- 07 apr -
0 Minuten om te lezen
De sticker met vragen stond weer uit op mijn Instagram, want er komen per dag zoveel vragen binnen. Gooi je vragen vooral daarin dan kan ik ze allemaal in een keer meenemen en beantwoorden, want van elkaar leren we alleen maar heel erg veel.
Kun je ook moestuinieren zonder kas en lampen?
Ook zonder een kas en groeilampen kun je een moestuin beginnen en er jaren van oogsten. Zelf heb ik wel gemerkt dat beide onderdelen het allemaal wat vergemakkelijken. Met de kas vervroeg en verleng je het seizoen en zit ik niet meer met alle planten binnen in huis die ik eerst binnen op moet kweken. En de groeilampen zorgen ervoor dat ik de planten wat meer kan bundelen bij elkaar en ze het juiste licht krijgen wat ze nodig hebben om groot en sterk te worden. Ik heb geen slungelige plantjes meer, ze zijn sterk waardoor ze meer oogst leveren.
Op welke manier kweek je bloemzaadjes voor? Merk dat ze gauw slungelig worden.
Ik kweek deze eerst binnen in huis voor, laat ze dus warm ontkiemen en erna gaan ze meteen naar de kas waar ze verder groeien. Het slungelige kan komen door de warmte, dan groeien ze te hard. Zo zijn er zaden die echte koudekiemers zijn, als calendula, korenbloem, leeuwenbekje, lathyrus, papaver, zonnehoed. Deze bloemen kiemen dus bij lage temperaturen.
Welke groenten kan je op je balkon zaaien?
Eigen alle gewassen die je ook in de volle grond kan zaaien. Een moestuin in potten en bakken heeft veel voordelen. Je kan ze schuiven naar de plekken waar het meeste zon aanwezig is en je kan ze in de zomermaanden wanneer het heel erg warm is, even lekker uit de zon halen. Startersgewassen zijn: Radijs, courgette, doperwten, pompoen, bieten, wortels, aubergine, paprika, tuinbonen, aardbeien, knoflook, spinazie en pluksla.
Welke zaailingen mogen nu al in de (onverwarmde) kas?
Eigenlijk alles, op de pepers, paprika en aubergine na. De rest kan best, als het niet vriest natuurlijk, al in de kas staan. Veel planten worden juist sterker van de koude temperaturen, ze groeien niet zo ontzettend snel waardoor ze compact blijven. gaat het nog erg vriezen, dek de planten dan in de nacht af met een vliesdoek.
Wat kan ik nog zaaien in April:
Heel makkelijk, bekijk even deze blog en je vind er alles over! Inclusief een handig overzicht wat je kunt printen. In mijn boek staat natuurlijk ook alles weergegeven en mijn zaai en oogstkalender is te bestellen in de webshop.
1/2 Ik heb jouw 1e boek de moestuin en de groene tuin. Wat is het verschil met jouw nieuwste moestuinboek?
2/2 Hoi, Wat is het verschil tussen je 2 moestuin boeken?
Wat ontzettend leuk dat je de eerste 2 boeken al hebt. Het laatst uitgekomen boek is ook zeker een aanrader want het is een hele goede aanvullen. Het eerste boek is in 2018 uitgekomen, inmiddels zijn we 5 jaar verder, ik ben niet alleen veranderd maar de wereld ook en de kijk op de tuin vanuit mijn kant is veranderd. Deze ontdekkingen leg ik er allemaal in uit, er staan nog meer tips in, meer informatie per gewas, meer gewassen en verschillende QR codes die naar moestuinvideo’s leiden. Ik heb inmiddels een kas, een eigen tuin met heel veel verschillende soorten fruit en de kennis over de bodem is heel erg uitgebreid. Bestel hem hier ‘Floors Moestuin‘
Is het echt nodig om bloemen in kleinere zaaitray\s te verspenen naar een grotere pot?
