdat de vogels het door hadden en veel eerder waren met oogsten. Het voordeel is wel dat je ontzettend veel leert door te doen. Ook leer je veel door fouten te maken, deze op te schrijven en het jaar erna het anders aan te pakken.

Dat was het weer voor nu, heel veel plezier in de moestuin en geniet van al het goede!