DIY-regenwater opvangen
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Wat is het soms ineens superwarm en ook heel erg droog in Nederland. Soms valt er weken geen regenwater en dan valt er ineens heel veel regen. Hierdoor kunnen kelders vollopen en kun je ineens wateroverlast hebben. Dat is heel krom eigenlijk, vind je niet? Hieronder heb ik een aantal tips opgesomd over wat je kunt doen op momenten dat er veel water valt, maar ook wanneer het ineens weken heel erg droog is.

Regenton plaatsen
Waarom zouden we dit water, dat er alsnog heel veel valt in het voor- en najaar en soms in de zomermaanden, niet meteen opvangen in een regenton? Je kunt het erna hergebruiken om de plantjes water te geven op de momenten dat ze dit extra nodig hebben. Deze regenton kun je natuurlijk meteen koppelen aan de regenpijp. Kies er wel eentje waar een overloop op zit, zodat het teveel aan water gewoon weg kan lopen, zet daaronder een emmer of gieter, zodat het overtollige water dan daarin loopt.
Merk je dat de regenton heel vaak overstroomd, zet er dan gewoon nog een regenton naast ????. Zorg dat je de regenton op een stabiele ondergrond neerzet en dat deze door het gewicht niet weg kan zakken.
De ruimte daaromheen kun je openlaten, zodat het overtollige water meteen de grond in kan lopen. Heb je geen regenton, zet dan voordat het flink gaat regenen een aantal emmers neer zodat je zo water op kan vangen. Zelf was mijn regenton een tijdje niet aangesloten, ik heb de deksel eraf gehaald zodat hij toch vol kan lopen met water.

Niet te veel tegels in de tuin
Zorg ervoor dat je achter- of voortuin niet helemaal vol ligt met tegels. Laat op sommige plekken net even een tegel weg en plant er een plantje. Zo kan het regenwater in de bodem zakken en spoelt het niet weg in het riool, dat dan overbelast kan raken en dat ook nog eens zonde is.
Plantenvoet afdekken in de zomer
Wist je dat water veel minder snel verdampt als je de bodem bedekt met een laagje organisch materiaal, zoals houtsnippers, cacaodoppen, grind of afgemaaid gras? Dit heet een mulch-laagje. Op deze manier blijft het vocht langer in de grond, waardoor je minder vaak water hoeft te geven en de grond dus niet kurkdroog wordt.


Water geven bij droogte
De regel in de zomer, als het erg warm is, is om de 2 dagen veel water geven in plaats van elke dag een beetje. Check voorafgaand de grond altijd even. Is enkel de bovenlaag droog, maar is het daaronder nog vochtig, dan hoef je nog geen water te geven. Je moet dus enkel sproeien als het heel erg droog is. Geef je plantjes altijd ’s avonds water, zo kan het goed in de grond trekken zonder dat het heel snel verdampt door de warmte van de zon die er overdag op schijnt.

Voordeel van regenwater
Wist je dat regenwater ook het allerbeste is wat je je plantjes (in de tuin, maar ook binnen) kunt geven?! Er zit namelijk veel minder kalk in. Het water dat gewoon uit de lucht komt vallen, zorgt ervoor dat de voedingstoffen, die je aan het begin van het jaar aan de tuin hebt gegeven (compost/organische voedingsstoffen), beter oplossen en dus ook beter opgenomen kunnen worden door de planten. Dat is dus een win-winsituatie als je het zo bekijkt.

Door een regenmeter te plaatsen in de tuin ga je veel bewuster om met water vind ik zelf. Je ziet wat er valt en zo kun je ook beter inschatten of je planten wel of geen water nodig hebben. Zoals hierboven ook uitgelegd wordt is kraanwater minder goed voor de natuur maar ook voor je portomonee. Houd dus in de gaten hoeveel er valt zodat je minder vaak onnodig water geeft. Zelf heb de regenmeter van de Wiltfang, supermooi en je kan heel erg duidelijk afmeten wat er gevallen is.