Uiteindelijk is dit zeker nodig, planten hebben ruimte nodig om hun wortelen te ontwikkelen en daardoor ook een grote sterke plant te worden, als ze dit niet hebben dan kun je wel raden wat er gebeurt. De plant stopt met groeien en dat is nou net wat je niet wil.
Wat gebruik je tegen de kever die bij aardappel kan komen?
Ik heb ze zelf nog niet gespot op mijn planten, maar het blijft een kevertje te zijn wat hier niet vandaan komt en hier ook niet hoort. Hij overleefd helaas wel in ons klimaat zelfs als het heel erg hard vriest. Hij overleefd in de wintermaanden onder de grond, legt daar larven en deze ontwaken weer in het voorjaar, zo houdt hij de populatie tot stand. Als je ze ziet, pak ze op en voer ze af. Je kan aaltjes inzetten om van deze beestjes af te komen, zo hoef je geen gif te gebruiken en bestreid je op een natuurlijke manier. Zoek dan wel op aaltjes tegen Coloradokever.
Moeten de groenten bij buiten zaaien in april beschermd worden bij vorst of kunnen ze daar tegen?
Het ligt eraan wat je hebt gezaaid natuurlijk, als het aangegeven staat dat de gewassen vanaf april buiten gezaaid kunnen worden hoef je ze niet af te dekken en kunnen ze daar tegen. Gewassen die in de vruchtgroenten familie vallen als tomaten, pompoen, courgette en komkommers, horen nog niet buiten die houd je nog lekker binnen.
Wat adviseer je om mee te beginnen als je voor het eerste een moestuin start?
Begin niet te groot, zorg voor een gezonde bodem, wil niet meteen teveel in het eerste jaar, start met beginners groenten als radijs, courgette, doperwtjes, snackkomkommer, bieten, pluksla, rucola, spinazie, aubergine, tomaat. Bekijk mijn groenten zadenbox, hier zitten al deze gewassen in. Te koop in mijn webshop
Heb jij standaard soorten zaailingen in de kas klaar staan om de gaten in de moestuin op te vullen?
Ik heb inderdaad altijd wel wat over wat in de kas blijft staan. dit is altijd wel kropsla of andijvie. Verder heb ik altijd nog wat doperwten en tuinbonen apart en heel veel soorten bloemen.
Wat kun je doen als je bladluis en spint in je blauwe bes hebt zitten?
Ik zou altijd jezelf eerst afvragen waarom zitten ze er voordat je ze meteen gaat bestrijden want in dit geval is de kans groot dat ze niet op de juist grondsoort staan, geen voeding hebben of op de tocht staan, dus niet op de juiste plek in de moestuin. Hier zijn heel veel planten gevoelig voor. Als de plant plagen aantrekt betekent dit snel dat de plant het daar op die plek niet naar zijn zin heeft. Je kan middeltjes gebruiken tegen deze beestjes maar de kans dat ze terugkomen is heel groot. Dus ga jezelf eerst te raden over de locatie van de plant. Geef hem zo nodig een ander plekje in de moestuin, verbeter de grond en voed hem bij.
Haal je de onderste blaadjes af van de tomatenplantjes als je ze voor het eerst verpot?
Dit doe ik inderdaad. Ik haar de eerst 4 blaadjes er zelfs af, dan blijven er dan nog 4 over. Ik plant de plantjes ook een stuk dieper zodat ze op de steel meer wortels aanmaken. Dit zorgt voor een sterkere plant met geen gezond wortel gestel.
Wanner kunnen m’n gestekte frambozen de grond in. Deze staan nu beschut buiten in potten.
Dat kan nu, ik zou er zelfs niet te lang meer mee wachten. De grond is lekker vochtig nu, zorg wel dat je ze niet uitplant als het niet gevroren heeft dan is de bodem hard en beschadig je het alleen maar.
Wanneer trostomaten van binnen naar buiten en paprika?
