Druppelslang aanleggen

Wil je een druppelslang aanleggen in je tuin? Om ervoor te zorgen dat mijn planten structureel voldoende water krijgen, heb ik zelf een druppelslang aangelegd. Het klinkt misschien erg ingewikkeld, maar een druppelslang aanleggen valt best mee!

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Druppelslang aanleggen: de voordelen

Een druppelslang aanleggen heeft veel voordelen. In de zomerperiode kan het heel erg droog worden, omdat het zonnetje flink en lang aanwezig is. Ook is dit vaak hét moment dat mensen op vakantie gaan, terwijl water geven in deze periode juist heel erg belangrijk is voor de groei van de planten.

De moestuin en in de kas geef ik bijvoorbeeld in de zomer om de 2 dagen veel water, maar met hele hete dagen geef ik soms nog een keer extra. Door de warmte verdampt het water (zeker in de kas) echter zo ontzettend snel dat je af en toe net wat extra water bij moet geven. Omdat de planten die in de moestuin groeien er maar voor 1 seizoen staan, kun je niet van deze planten verwachten dat de wortels al zo diep zitten en ze dus zelf op zoek kunnen naar water.

Om zelf wat tijd te besparen, aangezien we een erg grote tuin hebben, en ook om de planten op een vast moment water te geven, heb ik ervoor gekozen om in de kas en de moestuin een druppelslang aan te leggen.

voordelen van druppelslang aanleggen

Hoe werkt een druppelslang?

Met een druppelslang zorg je ervoor dat het water direct bij de wortels van de plant terechtkomt. Hierdoor is deze manier van water geven veel effectiever dan bijvoorbeeld sproeien. Je hebt bovengrondse en ondergrondse druppelslangen. Een ondergrondse variant graaf je in. Het grootste voordeel daarvan is dat de slang niet in de weg ligt als je de tuin onderhoudt. De nadelen van een ondergrondse druppelslang zijn wel dat je het systeem niet heel makkelijk kunt uitbreiden en dat je moeilijker kan controleren of alles werkt.

Je kan een druppelslang ook bovengronds aanleggen. Dit kun je heel makkelijk zelf doen. Je kan dan makkelijk bij alle onderdelen en je kunt het systeem eenvoudig uitbreiden en veranderen.

Welk systeem kies je?

Nu zul je je vast afvragen, hoe weet ik nou wat ik nodig heb? Zelf had ik al een plan in mijn hoofd over hoe ik het aan wilde leggen. Ik heb het hiervoor het supermakkelijke systeem van Gardena gebruikt, compleet met Micro-Drip slang, een filter in de regenton, een watertimer op zonne-energie en een besproeiingscomputer. Het grote voordeel van dit systeem is dat je met de meegeleverde buizen en sproeiers en alle uitbreidingsmogelijkheden het hele systeem precies zo kunt inrichten als je wilt.

Ook is het goed om, voordat je zomaar start met het aanleggen, even te kijken wat je waar wilt hebben. Ik heb het heel eenvoudig gehouden. In de aanvoerslang zitten hele kleine gaatjes. Als deze slang op het water aangesloten is, loopt het water dus langzaam uit de gaatjes en wordt het water gegeven op de plekken waar je de slang hebt liggen. Er zitten ook hele handige buishouders bij waarmee je de slang in een richting kan leggen, zodat die ‘vast ligt’.

druppelslang aangelegd
moestuin bewateren met druppelslang
druppelslang in de moestuin

De slag aansluiten op een waterpunt

De eerste stap is om te bepalen wat je waterbron gaat worden. Ik ben gestart met het aanleggen van de druppelslang in de kas. Hier heb ik de hoofdaanvoer met een tuinslang liggen die naar de hydroforpomp loopt. Deze pomp ligt met een drijvende aanzuigfilter in ons slootje waar we het water uit pompen. Dit zou je eventueel ook in de regenton kunnen doen, maar je kan het systeem ook aansluiten op de buitenkraan. De hoofdaanvoer in de kas heeft erna een verloop (basisapparaat) die je op het dunne micro-drip slangetje aansluit.

