- 09 jan -
0 Minuten om te lezen
Dit jaar zullen er veel verschillende bloemen in mijn moestuin te vinden zijn. Ik ben niet alleen gek op bloemen, maar ook op de beestjes. Wat dacht je van vlinders, bijen en andere insecten? Daardoor zullen er ook weer veel meer vogeltjes in de tuin te vinden zijn. Zo zit het ecosysteem nu eenmaal in elkaar.
Soorten bloemen
Hieronder vind je een aantal soorten bloemen die eigenlijk niet mogen ontbreken bij jou in de moestuin:
1. Verbena, ook wel bekend als IJzerhard. – deze mooie paarse bloemetjes, die naar mijn idee gedurende het hele moestuinseizoen overal bovenuit steken, trekken heel veel bijen, hommels en vlindertjes aan. Met name koolwitjes zul je er veel op zien landen. De verbena zaai je als zaadjes. Je kunt ook al kleine plantjes kopen in de winkel, maar dat is naar mijn idee niet nodig omdat dit plantje echt megasnel groeit.
2. Anemone, deze heb je in heel veel soorten en maten – Zelf heb ik jaren de paarse Anemone coronaria Mr. Fokker gehad. Ik ben er dol op, want ze blijven laag en bloeien vanaf het voorjaar tot in de herfst. In de warme zomermaanden zullen ze even verdwijnen, maar daarna keren ze gewoon weer terug. Ze houden dus wat meer van de kou. Ook hier komen veel bijtjes op af! Dit mooie paarse bloemetje plant je als bloembol en keert ieder jaar weer terug. Je kunt ze soms ook als plantje kopen in tuincentra, maar dit ras is niet op veel plekken als plantje te krijgen.
3. Liatris spicata, ook wel de Knopige slangenwortel genoemd. – zelf zou ik het eerder een sigaar noemen, omdat ik hem daarop vind lijken. Ook deze bloem is paars en prachtig. Zelfs als hij helemaal uitgebloeid is, is hij nog mooi. Er komen heel veel bijtjes en hommels op af en hij steekt boven heel veel planten uit, omdat hij erg hoog kan worden. Af en toe stutten met een stok is dan ook wel aan te raden. Deze bloem plant je als een bloembol in het najaar of voorjaar, voordat het gaat vriezen.
4. Lavendel, nog zo’n mooie paarse – iedereen kent de lavendel vast wel. Het ruikt heerlijk en is bijna onmisbaar in de tuin. Ook komen hier heel veel bijen, hommels en vlinders op af. De bloemen kun je aan het einde van het jaar ook gemakkelijk oogsten en gebruiken als geurzakjes. Ik ben er dol op! Lavendel koop je als een plantje in de winkel.
5. Allium giganteum, dit is en blijft mijn echte favoriet in de moestuin. Het is een megagrote paarse bloem, die bestaat uit hele kleine bloemetjes. Als je hem ziet, herken je hem vast. Het lijkt een beetje op een bloemetje van de bieslook als deze is uitgelopen. Dat kan goed kloppen, want het is ook familie van de ui. Deze bloem koop je als een bloembol en poot je voordat het gaat vriezen.
Ik ben wel lekker op de paarse toer. Ik vind het altijd wel mooi om kleuren met elkaar te combineren. Zo houd je een eenheid in de tuin zonder dat het een chaos wordt voor het oog ????Misschien komt dat omdat ik altijd overal structuur ik wil brengen. In de natuur kan dat natuurlijk helemaal niet, omdat dit gewoon lekker doet wat het zelf wil, maar de kleuren heb ik dan nog enigszins een invloed op. Combineer ook gewoon wat je zelf mooi vindt.
Let vooral op de volgende dingen als je bloemen wilt gaan zaaien, poten of planten:
– Wanneer moeten ze gezaaid, gepoot of uitgeplant worden buiten in de volle grond? Als je dit net op een verkeerd moment doet, kan het zijn dat er niks van het bloemetje op zal komen. Dat zou toch zonde zijn.
– Veel bloemen houden van zon en andere bloemen houden weer wat meer van halfschaduw. Bekijk vooraf goed het etiket om te bepalen waar je hem het beste in de tuin kunt uitplanten of zaaien.
– Hoe hoog en hoe breed wordt de plant? Als je zomaar alles naast elkaar in de grond stopt, is het mogelijk dat de planten elkaar gaan onderdrukken en dat de planten doodgaan, omdat ze geen licht, geen water of überhaupt geen ruimte is om te groeien.