Dit doe je half mei na 15/16/17 mei ijsheiligen. Of als de temperatuur boven de 10-15 graden blijft overdag en met name in de nachten. Ervoor kunnen de planten al wel de kas in. Maar weet dat ze het binnen in huis het beste blijven doen want deze planten houden nou eenmaal van warmte.
Mijn voor gezaaide tomaatjes & pepers komen maar niet op, het is bijna 3 weken geleden. Moet ik ze opnieuw zaaien?
Dit kan heel goed liggen aan de temperatuur waar je ze opkweekt. Als het hier te koud is, dus ruim onder de 20 graden dan ontkiemen ze niet en komen ze ook niet op. Zorg dus dat je de zaaitray naar een warme plek verhuisd waar het warm is.
Hoe zie ik of paksoi klaar is om te oogsten.
Dus is naar wens wanneer jij hem wil oogsten. Zelfs kleine plantjes zijn al te eten dus alles kan.
Wat te doen tegen heel veel zevenblad in de moestuin?
Het zal even duren maar zorg dat je de plant uitput, blijf het wegtrekken en dek de bodem af met een dikke mulchlaag zodat het plantje geen licht krijgt en dus niet bovenkomt. Een mulchlaag is een laag organisch materiaal en dit kunnen houtsnippers, stro of gras zijn. Meer weten bekijk blz. 124 van mijn boek ‘Floors Moestuin‘
Wanneer kun je aardbeien buiten inplanten?
DE maand augustus is het allerbeste, maar heb je nu al stekken in huis dan kun je deze nu ook al neerzetten. Weet wel dat ze dit jaar niet veel aardbeien zullen leveren, dit is meestal in het 2de jaar het meeste. Aardbeien planten gaan 3 jaar mee. Meer weten bekijk blz. 170 van mijn boek ‘Floors Moestuin‘
Wanneer kunnen de zonnebloem en tomaat buiten uitgeplant worden?
zonnebloemen en tomaten zijn echte warmte aanbidders, als je deze dus nu buiten uitplant heb je een groot probleem want het is nog veel te koud. Het uitplanten doe je vanaf half mei na 15/16/17 mei ijsheiligen. Of als de temperatuur boven de 10-15 graden blijft overdag en met name in de nachten. Ervoor kunnen de planten al wel de kas in. Maar weet dat ze het binnen in huis het beste blijven doen want deze planten houden nou eenmaal van warmte.
Ik heb mijn stokbonen veel te vroeg gezaaid, ze zijn nu al 50 cm hoog, wat kan ik ermee?
Oh jeej, ik hoor dit veel vaker. Zet ze op een koelere plek zodat ze niet te snel groeien maar verder is er niet heel veel aan te doen. Stokbonen gaan pas na half mei de volle grond in.
Kan ik zakken compost in mijn moestuinbakken gooien? Of is dat niet goed voor zaaigoed?
Dat kan heel erg goed zelfs. Compost verbeterd de moestuin en is dus juist aan te raden om dit ieder jaar in de moestuinbakken aan te brengen. Een laag van 5 cm is goed. Je kan hier gewoon uitplanten.
Moet ik aardbeienplantjes meststoffen geven? En hoe vaak kan je dat het beste doen?
Voor heel veel aardbeien geef je inderdaad meststoffen bij, ik doe dit niet en dit gaat eigenlijk al jaren goed. Als je meststoffen wil gebruiken kies dan voor een organische meststof en geen kunstmest. Organische meststoffen worden gemaakt van dierlijke of plantaardige grondstoffen. Dit kunnen plantenresten, compost en koemest zijn.
Wat te doen met de zaai- en stekgrond na het verspenen van de tomaten bijvoorbeeld?
Dit gaat bij mij op de composthoop, ik gebruik het niet meer hierna omdat alle voedingstoffen die erin zaten op zijn genomen door de zaailingen. Je zou het nog wel kunnen vermengen met potgrond en compost en dan gebruiken voor planten buiten in de tuin of in potten. Maar om weer in te zaaien zou ik afraden. De kans op schimmels en dat zaden niet ontkiemen is dan een stuk groter.