druppelslang voor bewateren
druppelslang
druppelslang in de kas

Het systeem aanleggen

Hierna begin je met het aanleggen van je eigen systeem en kun je echt alle kanten op. Zoals ik zal zei, heb ik het supermakkelijk gehouden. Mede omdat de moestuin volgend jaar er weer anders uitziet en ik de slangetjes dus weer makkelijk kan aanpassen aan de indeling van volgend jaar. Teken eerst uit wat je zou willen en kijk of je genoeg hebt. Daarna kun je de slangen gewoon op maat knippen. Vergeet aan het einde niet een eindstopje of een einddruppelaar te doen, want anders klopt de druk niet. Voorkom bij het aanleggen ook altijd knikken in de slang, want anders kan het water er niet goed doorheen. Dit doe je door ruime bochtjes te maken.

Ik heb dit systeem in 1,5 uur aangelegd. Ik heb een moestuin van ca. 30m2. Er zijn ook heel veel andere tools die je kunt koppelen aan de slang, zoals een zwenksproeier van 90 of 180 graden rond, waardoor je helemaal op maat je druppelslang kunt aanleggen.

druppelslang in de tuin
tuin met druppelslang
druppelslang aangesloten

Druppelslang gebruiken tijdens vakanties

Het handigste aan een druppelslang aanleggen vind ik dat je er ook een timer op zonne-energie tussen kunt zetten. Dit is helemaal handig als je op vakantie bent. Zorg ervoor voor dat het systeem verbonden is met een grote waterbak of de regenton en er wordt gewoon water gegeven en er hoeft niemand naar om te kijken. Er zal alleen iemand moeten komen oogsten.

Hoe lang moet de druppelslang aan?

Hoe lang je de druppelslang aanzet, hangt af van je planten, de grond en het weer. Ik ben van mening dat je vaste beplanting moet trainen om ze zelf water te laten zoeken dat diep in de bodem zit. Hierdoor kunnen de planten ook veel langer zonder water en worden ze gewoon veel sterker. Als je iedere dag de planten in de tuin water geeft als het warm is, zullen de wortels nooit diep wortelen en dus ook bij een paar dagen heftige droogte snel doodgaan. Daarom ben ik dan ook mijn plantjes in de vaste borders (waar meerjarige planten staat) aan het trainen. Ik rek de periodes tussen het water geven steeds meer uit, zodat ze dus zelf op zoek moeten naar water.

Het beste is om de druppelslang minder vaak, maar dan wel langer aan te zetten. Zo krijgen de plantjes goed water tot diep bij de wortels. Mocht je je planten nou net of afgelopen voorjaar hebben uitgeplant, dan geldt eigenlijk dezelfde regel als deze voor de moestuin. Op warme dagen geef je om de 2 dagen veel water. Bij vaste planten kun je na het eerste jaar, wat dus bij mij ook het geval is, met deze training beginnen, zodat de planten steeds minder nodig hebben. Meestal is 1 tot 2 uur per keer de druppelslang aanzetten genoeg. Doe dit het liefst vroeg in de ochtend of laat in de middag, want dan verdampt er minder water. Check wel regelmatig hoe nat de grond is en pas de tijd aan als dat nodig is voor jouw tuin.

Advies over een druppelslang aanleggen
Druppelslang tijdens vakanties
het druppelslang systeem aanleggen

Advies over een druppelslang aanleggen

Een druppelslang  heeft veel voordelen voor je (moes)tuin. Doordat je gerichter water geeft, verdampt er minder water. Ook krijg je het water direct goed bij de wortels van je plantjes. Doordat er geen water op de bladeren komt, krijg je minder snel last van schimmels. Hierdoor blijven je planten ook gezond. Met een druppelsysteem kun je zonder zorgen je planten goed bewateren, zelfs tijdens de warme zomermaanden of als je op vakantie bent! Wil je ook graag dit systeem aanleggen en kom je er even niet uit? Stuur dan een mailtje naar info@floorsmoestuin.nl, ik help je graag verder met een druppelslang aanleggen.